Σε απάντηση δημοσιευμάτων που αφορούν στην αλλαγή διανομής ρόλου του ηθοποιού Δημήτρη Μοθωναίου για την παράσταση «Vitrioli», το Εθνικό Θέατρο εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Ο ηθοποιός Δημήτρης Μοθωναίος ασθένησε με υψηλό πυρετό και σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού του, απείχε στις 12 και 13 Μαρτίου από τις γενικές δοκιμές του έργου του Γιάννη Μαυριτσάκη VITRIOLI σε σκηνοθεσία Olivier Py, με προγραμματισμένη πρεμιέρα 15 Μαρτίου στη Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος». Στις 14 Μαρτίου, παραμονή της πρεμιέρας, ο σκηνοθέτης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ηθοποιό για να τον ρωτήσει για την κατάσταση της υγείας του και για να βεβαιωθεί ότι είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις απαιτήσεις του ρόλου του. Ο ηθοποιός, για προσωπικούς του λόγους, προτίμησε να διαφυλάξει και τον εαυτό του και την παράσταση από ενδεχόμενη αδυναμία του να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της σκηνοθεσίας, όπως αυτές ίσχυαν μέχρι εκείνη τη στιγμή, παραμονή της πρεμιέρας.
Κατόπιν τούτου, και πάντοτε σε συνεννόηση με τον ηθοποιό που έγινε στα πλαίσια της καλής πίστης, το Εθνικό Θέατρο εκτιμώντας ότι ο ηθοποιός δεν θα μπορούσε να επανέλθει σε εύλογο χρονικό διάστημα και με απολύτως ασφαλείς όρους υγείας στην παράσταση, οδηγήθηκε στην απόφαση της αλλαγής διανομής ρόλου και αναβολής της προγραμματισμένης πρεμιέρας.

Ομως, ο ηθοποιός παραμένει στο δυναμικό του Εθνικού Θεάτρου, η δε ατομική του σύμβαση με το Εθνικό Θέατρο παραμένει σε ισχύ».