Άντριου Κρούμι, Τζόναθαν Κόου, Βικτόρια Χίσλοπ, Ντέιβιντ Νίκολς είναι μερικοί από τους πολύ γνωστούς συγγραφείς που θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη για να παραστούν στη φετινή διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, «την καλύτερη που έχει γίνει ποτέ», όπως την χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΑΙΘΠΑ αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού κ. Κώστας Τζαβάρας παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες του προγράμματος εκδηλώσεων της 10ης ΔΕΒΘ.

Η Έκθεση Βιβλίου θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως τις 19 Μαίου στις εκθεσιακές εγκαταστάσεις της HELEXPO. Ο κ. υπουργός αιτιολόγησε αυτό το «καλύτερη» στηριζόμενος στη μεγάλη συμμετοχή εκδοτών, στην προσέλευση διεθνούς φήμης συγγραφέων και στο καλό της πρόγραμμα. Επίσης ο κ. Τζαβάρας ανέφερε ότι «έμβλημα για τη φετινή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου είναι η επέτειος της συμπλήρωσης 1700 χρόνων από την έκδοση του Διατάγματος των Μεδιολάνων για την ανεκτικότητα και την ανεξιθρησκία».

Όπως μάλιστα ανακοίνωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του διεθνούς φήμης πολιτιστικού οργανισμού Art Carnuntum, κ. Piero Bordin απεδέχθη την πρόσκληση που του απεύθυνε και θα βρίσκεται στην έκθεση Βιβλίου προκειμένου να αναπτύξει τις θέσεις του σχετικά με την ανεκτικότητα και την ανεξιθρησκία.

Για την αξία της ανεκτικότητας έχει προσκληθεί να μιλήσει μέσω Skype και ο παγκοσμίου φήμης φιλόσοφος Irvin Υalom, ενώ έχει προσκληθεί και ο διακεκριμένος καθηγητής Μαρκ Μαζάουερ. Στη φετινή διοργάνωση θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 200 εκδοτικοί οίκοι από την Ελλάδα και 18 άλλες χώρες και θα πραγματοποιηθούν περίπου 200 εκδηλώσεις, με τη συμμετοχή 100 ελλήνων και 30 ξένων συγγραφέων, ενώ θα υπάρξει και μια μεγάλη γκάμα εκδηλώσεων.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους σχετικά με την απόφαση των εργαζομένων στο ΕΚΕΒΙ να διακόψουν την εργασία τους από τη ερχόμενη εβδομάδα, επειδή δεν έχει επιληφθεί του εργασιακού τους μέλλοντος ο κ. υπουργός απάντησε χαρακτηριστικά : « Δεν θα υποκύψω σε κανένα εκβιασμό.

Είναι ελεύθεροι να κάνουν τις επιλογές τους, άλλωστε δεν πρέπει να λησμονούν ότι πρώτος εγώ ενδιαφέρθηκα για αυτούς. Λυπάμαι που αυτοί σήμερα αδιαφορούν για την έκθεση και για μένα. ». Βεβαίως φρόντισε να τους κολακέψει λέγοντας ότι η πείρα και η γνώση που απέκτησαν οι εργαζόμενοι στο ΕΚΕΒΙ είναι πολύτιμη και το γνωστικό τους αντικείμενο βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο, τόσο ώστε να είναι απόλυτα χρήσιμοι για τη στελέχωση ανάλογων διοργανώσεων.

Ωστόσο, προδιαγράφοντας κατά κάποιον τρόπο το μέλλον τους είπε ότι « το καθεστώς εργασίας τους δεν ήταν κανονικό και μόνο δύο εργαζόταν με σύμβαση αορίστου χρόνου». Οι εργαζόμενοι έχουν θέσει ως όριο διαπραγμάτευσης με το υπουργείο την ερχόμενη Δευτέρα. Εάν τα πράγματα δεν έχουν ως τότε ξεκαθαρίσει, τονίζουν ότι δεν θα προσέλθουν στην εργασία τους.