Το 2013 οι εκδόσεις «Μεταίχμιο» συμπληρώνουν 20 χρόνια συνεχούς παρουσίας στα εκδοτικά πράγματα της χώρας και το γιορτάζουν με πλήθος εκδηλώσεων και προσφορών, εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία και άλλες «δράσεις αλληλεγγύης και εταιρικής κοινωνικής ευθύνης» σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομικά συγκυρία.

Το πρόγραμμα παρουσίασε την Τρίτη το μεσημέρι (26/3) ο εκδότης Νώντας Παπαγεωργίου, εν μέσω συνεργατών και φίλων, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου στο «σπίτι» των εκδόσεων στην οδό Ιπποκράτους, παρουσία συγγραφέων του οίκου όπως ο Μάνος Ελευθερίου και ο Γιάννης Καλπούζος.

«Είμαι αισιόδοξος στο μέτρο του δυνατού. Προτιμώ να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο και εννοώ ότι πρέπει να προσαρμοζόμαστε στις καταστάσεις» απάντησε στο «Βήμα» ο Νώντας Παπαγεωργίου όταν ρωτήθηκε πώς βλέπει την εφετινή χρονιά. «Προσπαθήσαμε να νοικοκυρευτούμε και να ανταποκριθούμε στις νέες ανάγκες και επιθυμίες του κοινού αλλά και στις αλλαγμένες προτιμήσεις των αναγνωστών» συμπλήρωσε κάνοντας τον απολογισμό της στρατηγικής που ακολούθησε στα χρόνια της ύφεσης.

Ο ίδιος πάντως, που απάντησε στις ερωτήσεις του «Βήματος» στο περιθώριο της εκδήλωσης, δεν είναι ιδιαιτέρως επιφυλακτικός σχετικά με το μέλλον. «Δεν είμαι διότι τα μελετημένα ανοίγματα που κάναμε την τελευταία διετία αποδίδουν τώρα τους καρπούς τους» είπε αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στη συνεργασία του «Μεταιχμίου» με την Άλκη Ζέη της οποίας το νέο βιβλίο (που δεν θα απευθύνεται σε παιδιά) πρόκειται να κυκλοφορήσει νωρίς το φθινόπωρο.

Οι εκδόσεις «Μεταίχμιο», σε μια προσπάθεια να αναθερμάνουν μια εν πολλοίς παγωμένη αγορά, προσφέρουν στους αναγνώστες 3 βιβλία στην τιμή των 9,90 ευρώ, κάτι που ξεκίνησε στις αρχές του 2013. Όμως «και στη διάρκεια του 2011 αλλά κυρίως κατά το 2012 δώσαμε πολλά βιβλία σε χαμηλότερες τιμές πέραν τις διετίας τα οποία δεν υπόκεινται στον νόμο περί ενιαίας τιμής, όπως γνωρίζετε, το κάναμε γιατί αυτό ζητά πλέον το κοινό» το οποίο έχει «ασφαλώς και με το παραπάνω» δίκιο να διαμαρτύρεται για την τιμή του βιβλίου.

«Πρέπει όλοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Εμείς θα συνεχίσουμε αρκεί να μας το επιτρέψουν οι γενικότερες συνθήκες, τα κόστη μας, οι απαιτήσεις των συγγραφέων μας και των ξένων συνεργατών μας» τόνισε ο Νώντας Παπαγεωργίου.

