Γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. Οι παιδικές του αναμνήσεις όμως έχουν «χρώματα» ελληνικά. Ο 34χρονος Πήτερ Νομικός έχει περάσει τα ωραιότερα καλοκαίρια και Πάσχα της ζωής του στον τόπο καταγωγής της οικογένειάς του, τη Σαντορίνη. Ως γόνος μιας από τις σημαντικότερες εφοπλιστικές ελληνικές δυναστείες παγκοσμίως, ο γιος του Πέτρου Μ. Νομικού θα μπορούσε κάλλιστα να αρμενίζει στα ανοιχτά της Καλντέρας τα καλοκαίρια, χωρίς πολλές έγνοιες, πάνω σε κάποια υπερπολυτελή θαλαμηγό, όπως πολλοί ανάλογης οικονομικής επιφάνειας.
Αντ’ αυτού προτίμησε να ανοίξει νέους επιχειρηματικούς ορίζοντες σε σχέση με την ιδιαίτερη πατρίδα. Είναι, μεταξύ άλλων, ο εμπνευστής του εικαστικού κινήματος Santozeum, που ιδρύθηκε το φθινόπωρο του 2010 με σκοπό να ανοίξει διάλογο μεταξύ των τεχνών, των ανθρωπιστικών σπουδών και των επιστημών. Στον χώρο του ομώνυμου Μουσείου μάλιστα στη Σαντορίνη φιλοξενήθηκε έκθεση αντιγράφων των τοιχογραφιών της Θήρας.
Η έκθεση περιελάμβανε εντυπωσιακές τρισδιάστατες φωτογραφικές αναπαραγωγές (σε φυσικό μέγεθος) των τοιχογραφιών του Ακρωτηρίου, οι οποίες ανακαλύφθηκαν μετά το 1967. Ανήκουν στη συλλογή του Ιδρύματος Thera – Πέτρος Μ. Νομικός, το οποίο προωθεί πολιτιστικές, καλλιτεχνικές, κοινωνικές και επιστημονικές δραστηριότητες σχετικά με τη Σαντορίνη και τις Κυκλάδες. Ο ίδιος ο Πέτρος Νομικός όμως είναι γνωστότερος τόσο για τη μαύρη και ξανθιά σαντορινιά μπίρα Volcan την οποία παράγει όσο και για το Greece Debt Free (GDF), τον μη κερδοσκοπικό, μη κυβερνητικό οργανισμό που έχει συστήσει επιτρέποντας σε πολίτες και εταιρείες να συμβάλουν αποτελεσματικά στη μείωση του ελληνικού χρέους.
Αφορμή για τη συνομιλία μας στάθηκε η πρωτοβουλία της Ελληνογερμανικής Αγωγής να συγκεντρώσει 32 έργα των σημαντικότερων ελλήνων εικαστικών δημιουργών για να δημοπρατηθούν αφιλοκερδώς, σε πολύ χαμηλές τιμές, από τον οίκο Bonhams στις 24 Απριλίου στο Λονδίνο, υπέρ του GDF.
«Επιτέλους κάποιοι Ελληνες κάνουν κάτι»
«Το GDF μπορώ να πω ότι είναι το πνευματικό μου παιδί. Πέρασα δώδεκα μήνες δουλεύοντας πάνω σε αυτή την ιδέα και ακόμη περισσότερο για την προώθησή της στο κοινό. Τι γίνεται με τα χρήματα; Εκεί είναι που κρίνεται η εμπιστοσύνη. Και αν είναι ολοφάνερο τι συμβαίνει με τα χρήματα, η εμπιστοσύνη μπορεί να χτιστεί. Επρεπε να ήμασταν τρομερά ξεκάθαροι: όλα τα χρήματα πηγαίνουν στην αγορά ομολόγων» λέει ο Πήτερ Νομικός μιλώντας για το GDF, το οποίο δέχεται δωρεές με σκοπό την αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων στις διεθνείς αγορές σε τιμές πολύ χαμηλότερες από το ποσό που οφείλεται από το ελληνικό κράτος. Εν συνεχεία το GDF βοηθά στη μείωση του χρέους μέσω της ακύρωσης των εν λόγω ομολόγων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο οργανισμός που συνέστησε, εκτός της προφανούς πρακτικής αξίας του, αποτελεί έναν «υπέροχο», όπως λέει, τρόπο να διαμηνυθεί διεθνώς ότι οι Ελληνες αναλαμβάνουν δράση κατά του χρέους, χωρίς να επιδιώκουν κάποια βοήθεια ή ανάμειξη από το κράτος, τους πολιτικούς ή την τρόικα. «Ο διεθνής Τύπος και ο κόσμος κατάλαβαν ότι αυτή η κίνηση δεν έχει σχέση με την αγορά 260 δισ. ευρώ αλλά με τη δράση και το μήνυμα ότι κάποιοι Ελληνες επιτέλους κάνουν κάτι. Και αυτή η ιδέα αγγίζει πολλούς –όχι μόνον Ελληνες. Το ξέρετε ότι στα πρώτα στάδιά της 30% των όσων έκαναν δωρεά ήταν από τη Γερμανία;».
Στις αρχές του 2013 ο Πήτερ Νομικός δέχθηκε τηλεφώνημα από την Ελληνογερμανική Αγωγή. Τον ενημέρωναν για την προαναφερθείσα πρωτοβουλία με τίτλο «Τέχνη και Αλληλεγγύη: Από τον κόσμο των χρωμάτων στο… παράλληλο σύμπαν των αγορών». Μια πρωτοβουλία για την οποία νιώθει πολύ υπερήφανος. «Πριν από τη δημοπρασία, το μήνυμα είναι συμβολικό: οι μεγαλύτεροι εν ζωή έλληνες καλλιτέχνες δρουν συλλογικά για να πολεμήσουν το χρέος. Κάθε ευρώ που θα συγκεντρωθεί κάνει τη διαφορά, γι’ αυτό η δράση τους είναι λαμπρή, συμβολική και οικονομικά σημαντική».
Αραγε η Ελλάδα είναι, έστω κατ’ ελάχιστον, γνωστή στο εξωτερικό για τον σύγχρονο πολιτισμό της ή μόνο για το ένδοξο παρελθόν; «Οι σύγχρονοι έλληνες εικαστικοί δημιουργοί έχουν μια παρουσία στη διεθνή σκηνή και οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στη δημοπρασία εκπροσωπούν το καλύτερο εικαστικό «πρόσωπο» της Ελλάδας. Επιτρέψτε μου να τους αναφέρω αλφαβητικά. Είναι οι Αδαμάκης, Βαρώτσος, Βερούκας, Ζούνη (έδωσε έργο η οικογένειά της), Καρράς, Κοκκινίδης, Λάμπερτ, Λίττη, Μαντζαβίνος, Μελά, Μουστάκας, Μποκόρος, Μυταράς, Ξένου, Παπαγιάννης, Παπαδημητρίου, Παρμακέλλης, Πατρικαλάκης, Ράμμος, Ρόρρης, Σακαγιάν, Σάμιος, Σολιδάκης, Σόρογκας, Σταθόπουλος, Στεφάνου, Τέτσης, Τσακάλη, Φασιανός, Φιλοπούλου, Χαδούλης και Χάρος».

