Πως είναι δυνατόν απλοί άνθρωποι να υποστηρίζουν ένα καθεστώς όπως αυτό του Ναζισμού; Αυτό το επίκαιρο ερώτημα θα προσπαθήσουν να απαντήσουν την Κυριακή οι μαθητές του Κολλεγίου Αθηνών επί… σκηνής.

Ο λόγος για την θεατρική παράσταση «Το Τρίτο Κύμα» που βασίζεται σε πραγματικό γεγονός και έχει αποτελέσει αντικείμενο παγκόσμιας συζήτησης, με αποκορύφωμα τη γερμανική ταινία «Die Welle» του Dennis Gansel. Το θεατρικό κείμενο γράφτηκε το 2011 από τους Joseph Robinette και Ron Jones.

«Μα πώς είναι δυνατό τόσοι Γερμανοί να φτάσουν να αρνηθούν την ύπαρξη του Ολοκαυτώματος»; Με έναυσμα την παραπάνω ερώτηση, ο καθηγητής Τζόουνς και η τάξη του σε ένα Λύκειο των ΗΠΑ γίνονται μέρος ενός περίεργου πειράματος, το οποίο, με ένα βιωματικό τρόπο, προσπαθεί να διερευνήσει τις δομές και τη λειτουργία μιας απόλυτης τάξης πραγμάτων. Η ένταξη εφήβων σε μια κλειστή κοινότητα με αυστηρούς κανόνες πειθαρχίας, με δράσεις που εξυπηρετούν μόνον τους δικούς τους σκοπούς και βίαιο αποκλεισμό όλων των άλλων δημιουργούν την αίσθηση της δύναμης και της υπεροχής. Όταν οι κανόνες αντικαθιστούν τη λογική και η βία την ανθρωπιά, κανείς δεν μπορεί να είναι ασφαλής ή σίγουρος για το μέλλον.

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 13 Απριλίου 2013 και ώρα 20.15, στο Θέατρο του Κολλεγίου, Στεφάνου Δέλτα 15, Παλαιό Ψυχικό. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-6798124, 210-6798169. Είσοδος: 10 Ευρώ. Τα έσοδα θα διατεθούν στο Ταμείο Υποτροφιών του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος.

Συντελεστές:
Μετάφραση: Κυριακή Καζελίδου ‘10, Σβιτλάνα Παραμόνοβα
Σκηνοθεσία: Αγγελική Γκιργκινούδη
Κίνηση: Νατάσσα Ζούκα
Τραγούδι τέλους (ανέκδοτο): Γιώργος Ανδρέου
Σχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος Ζορμπάς

Παίζουν:
Θάνος Ζέρης, Μαρκέλλα Ζορμπά, Ελένη Κατζηλιέρη, Φανή Κουλούρη, Ιωάννα Λατουσάκη, Βασίλης Λειβαδάς, Φίλιππος Λυμπερόπουλος, Φαίδων Μαρτζούκος, Βαγγέλης Μπογδάνος, Δημήτρης Παπακωσταντίνου ‘11, Γιάννης Παπαρρηγόπουλος, Μαντώ Παπαρρηγοπούλου, Στέλιος Ρούσογλου, Ειρήνη Σαρρή, Φοίβος Σκαρπέλος, Δημήτρης Φιλιππίδης, Γιάννης Χαραλαμπάκης, Ειρήνη Χουβαρδά, Μάρθα Χριστοδούλου, Ντίνος Ψυχογιός ‘09