Η ζωή επηρεάζει την Τέχνη ή το αντίθετο; Η αλήθεια είναι ότι η απάντηση σηκώνει μεγάλη κουβέντα, αν και στην περίπτωση του «Frankeweenie», την τελευταία δημιουργία του πάντα προκλητικού και ευφάνταστου σε ιδέες αμερικανού σκηνοθέτη Τιμ Μπάρτον, τόσο η ίδια η ζωή του όσο και η Τέχνη έπαιξαν ισάξιο ρόλο.

Αντλώντας την έμπνευση του από το αριστούργημα της Μαίρης Σέλεϊ «Frankestein», ο Μπάρτον συνέδεσε το μυθιστόρημα με ένα γεγονός που είχε στιγματίσει την παιδική ηλικία του σε σχέση με τον σκύλο του την εποχή που μεγάλωνε στα περίχωρα του Μπέρμπανκ της Καλιφόρνιας. Στην ταινία παρακολουθούμε την προσπάθεια του Βίκτορ να επαναφέρει στην ζωή τον αγαπημένο του σκύλο Σπάρκι που πέθανε αναπάντεχα.
Για να πετύχει τον στόχο του Βίκτορ επιστρατεύει την επιστήμη αν και θα προκύψουν μερικές… περιπλοκές με αποτέλεσμα ο Σπάρκι να το σκάσει και να παρεξηγηθεί ως τέρας από όλη την κοινότητα στην οποία ζει ο Βίκτορ.
Ο Τιμ Μπάρτον δεν έχει αναφερθεί με λεπτομέρειες στο πραγματικό γεγονός, αν και όλα δείχνουν ότι άφησε έντονο αποτύπωμα στο υποσυνείδητό του αφού το 1984 εμπνευσμένος από τη δική του ιστορία γύρισε μια μικρού μήκους ταινία με το ίδιο ακριβώς θέμα (απόσπασμά της παρουσιάζουμε στο σχετικό βίντεο). Εκείνη η ταινία πάντως τού άνοιξε την πόρτα στη σόου μπίζνες γιατί αμέσως μετά αναδείχθηκε το ολοφάνερο ταλέντο του, με αποτέλεσμα να πιάσει δουλειά στο τμήμα κινουμένων σχεδίων της Disney ως «ανιματέρ τζούνιορ».
Για την ακρίβεια, το «Frankeweenie» που εφέτος κατάφερε να φτάσει ως τις υποψηφιότητες των Οσκαρ είναι η μεγάλου μήκους εκδοχή της ίδιας εκείνης μικρού μήκους ταινίας, την οποία ο Μπάρτον ήθελε από την αρχή να γυρίσει μεγάλη αλλά λόγω οικονομικών λόγων ποτέ δεν τα κατάφερε. Τριάντα χρόνια αργότερα λοιπόν, ο Μπάρτον τα κατάφερε φτιάχνοντας έναν «Frankenweenie» ακριβώς όπως τον είχε ονειρευτεί: μεγάλου μήκους, stop motion, ασπρόμαυρο αλλά και τρισδιάστατο.
Θρύλος της σκηνοθεσίας με τις «ζωντανές» ταινίες του («Ο μύθος του ακέφαλου καβαλάρη», «Sweeney Todd», «Ο ψαλιδοχέρης» κτλ.) ο Μπάρτον φροντίζει πάντα να υπηρετεί με συνέπεια την ίδια γοητευτικά σκοτεινή, gothic ατμόσφαιρα που έχει στο κεφάλι του. Αρκεί να θυμηθούμε τη «Νεκρή νύφη» και κυρίως το κομψοτέχνημα που λέγεται «Χριστουγεννιάτικος εφιάλτης».
Στην ταινία δίνουν, μεταξύ άλλων, τις φωνές τους η Γουίνόνα Ράιντερ, η Κάθριν Ο’ Χάρα και ο Μάρτιν Σορτ.
Το «Frankenweenie» διανεμήθηκε στους κινηματογράφους πέρυσι τον Νοέμβριο από τη Feelgood Entertainment η οποία διέθεσε το φιλμ και σε DVD.

Κερδίστε συλλεκτικά αξεσουάρ και DVD

Το tovima.gr και η Feelgood Entertainment σας έδωσαν την ευκαιρία να κερδίσετε συλλεκτικές τσάντες, μπλουζάκια και DVD της ταινίας.

Με «Like» στη σελίδα tovima.gr στο Facebook και μία απλή συμπλήρωση της φόρμας συμμετοχής λαμβάνετε μέρος στον διαγωνισμό.

Η κλήρωση πραγματοποιήθηκε στις 20 Μαΐου 2013 και οι τυχεροί ενημερώθηκαν ηλεκτρονικά στο e-mail που δήλωσαν.

Οι νικητές του διαγωνισμού
1 Θεοδώρα Ιωαννίδου τσάντα + T-shirt
2 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΙΡΑΚΤΑΡΗΣ τσάντα + T-shirt
3 Mary Sapounioti τσάντα + T-shirt
4 Nikh Altani τσάντα + T-shirt
5 Athanasia Ntermari τσάντα + T-shirt
6 ολυμπία κοντούλη τσάντα + T-shirt
7 Μάριον Μοιροπούλου Τσάντα + DVD
8 afroditi gewrgousi Τσάντα + DVD