Δυο ελληνικές ταινίες συμπεριλαμβάνονται στην εννιάδα του διαγωνιστικού τμήματος του εφετινού φεστιβάλ Crossing Europe που εφέτος θα διεξαχθεί στην Λιντς της Αυστρίας από τις 23 ως την 28 Απριλίου. Πρόκειται για το «Συγχαρητήρια στους αισιόδοξους?» της Κωνσταντίνας Βούλγαρη που προσφάτως παίχθηκε στις αίθουσες και «Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού» του Έκτορα Λυγίζου που απέσπασε τα βραβεία καλύτερης ταινίας, πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη και Α’ ανδρικής ερμηνείας από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου αλλά που προς το παρόν δεν έχει βρει διανομή για τις αίθουσες.

Η Μαρία Γεωργιάδου πρωταγωνίστρια της ταινίας «Συγχαρητήρια στους αισιόδοξους?»

Μέσα από την προσωπική ματιά της Βούλγαρη το «Συγχαρητήρια στους αισιόδοξους?» αποτυπώνει την Αθήνα των ημερών μας με χιούμορ, θυμό μα και αγάπη. Πρόκειται για παραγωγή Ελένης Αφεντάκη, Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, ΕΡΤ Α.Ε., Telefilm A.E.-Καβουκίδης και Σια Ο.Ε. και Γρηγόρη Καρύδη (δείτε εδώ την κριτική της ταινίας)

Η οικονομική κρίση και οι δύσκολες συνθήκες που βιώνουν πολλοί Έλληνες είναι και το θέμα της ταινίας «Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού» που αναφέρεται σε λίγες μέρες από την ζωή ενός νέου (Γιάννης Παπαδόπουλος) ο οποίος προσπαθεί να επιβιώσει στην Αθήνα του 2012. Ωστόσο, με την εμμονή του σε σιχαμένες σκηνές προκειμένου να δημιουργήσει εντυπώσεις (κάτι που καταφέρνει), ο Λυγίζος έφτιαξε μια ταινία που κυρίαρχος στόχος της δείχνειθ να είναι απλώς η πρόκληση με αποτέλεσμα να ακυρώνονται οι όποιες αγαθές προθέσεις του σημιουργού. Η ταινία είναι παραγωγή Stefi Productions, σε συνεργασία με τις Guanaco Productions, Oxymoron Films και Fantasia Οπτικοακουστική (δείτε εδώ θέμα του Βήματος στην διεύθυνση)
Το παραγωγής ΕΡΤ Α.Ε. ντοκιμαντέρ «100 (Αλεξάνδρας 173, Αθήνα)» του Γεράσιμου Ρήγα που καταγράφει την καθημερινότητα στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης Αττικής από τη στιγμή της κλήσης από έναν πολίτη μέχρι την προσπάθεια διαχείρισης του εκάστοτε περιστατικού. περιλαμβάνεται στην κατηγορία Working Worlds. Τέλος, ειδική προβολή στην κατηγορία «play it again», θα γίνει και για την ταινία του Γιώργου Λάνθιμου «Κυνόδοντας» (2009).
Το φεστιβάλ Crossing Europe από το 2004 περιλαμβάνει ευρωπαϊκές ταινίες κοινωνικό-πολιτικού περιεχομένου, ενώ φέτος θα συμμετέχουν σε όλες τις κατηγορίες συνολικά 140 ξεχωριστές και προσεκτικά διαλεγμένες ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους καθώς και ντοκιμαντέρ.