Με εξαιρετική επιτυχία διεξήχθη χθες το βράδυ, 23 Απριλίου, για τρίτη φορά η εκδήλωση World Book Night (WBN) όπου δωρήθηκαν 500.000 βιβλία σε ανθρώπους που τα είχαν ανάγκη ή που ποτέ δεν είχαν σκεφτεί να τα προσεγγίσουν.

Η 23η Απριλίου, ως WBN, συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου που έχει καθιερώσει η UNESCO . Όπως δήλωσε η Ulia Kingsford, διευθύνων σύμβουλος της World Book Night, η προώθηση τόσο πολλών βιβλίων έγινε απόλυτα ομαλά. Στην εκδήλωση αυτή έλαβαν μέρος 20.000 εθελοντές που μοίρασαν ο καθένας 20 αντίτυπα από έναν τίτλο που βρισκόταν σε μία λίστα 20 επιλεγμένων βιβλίων όλων των κατηγοριών.

Στο πάρτι μετά το σόου που πραγματοποιήθηκε στο Foyles, στο South Bank του Λονδίνου, η Ulia Kingsford επαίνεσε τους διανομείς λέγοντας ότι το μοίρασμα τόσων πολλών βιβλίων διεξήχθη με μεγαλύτερη ευκολία από ό, τι τα δύο προηγούμενα χρόνια. Εκτός από τις 400.000 επιλεγμένα βιβλία μοιράστηκαν ακόμα άλλα 100.000 βιβλία, προερχόμενα από δωρεές βιβλιοθηκών και βιβλιοπωλείων, τα οποία μοιράστηκαν σε νοσοκομεία, φυλακές,, γηροκομεία και τράπεζες τροφίμων.

Εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Λίβερπουλ, το Λονδίνο και το Εδιμβούργο. Στο Λονδίνο, οι συγγραφείς συγκεντρώθηκαν στο Foyles κάνοντας ομαδικές αναγνώσεις. Η συγγραφέας Tracy Chevalier, γνωστή από το μυθιστόρημα της «Το Κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι», το οποίο ήταν στη λίστα των 20 βιβλίων που δωρίζονταν δήλωσε: «Είναι πάντα μια ευχαρίστηση να μπορείς να δώσεις ένα βιβλίο σε κάποιον που πιστεύεις ότι θα το απολαύσει. Μίλησα σε εστιατόρια και καφέ – έδωσα ακόμη ένα έργο σε ένα τροχονόμο – και σε άλλα άτομα που δεν αγοράζουν συνήθως βιβλία. Μερικοί μπορεί να είναι καχύποπτοι στην αρχή αλλά αν συμμετάσχουν σε αυτή την ιστορία θα το ξεπεράσουν».

Ανάμεσα στα είκοσι βιβλία που επιλέγηκαν να μοιραστούν στο πλαίσιο της WBN είναι τα κλασικά όπως το «Νησί των Θησαυρών» τουΡ.Λ. Στίβενσον, το « Μια μικρή ιστορία του κόσμου» του Ε. Γκόμπριχ, μεγάλες επιτυχίες όπως «Το νησί» τηςΒ. Χίσλοπκαι το «Καζίνο Ρουαγιάλ» τουΊαν Φλέμινγκ, το φιλαναγνωστικό «Διαβάζοντας στη Χάνα» τουΜπέρνχαρντ Σλινκ, η μεγάλη επιτυχία και από τον κινηματογράφο «Το κορίτσι με το σκουλαρίκι» τηςΤρέισι Σεβαλιέ, το κόμικ τουΤζον Βάγκνερμε ήρωα τον «Δικαστή Ντρεντ», η «Μυστική γραφή» τουΣεμπάστιαν Μπάρυαλλά και αγνώστων σε μας όπως τηςΆντι Μακνάμπ«Χθες το βράδυ ένας άλλος στρατιώτης», η ιστορία μιας ομάδας στρατιωτών στον πόλεμο του Αφγανιστάν κ.ά. Ο αντίστοιχος κατάλογος στις ΗΠΑ περιλαμβάνει μυθιστορήματα « Η ιστορία της πορφυρής δούλης» τηςΜάργκαρετ Άτγουντ,το «Bossypants» της γνωστής παραγωγού και ηθοποιούΤίνα Φέι, το «Η Αντωνία μου» τηςΓουίλα Κάθερκ.ά