Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το ΟΚ για τη δημιουργία του μεγαλύτερου εκδοτικού κολοσσού στον κόσμο αφού ενέκρινε τη συγχώνευση του Penguin και του Random House. Όπως δήλωσε πηγή στις Βρυξέλλες η νέα επιχείρηση, παρά το ότι θα είναι ο μεγαλύτερος εκδότης βιβλίων στον κόσμο, δεν θα προκαλέσει προβλήματα ανταγωνισμού, διότι θα «αντιμετωπίσει αρκετά ισχυρούς ανταγωνιστές».

Η Γερμανική μητρική εταιρία της Random House, η Bertelsmann, θα κατέχει το 53% της νέας επιχείρησης, με την Pearson, ιδιοκτήτη του Penguin, να ελέγχει το υπόλοιπο 47%.Η συγχώνευση είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Οκτώβριο και αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Η επιχείρηση θα καλείται απλώς Penguin Random House. Οι υπόλοιποι εκδοτικοί κολοσσοί στον κόσμο είναι οι όμιλοι Hachette, HarperCollins, Macmillan και Simon & Schuster.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2011 Ο νέος όμιλος συγκεντρώνει, αθροιστικά, το 27,1% των πωλήσεων του 2011, με δεύτερον το Hachette Book Group που κατέχει το 12% της αγοράς και τρίτο στη σειρά τον HarperCollins που έχει μερίδιο ίσο με το 7,4% της αγοράς. Ο νέος εκδοτικός κολοσσός θα «τρέχει» έναν κύκλο εργασιών κοντά στα 2,5 δις αγγλικές λίρες, θα έχει 9.000 εργαζόμενους, 30 παραρτήματα σε όλο τον κόσμο κι έναν κατάλογο τίτλων που περιλαμβάνει σχεδόν όλα τα γούστα, από τους μπεστσελερίστες Τζον Γκρίσαμ και Κεν Φόλετ μέχρι τους ποιοτικούς Ντέιβιντ Λοτζ και Τζόναθαν Κόου.

Οι αντιδράσεις από την ανακοίνωση της συγχώνευσης των δύο κολοσσών που είχαν υπάρξει ήταν κυρίως θετικές τόσο από τις μεγάλες αλυσίδες βιβλιοπωλείων (Waterstones και Foyles) όσο και από τους μικρότερους βιβλιοπώλες του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτοί που έδειξαν να ανησυχούν ήταν κυρίως οι συγγραφείς που φοβούνται ένα μεγαλύτερο κυνήγι των μπεστ σέλερ σε βάρος της ποιότητας και οι λογοτεχνικοί πράκτορες που φοβούνται την πιθανότητα απολύσεων εφόσον επιχειρηθούν κινήσεις οικονομίας κλίμακος.