Το ρεπορτάζ της «κουζίνας του παραλόγου» που βασιλεύει στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (Βήμα της Κυριακής, 14/2/13) ως αναμενόταν προκάλεσε θόρυβο. Ο σύμβουλος του υπουργού έψαχνε από το πρωί της Δευτέρας να βρει ποιο είναι το «βαθύ λαρύγγι» που δίνει τέτοιες πληροφορίες και εκθέτει τον ίδιο και τον υπουργό. Απευθυνόμενος μάλιστα στους εργαζόμενους τους είπε ότι αυτό το δημοσίευμα «δεν θα κάνει καλό σε σας τους εργαζόμενους».

Όπως καταλαβαίνει κανείς ο σύμβουλος δεν αμφισβήτησε ούτε μια γραμμή του ρεπορτάζ, το «φαίνεσθαι» τον απασχόλησε. Ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας φάνηκε πιο προβληματισμένος. Τον βρήκα στη Μόσχα, στη Σύνοδο των υπουργών Πολιτισμού και έδωσε τη είδηση: «σε λίγες μέρες θα κατατεθεί το νομοσχέδιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης όπου στον κατάλογο των υπό κατάργηση φορέων θα βρίσκεται το ΕΚΕΒΙ».

Και οι εργαζόμενοι; τον ρωτώ: «Θα κάνω ότι είναι δυνατόν να περισωθούν κάποιοι. ¨Ήδη έχω κάνει μια συνάντηση με τον διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης κ. Σταύρο Ζουμπουλάκη μήπως μπορεί να απορροφήσει την ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ, αλλά δεν είναι πολύ εύκολο». Η αναμονή του νομοσχεδίου για την κατάργηση του ΕΚΕΒΙ εξηγεί και γιατί τα χρήματα που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό δεν εκταμιεύονται. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα γίνει η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου για την οποία ο κ. υπουργός περηφανεύτηκε ότι έχει πολύ μεγάλη συμμετοχή. «Στη συνέντευξη που θα δώσω μέσα στην εβδομάδα για τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη θα τα πω», μου λέει, χωρίς όμως να διευκρινίζει αν θα πει κάτι παραπάνω για το μέλλον του ΕΚΕΒΙ και κυρίως το μέλλον των εργαζομένων σε αυτό. Με τη δημοσίευση του νομοσχεδίου για την κατάργησή του όλοι περιμένουν ότι θα επιταχυνθούν οι διεργασίες και τα στελέχη του υπουργείου και ο ίδιος ο υπουργός δεν θα μπορεί πια να κωλυσιεργεί.

Στο μεταξύ το ρεπορτάζ του Βήματος έκανε αίσθηση και στον εκδοτικό χώρο καθώς πολλοί σχολίαζαν «υπάρχουν κι άλλα κρυμμένα που θα έπρεπε να βγουν στη φόρα». Στελέχη πάντως του ΕΚΕΒΙ σχολίασαν επίσης ότι κάθε λέξη του ρεπορτάζ ήταν «η καθαρή πραγματικότητα».
Το δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής» ανέφερε «Τέσσερις μήνες από την παραίτηση του προηγούμενου Δ.Σ. και τρεις μήνες από το διορισμό του νέου (προσωρινού υποτίθεται) Δ.Σ. τίποτα απολύτως δεν έχει γίνει από όλα αυτά: οι εργαζόμενοι παραμένουν στο ΕΚΕΒΙ με μετέωρη τη νομική τους υπόσταση. Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου δεν μπορεί να εκκαθαριστεί- όσοι γνωρίζουν από οικονομικά ξέρουν ότι η εκκαθάριση μιας εταιρείας απαιτεί τουλάχιστον έναν χρόνο. Το Δ.Σ. που υποτίθεται θα οδηγούσε στην αυτοδιάλυση του ΕΚΕΒΙ δεν θέλει και δεν μπορεί να το διαλύσει για τρεις λόγους: πρώτον γιατί η πλειοψηφία δεν συμφωνεί, δεύτερον γιατί δεν υπάρχει αντιπρόταση, τέτοια που να εξασφαλίζει τη συνέχεια ορισμένων δράσεων του Κέντρου και τρίτον γιατί δεν υπάρχει σίγουρη νομική διαδικασία γι αυτό».
Όμως κομβικό σημείο στην «υπόθεση ΕΚΕΒΙ» είναι η έλλειψη καθαρής άποψης για το τι θέλει η ηγεσία του υπουργείου να κάνει με τον οργανισμό. Η δήλωση του κ. Κ.Τζαβάρα ότι το προαναφερθέν ν/σ θα καταργήσει το ΕΚΕΒΙ, θα σημαίνει ίσως και μια νέα τροπή των πραγμάτων , καθώς οι εργαζόμενοι θα συνειδητοποιήσουν ότι χάνουν, παρά τις εκφρασμένες καλές προθέσεις, τη δουλειά τους.