«…Κοιτάξτε για λίγο προσεκτικά αυτούς τους ασυνήθιστους πίνακες του Δημήτρη Γέρου και σκεφτείτε τι είναι άραγε αυτό που πραγματικά βλέπουμε», έχει γράψει για το έργο του ΄Ελληνα καλλιτέχνη ο τεχνοκριτικός John Wood. «Παρατηρούμε πράγματα που γνωρίζουμε καλά, τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή μας και τα πιο στοιχειώδη από τη ζωή πάνω στη γη: δέντρα, φύλλα, μήλα, αγκάθια, πουλιά, άνεμο, νερά, σύννεφα, γαλάζιο ουρανό, ζώα, βουνά και ηφαίστεια. Σταματήστε όμως και σκεφτείτε αυτές καθαυτές τις λέξεις: δέντρα, φύλλα, μήλα και ούτω καθεξής. Είναι τα ουσιαστικά που δίνουν όνομα στα πράγματα που μας βεβαιώνουν ότι ζούμε πάνω σ’ έναν ζωντανό πλανήτη».
Ο καλλιτέχνης που μιλάει για τα «στοιχειώδη» μέσα από τη ζωγραφική και τη φωτογραφία είναι και ένας γνωστός χαράκτης. Οι χαλκογραφίες (οξυγραφίες) και οι λιθογραφίες που έχει χαράξει ο ίδιος ο καλλιτέχνης στον χαλκό και την πέτρα παρουσιάζονται στη νέα του έκθεση. Σαράντα έργα χαρακτικής που ο Δημήτρης Γέρος δημιούργησε κατά τη διάρκεια της καριέρας του φιλοξενούνται στην αίθουσα «Kapopoulos Fine Arts» από το Σάββατο 27 Απριλίου έως τις 17 Μαϊου. Η έκθεση περιλαμβάνει κυρίως μεγάλων διαστάσεων χαλκογραφίες, λιθογραφίες και μεταξοτυπίες. Επίσης θα εκτεθούν και μερικά Iris prints που ο Δημήτρης Γέρος δημιούργησε τα τελευταία χρόνια στη Νέα Υόρκη.
Ο Δημήτρης Γέρος έχει παρουσιάσει χαρακτικά του από το 1976 σε πολλές εκθέσεις κυρίως στη Γερμανία, καθώς επίσης σε Biennale και Triennial σε ολόκληρο τον κόσμο. Σε έκθεση έργων του πού έγινε το 1986 στο Μουσείο Bochum της Γερμανίας ο Γέρος είχε επίσης παρουσιάσει το σύνολο των χαρακτικών έργων που είχε δημιουργήσει έως τότε. Αρκετά από τα χαρακτικά του βρίσκονται στις συλλογές ξένων μουσείων, ενώ μια μεγάλη σειρά χαρακτικών του έχει στη συλλογή της η Εθνική Πινακοθήκη. Η προηγούμενη έκθεση του Δημήτρη Γέρου έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Throckmorton Fine Art της Νέας Υόρκης όπου εξέθεσε έγχρωμες φωτογραφίες του.
Ο Δημήτρης Γέρος έχει πραγματοποιήσει 54 ατομικές εκθέσεις των έργων του στην Ελλάδα και το εξωτερικό : Κολωνία, Ντύσσελντορφ, Κάσσελ, Στρασβούργο, Μίσιγκαν (Kelsey Museum of Art) Νέα Υόρκη, Οξφόρδη (Oxford University), Ντάρμσταντ, Λευκωσία, Ινδιάνα-ΗΠΑ (National Gallery), Χαϊδελβέργη, Μπόχουμ ( Museum Bochum ), Βερολίνο, Μιλάνο, Βούπερταλ, Μάνχαϊμ, κλπ. Η Unicef κυκλοφόρησε παγκοσμίως έργα του σε κάρτες και χαρακτικά του έχουν κυκλοφορήσει από εκδότες της Ευρώπης και της Αμερικής. Ο ίδιος επίσης έχει κάνει τα σκηνικά και τα κοστούμια σε θεατρικά έργα και κινηματογραφικές παραγωγές και έχει εικονογραφήσει πολλά βιβλία. ΄Εργα του βρίσκονται σε πολλές ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό: Tate Britain, Gety-LA, International Center of Photography-New York, Maison Europeenne de La Photographie-Paris, National Portrait Gallery-London, The British Museum-London, Museum Bochum-Germany, Tama Art Museum- Tokyo-Japan, The Montreal Museum of Fine Arts-Canada και αλλού.
Λεζάντα:

Πληροφορίες για την έκθεση

27 Απριλίου – 17 Μαΐου 2013.
Kapopoulos Fine Arts Golden Hall, Λ. Κηφισίας 37Α και Σπύρου Λούη,
Ωράριο λειτουργίας της έκθεσης: Καθημερινά 10.00-21.00 και Σάββατο 10.00-20.00