Εναν αρχαιολόγο επέλεξε ο γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, τον Ζαν – Λυκ Μαρτίνες για να αναλάβει την Διεύθυνση του Μουσείου του Λούβρου αντικαθιστώντας τον Ενρί Λοϋρέτ.

Ο Μαρτίνες είναι 49 ετών και ήταν υπεύθυνος των ελληνικών και ρωμαϊκών αρχαιοτήτων που διαθέτει το μεγάλο αυτό παρισινό Μουσείo. Είναι δε η πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια που ένας αρχαιολόγος αναλαμβάνει αυτή τη θέση.

Ο διορισμός του βάζει τέλος στη διαμάχη που είχε ξεσπάσει εδώ και καιρό στη Γαλλία, με αφορμή τις πληροφορίες που ήθελαν την υπουργό Πολιτισμού Ορελί Φιλιπετί να προωθεί για τη θέση μία γυναίκα, για πρώτη φορά στην ιστορία του Λούβρου, τη διευθύντρια του Μουσείου Καλών Τεχνών της Λυών Σιλβί Ραμόν.

Το γεγονός αυτό ώθησε πολλούς εικαστικούς επιμελητές και κριτικούς τέχνης να την κατηγορήσουν για σεξιστική συμπεριφορά.

Αρνητικά ήταν και τα σχόλια στον Τύπο. Ο «Monde» είχε επισημάνει το γεγονός ότι η Ραμόντ είναι ειδική στη τέχνη του 20ού αιώνα, αλλά το Μουσείο του Λούβρου έχει ελάχιστα εκθέματα από αυτή την περίοδο, ενώ ο κριτικός τέχνης της «Liberation» έγραψε:

«Δεν είναι χαρισματική, δεν έχει διεθνή εμπειρία, ούτε καλή γνώση αγγλικών -σημαντικό μειονέκτημα, δεδομένου ότι το Λούβρο έχει δεσμευτεί να δημιουργήσει παράρτημα στο Αμπου Ντάμπι».