Δεν είναι μόνο τα 46 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου ΄Ελληνα ζωγράφου του 20ου αιώνα, Κωνσταντίνου Παρθένη (1878 – 1967). Είναι ο σύνδεσμός του με τον Πόρο, το νησί που επισκέφθηκε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ζωής του, που αναδεικνύεται μέσα από την έκθεση «Ο Κωστής Παρθένης στον Πόρο» που εγκαινιάζεται το Σάββατο 11 Μαϊου (ώρα 19.30) στην αίθουσα εκδηλώσεων του κτηρίου Συγγρού στο νησί του Αργοσαρωνικού.

Περίπου 30 έργα του ΄Ελληνα ζωγράφου που με το έργο του έφερε μεγάλη αλλαγή στα εικαστικά δρώμενα της Ελλάδας _ συμμετέχοντας μαζί με άλλους μεγάλους ζωγράφους στην ίδρυση της ομάδας «Τέχνη» που σκοπό είχε να κατακρίνει τον συντηρητισμό που επικρατούσε στην Αθηναϊκή καλλιτεχνική ζωή στις αρχές του προηγούμενου αιώνα _ αλλά και άφθονα πρσωπικά του αντικείμενα θα «διηγηθούν» την ιστορία του Παρθένη, πολλά απ’ αυτά σε σχέση με το νησί του Πόρου.

«Αρκετά από τα έργα που θα φιλοξενηθούν στην έκθεση αλλά και τα περισσότερα από τα προσωπικά αντικείμενα του ζωγράφου παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό», μας λέει ο Ποριώτης λογοτέχνης, Γιάννης Σουλιώτης, ο οποίος είχε την έμπνευση, πρωτοβουλία και διοργάνωση της έκθεσης. Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν η διδάκτωρ της Ιστορίας της Τέχνης και ιδιοκτήτρια της γκαλερί Citronne κ. Τατιάνα Σπινάρη – Πολλάλη και ο ζωγράφος – καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών κ. Μιχάλης Μανουσάκης.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Σουλιώτη, ο Κωνσταντίνος Παρθένης ήρθε στον Πόρο πολλές φορές από το 1903 που επέστρεψε στη χώρα του από τη Βιέννη (σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βιέννης κοντά στον Καρλ Ντίφενμπαχ) κι ύστερα. «Χαρακτηριστικό του ισχυρού συνδέσμου που είχε με το νησί είναι ότι στο διάστημα μεταξύ του 1907 – 1908 είχε αγιογραφήσει τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του νησιού», μας λέει ο κ. Σουλιώτης. Ο ίδιος υπογραμμίζει επίσης τον ισχυρό σύνδεσμο του ζωγράφου με το Μοναστήρι του Πόρου, ενώ επισημαίνει ότι υπάρχει φωτογραφία του ίδιου του καλλιτέχνη (ο οποίος, σημειωτέον, ήταν και εξαιρετικός φωτογράφος) με τα παιδιά του στο νησί του Πόρου χρονολογημένη το 1920, γεγονός που αποδεικνύει ότι η επαφή του Κωνσταντίνου Παρθένη με το νησί ήταν μακροχρόνια.

Στην έκθεση δίνουν το δικό τους ΄΄παρών΄΄ σύγχρονοι Έλληνες ζωγράφοι όπως οι Παναγιώτης Τέτσης (που ήταν ένας από τους τελευταίους μαθητές του Παρθένη ο οποίος το 1946 παραιτήθηκε αποό την καθηγητική έδρα της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών μη μπορώντας να αντέξει τον συντηρητισμό της Σχολής) Μιχάλης Μανουσάκης, Άγγελος Αντωνόπουλος, Δημήτρης Μυταράς, Ανδρέας Νικολάου, Σωτήρης Σορόγκας, Δημήτρης Γέρος, Κώστας Σπυριούνης και Μερόπη Πρέκα αναγνωρίζοντας έμπρακτα την οφειλή τους στον μεγάλο «δάσκαλο» Κωνσταντίνο Παρθένη.

«… έχω στην ψυχή μου πάντα μου την πικρία…» έχει πει ο Παρθένης που στο τέλος της ζωής του είχε πάθει παράλυση και είχε διακόψει κάθε δραστηριότητα. Ως φόρος τιμής στον δημιουργό με τη διεθνή καταξίωση (η Κυβέρνηση της Ιταλίας είχε αγοράσει τον πίνακά του με θέμα τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου) η έκθεση αποτελεί μια ευκαιρία να γίνει γνωστό, εκτός από το θρησκευτικό, και το κοσμικό έργο του ζωγράφου. Κι όσο για τα προσωπικά του αντικείμενα, επιστολές, φωτογραφίες, ρούχα, καπέλα, παπιγιόν, παλέτα και το κασελάκι με τις μπογιές του θα φέρουν το μεγάλο δάσκαλο πιο κοντά στο πλατύ κοινό.

Στις 7 το απόγευμα του Σαββάτου πριν τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της τιμητικής πλακέτας στην οικία Σπύρτζη, όπου και διέμενε ο Παρθένης, και το πρωί της Κυριακής, αμέσως μετά τη λειτουργία θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της πλακέτας έξω από τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Πόρου.

Η έκθεση που έχει ελεύθερη είσοδο θα φιλοξενείται στο κτήριο Συγγρού από 11 – 28 Μαΐου 2013 και θα είναι επισκέψιμη για το κοινό καθημερινά από τις 10. 00 έως την 13.00 π. μ. και από τις 7.30 – 10.30 μ. μ.

΄΄Ο Κωστής Παρθένης στον Πόρο΄΄
11 – 28 Μαΐου
αίθουσα εκδηλώσεων κτηρίου Συγγρού
Πόρος