Ελλείψει εργατών, οι εργασίες έχουν σταματήσει στο κάστρο της Μεθώνης, η αποκατάσταση του οποίου είχε αρχίσει πριν από λίγο καιρό, μέσα στο χειμώνα. Διαδικαστικά προβλήματα _στην πραγματικότητα ένας τραγέλαφος συνεννόησης μεταξύ διαφόρων υπηρεσιών_ τα οποία έχουν να κάνουν με τις προσλήψεις συμβασιούχων στέρησαν το έργο από ανθρώπινο δυναμικό και έτσι εδώ και δύο μήνες παραμένει στάσιμο.
Συγκεκριμένα πρόκειται για την πρόσληψη 11 εργατών, η οποία έγινε χωρίς να έχει εγκριθεί προηγουμένως η σχετική προκήρυξη, όπως προβλέπει νέος νόμος. Μόλις διαπιστώθηκε λοιπόν το «λάθος» οι συμβασιούχοι απολύθηκαν και το έργο σταμάτησε. Είναι άγνωστο μάλιστα, πότε θα αρχίσει πάλι, καθώς νέα προκήρυξη για προσλήψεις δεν έχει γίνει ακόμη.
Βασικό τμήμα του έργου είναι η αποκατάσταση του πύργου του Βιλλεαρδουίνου, που βρίσκεται όμως κυριολεκτικά μέσα στη θάλασσα και έχει υποστεί μεγάλες ζημιές. Γι΄αυτό το λόγο αυτή τη στιγμή στηρίζεται από μεταλλική σκαλωσιά. Πρόκειται δηλαδή για ένα σύνθετο έργο καθώς περιλαμβάνει εργασίες ακόμη και μέσα στη θάλασσα.
Να σημειωθεί πάντως ότι εκτελείται με αυτεπιστασία από την Επιτροπή για την Ανάδειξη, Αναστήλωση και Συντήρηση των Κάστρων της Επαρχίας Πυλίας (Νιόκαστρο, Παλαιοναυαρίνο, Κάστρο Μεθώνης και Κάστρο Κορώνης) και είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ με 900.000 ευρώ.