«Να μετατρέψουμε τις δωρεές σε ομόλογα»

Ο Πήτερ Νομικός ομολογεί ότι λόγω της οικονομικής επιφάνειάς του ένιωσε μια επιπλέον ευθύνη να βοηθήσει τη χώρα του δημιουργώντας το GDF, ενώ παρακινεί και άλλους, ανάλογου οικονομικού status, να δράσουν αναλόγως. «Ελπίζουμε ότι και άλλα σχολεία, πανεπιστήμια, ποδοσφαιρικές ομάδες θα οργανώσουν και θα συγκεντρώσουν χρήματα με δημιουργικό τρόπο ώστε να μπορούμε να μετατρέψουμε τις δωρεές σε ομόλογα και να τα ακυρώσουμε. Μπορούν, αν θέλουν, να πουλήσουν λεμονάδα, να διοργανώσουν ένα μπαζάρ ή να τρέξουν έναν μαραθώνιο».

Σήμερα ο δημιουργός της σαντορινιάς μπίρας Volcan, της πλατφόρμας και του Μουσείου Santozeum νιώθει εντονότερα από ποτέ την ανάγκη να επιστρέψει στην Ελλάδα και να κάνει επενδύσεις –σε μια εποχή που η χώρα χρειάζεται ξένες επενδύσεις. Στην οικονομία αλλά και στον πολιτισμό. «Αυτό το καλοκαίρι θα παρουσιάσουμε τα αντίγραφα των τοιχογραφιών της Θήρας σε τριασδιάστατη εκδοχή. Είναι μια μοναδική ευκαιρία για τους επισκέπτες του νησιού» λέει η σύζυγός του και συνιδρύτρια του Santozeum, Ιλεάνα Νομικού. «Δουλεύουμε επίσης πάνω στο πρότζεκτ της μετάκλησης ενός σύγχρονου ρώσου καλλιτέχνη που πρόσφατα έδειξε τη δουλειά του στην αίθουσα τέχνης Saatchi το φθινόπωρο. Απώτερος στόχος του Μουσείου είναι να παρουσιάσει τη δουλειά διεθνών καλλιτεχνών σε σχέση με το περιβάλλον του νησιού και έτσι να αναδείξει την επιρροή της στο διεθνές κοινό και στους ντόπιους».
Πέρυσι το Santozeum φιλοξένησε τις New Blood Greek Cinema προβολές, οι οποίες συνοδεύθηκαν από την παρουσία σκηνοθετών στο νησί, ενώ σύμφωνα με την Ιλεάνα Νομικού πρόκειται να δημιουργήσει ένα Kids Club που θα απευθύνεται στα μικρότερα μέλη του.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