Πενήντα συνολικά χώροι για διάφορους λόγους δεν λειτουργούν νόμιμα αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων, σχετικά με τους ελέγχους που πραγματοποίησαν προσφάτως κλιμάκια της δημοτικής αστυνομίας και του Δήμου σε θεατρικούς χώρους.

«Οι 27 από τις 89 θεατρικές επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν προσφάτως από τον Δήμο Αθηναίων δεν διαθέτουν κανενός είδους ή τύπου άδεια λειτουργίας» αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση η οποία επισημαίνει ότι οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν μετά από επώνυμες καταγγελίες πολιτών αλλά και για λόγους που σχετίζονται πριν από όλα με τις συνθήκες ασφαλείας των θεατών, των καλλιτεχνών αλλά και όλων των εργαζομένων σε αυτούς τους χώρους.
Επισημαίνεται επίσης ότι από τα τέλη Φεβρουαρίου, οι υπεύθυνοι είχαν ενημερωθεί για τις ενέργειες και τις διαδικασίες τις οποίες έπρεπε να ακολουθήσουν, για να υπάρξει λύση, έστω και προσωρινή.
Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, επειδή έχουν γίνει αντιληπτά τα προβλήματα που υπάρχουν στο θέατρο ο δήμος Αθηναίων έχει προγραμματίσει συναντήσεις τόσο με μεμονωμένους διαχειριστές χώρων πολιτισμού, όσο και με τους εκπροσώπους τους, προκειμένου να κατατεθούν ολοκληρωμένες προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου λειτουργίας τους. «Σε καμία περίπτωση όμως, σε βάρος των κανονισμών ασφαλείας και της ορθής λειτουργίας τους» προσθέτει.
Σε ότι αφορά τις δηλώσεις του τέως δημάρχου, κ. Ν. Κακλαμάνη, ο Δήμος Αθηναίων υποστηρίζει ότι «δεν μπορεί να εμφανίζεται, ως προστάτης των θεατρικών σκηνών, όταν το μόνο που έκανε επί 4 χρόνια, ήταν να κρύβει το πρόβλημα (όπως και όλα τα άλλα κατά την προσφιλή του τακτική), «κάτω από το χαλί», και τα πάντα να εκτυλίσσονται σε ένα καθεστώς ημι-νομιμότητας, ημι-παρανομίας, που κρατάει όλους τους ανθρώπους που απασχολούνται σε αυτόν τον χώρο ομήρους, στις διαθέσεις του κάθε ελέγχοντος
Η ανακοίνωση κλείνει λέγοντας ότι «οι εποχές των Δημάρχων – Σουλτάνων που γράφουν τους Νόμους «στα παλιά τους τα παπούτσια» έχουν τελειώσει για την Αθήνα
Θα πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ότι στην ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων δεν κατανομάζεται ούτε ένας από τους θεατρικούς χώρους που λειτουργούν παράνομα.