Ενα νέο, φιλόδοξο σύνολο μουσικής δωματίου γεννήθηκε μόλις, σε πείσμα των δύσκολων (και)για τον πολιτισμό καιρών που ζούμε. Το όνομα αυτού «Κύκλος» και στο «τιμόνι» του δυο ηχηρά ονόματα της μουσικής μας ζωής: ο σολίστ κρουστών Δημήτρης Δεσύλλας που έχει αναλάβει την γενική διεύθυνση και ο συνθέτης Γιώργος Κουμεντάκης στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή. Μέλη του συνόλου είναι σημαντικοί έλληνες σολίστ, με αξιόλογη πορεία τόσο στην χώρα μας όσο και στο εξωτερικό, ενώ έδρα του είναι το εμβληματικό Bauhaus κτίριο του Ωδείου Αθηνών στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Ρηγίλλης. Παράλληλα, όμως, το σύνολο έχει ήδη αναπτύξει στρατηγικές συνεργασίες με σημαντικούς φορείς όπως η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Ιδρυμα Κακογιάννη.
Οπως έγινε γνωστό στην συνέντευξη Τύπου η οποία δόθηκε στο Ωδείο Αθηνών στις 2 Απριλίου, η γέννηση του συνόλου προέκυψε από την ανάγκη των μελών του για περαιτέρω έρευνα και διερεύνηση των ορίων της μουσικής. Αξίζει να επισημανθεί ότι όλες οι λειτουργίες και οι δραστηριότητες του συνόλου διέπονται από το πνεύμα της συνεργασίας και της ανταπόδοσης.
Στις επιδιώξεις του «Κύκλος» εντάσσονται η παρουσίαση έργων που καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα της κλασικής και σύγχρονης μουσικής, η συνεργασία με τις άλλες Τέχνες και τις Επιστήμες, η προβολή του έργου των ελλήνων συνθετών, η παρουσίαση λυρικών έργων σε διασκευή για σύνολο μουσικής δωματίου, η προώθηση της νέας καλλιτεχνικής δημιουργίας μέσω αναθέσεων, η εκπαίδευση νέων μουσικών. Στους σκοπούς του συνόλου εντάσσονται ακόμη η οργάνωση συναυλιών με κοινωνικόπεριβαλλοντικό προσανατολισμό, η πραγματοποίηση εκδηλώσεων με τη σύμπραξη άνεργων μουσικών και η επέκταση των δραστηριοτήτων του στο εξωτερικό.
Σ΄ό,τι αφορά τα οικονομικά, το σύνολο φιλοδοξεί να στηριχθεί σε ιδιωτικές χορηγίες αλλά και στα έσοδα από εισιτήρια των συναυλιών τα οποία θα διατίθενται όμως σε πολύ χαμηλές τιμές.
«Το «Κύκλος» είναι ένα παζλ αποτελούμενο από κομμάτια που καιρό τώρα ήθελαν να βρεθούν όλα μαζί» είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Δεσύλλας στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. «Το σύνολο διάλεξε να δημιουργηθεί σε μια δύσκολη και περίεργη στιγμή» είπε από την πλευρά του ο Γιώργος Κουμεντάκης. «Εκεί που οι περισσότεροι φορείς του πολιτισμού προβληματίζονται για την ύπαρξή τους» συνέχισε ο ίδιος «φαντάζει παράλογο το ότι εμείς θα διακινδυνεύσουμε να αρθρώσουμε έναν μουσικό λόγο που θα μας κρατήσει ζωντανούς. Συνειδητοποιήσαμε λοιπόν, ότι μόνο αν τολμήσουμε με τις δικές μας δυνάμεις να εκτεθούμε και να εκθέσουμε την πραγματική μας αξία σ΄έναν συνεχή ανταγωνισμό εντός και εκτός των συνόρων μας, θα μπορέσουμε να κρατήσουμε ζωντανή την ανθρώπινη αλλά και την μουσική μας υπόσταση…».
Η πρώτη συναυλία του Κύκλου θα δοθεί στις 10 Απριλίου (θα επαναληφθεί στις 11/4) στην Αίθουσα Συναυλιών του Ωδείου Αθηνών κι έχει τίτλο «Χρώμα και Ρυθμός μετά τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο». Περιλαμβάνει έργα των Βαρέζ, Στραβίνσκι, Προκόφιεφ, Σοστακόβιτς, Χίντεμιτ και άλλων, τα οποία συνδέθηκαν με την εποχή της αισιοδοξίας που σήμανε η λήξη του Α΄Παγκόσμιου Πολέμου.