Πουλάνε, συμπλήρωσε ο ίδιος, τον ίδιο ή και μεγαλύτερο αριθμό βιβλίων για έναν μικρότερο συνολικά τζίρο. «Βγάλαμε πολλά βιβλία σε χαμηλότερη τιμή και όλα τα βιβλία μας κυκλοφορούν σε τιμές τουλάχιστον 20% χαμηλότερες από αυτές με τις οποίες θα κυκλοφορούσαν το 2009 για παράδειγμα» υπογράμμισε. Επιπλέον ο μέσος όρος της τιμής ανά αντίτυπο έχει πλέον μειωθεί αισθητά.
Εκπαίδευση και βιβλίο στην μεθόριο
Ανάμεσα στις δράσεις των εκδόσεων «Μεταίχμιο» είναι και ένα δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία. «Εμείς έχουμε ένα “βαρύ” παρελθόν σε αυτόν τον τομέα. Ξεκινήσαμε το 1993 σχεδόν ως ένας αμιγώς εκπαιδευτικός εκδοτικός οίκος. Εκδίδαμε επί πολλά χρόνια κατά κύριο λόγο σχολικά βοηθήματα για εκπαιδευτικούς και μαθητές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης αλλά και πανεπιστημιακά συγγράμματα. Μετά το 2000 μπήκαμε στον χώρο της λογοτεχνίας, εγχώριας και μεταφρασμένης, του παιδικού βιβλίου κτλ. Επομένως μας είναι οικείος αυτός ο χώρος και του οφείλουμε πολλά» είπε ο Νώντας Παπαγεωργίου. «Μας ενδιαφέρει η εκπαίδευση γιατί αυτή παράγει τους νέους αναγνώστες. Πρέπει να στραφούμε ενεργητικά προς τα κει, δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από τον ουρανό ούτε από το κράτος».
Εκτός αυτού, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας, οι εκδόσεις «Μεταίχμιο» ετοιμάζονται να εξοπλίσουν σχολικές βιβλιοθήκες της ελληνικής μεθορίου. «Είναι μια συμβολική πρωτοβουλία. Θα δώσουμε βιβλία κατάλληλα για μαθητές και εκπαιδευτικούς σε βιβλιοθήκες δημοτικών σχολείων και γυμνασίων ακριτικών περιοχών. Έντεκα συνολικά δημοτικά και άλλα τόσα γυμνάσια κωμοπόλεων κυρίως – από τον Έβρο μέχρι τη Θεσπρωτία – θα εξοπλιστούν με τίτλους από τον κατάλογό μας. Αποφασίσαμε να βοηθήσουμε με έναν τρόπο απλούστερο. Δεν μπορούμε εμείς να αλλάξουμε στο σύνολό του το ελληνικό σχολείο ούτε μπορούμε μόνοι μας να φτιάξουμε βιβλιοθήκες σε κάθε σχολείο» επεσήμανε ο Νώντας Παπαγεωργίου.
Οι προσεχείς εκδόσεις
Το «Μεταίχμιο» ετοιμάζεται πυρετωδώς για τις εκδόσεις της άνοιξης και του καλοκαιριού του 2013 ενισχυμένο, όπως μας έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια, με πολλά αστυνομικά μυθιστορήματα σκανδιναβικής προέλευσης – νέο βιβλίο θα έχουμε τον Μάιο και από το βαρύ πυροβολικό του οίκου Τζο Νέσμπο (Η λεοπάρδαλη) – αλλά και ενδιαφέρουσες προτάσεις όπως «Ο ποταμός των θαυμάτων» της Ανν Πάτσετ ή το «Τοστ ζαμπόν» του Τσαρλς Μπουκόφσκι.
Στον χώρο της ελληνικής πεζογραφίας αναμένονται, επί παραδείγματι, ο Νίκος Δαββέτας με το πολιτικό νουάρ μυθιστόρημα «Ο ζωγράφος του Μπελογιάννη» και η Ζέφη Κόλλια με την βιογραφική μυθιστορία της «Λώρα, η τελευταία των Μαρξ».
Το δεύτερο εξάμηνο όμως κεντρίζει την προσοχή (Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος 2013) και ειδικότερα το πεδίο της μεταφρασμένης λογοτεχνίας. Το νέο μυθιστόρημα του νοτιοαφρικανού νομπελίστα Τζ. Μ. Κουτσί «The childhood of Jesus» που μόλις κυκλοφόρησε στο εξωτερικό, είναι ένα βιβλίο αλληγορικό και φιλοσοφικό, με ήρωα ένα παιδί που μεγαλώνει σε μια σοσιαλιστική ή χίπικη κοινωνία και μοιάζει πολύ στον Χριστό (Οκτώβριος). Το πολυσυζητημένο, πιο πρόσφατο μυθιστόρημα της Ζέιντι Σμιθ υπό τον τίτλο «NW» περιδιαβαίνει στο Βορειοδυτικό Λονδίνο και παρακολουθεί τρεις χαρακτήρες μέσα σε έναν κόσμο σαρωτικών αλλαγών στις κοινωνικές δομές με την εισβολή της τεχνολογίας και τη μαζική είσοδο ξένων μεταναστών (Νοέμβριος).
Επιπλέον, πέραν της μεγάλης ποικιλίας των αστυνομικών μυθιστορημάτων από την Σκανδιναβία αλλά και των οικονομικών δοκιμίων, αναμένονται ένα από τα πρώτα έργα του Τζούλιαν Μπαρνς (Πριν εκείνη με γνωρίσει), το νέο μυθιστόρημα του Λοράν Γκοντέ, της Κέιτ Άτκινσον (επανέρχεται στην ελληνική αγορά μετά από αρκετά χρόνια), του Ίαν Ράνκιν, της Πατρίσια Κόρνγουελ αλλά και η βιογραφία «Πάτρικ Λη Φέρμορ: Μια περιπέτεια» της Αρτέμιδος Κούπερ.
Ο Νώντας Παπαγεωργίου είπε στο «Βήμα» ότι έχει έλθει σε συμφωνία προκειμένου να εκδώσει στα ελληνικά και το νέο βιβλίο της βραβευμένης με Πούλιτζερ ινδοαμερικανής συγγραφέως Τζούμπα Λαχίρι. Πολλοί θα είναι επίσης και οι ξένοι συγγραφείς που θα επισκεφθούν την Ελλάδα το 2013 αλλά και το 2014 όπως προβλέπει ο προγραμματισμός του εκδοτικού οίκου. «Επιλέγουμε συγγραφείς που έχουν το πλεονέκτημα να συνδυάζουν το ποιοτικό με το εμπορικό, δεν μπορεί να ζήσει αλλιώς ένας μεγάλος εκδοτικός οίκος» συνέχισε ο ίδιος.
«Ζούμε σε μια εποχή ριζικών ανατροπών και ραγδαίων ανακατανομών στο χώρο του βιβλίου, στο πεδίο της παραγωγής αλλά και της λιανικής πώλησης. Η κρίση επιταχύνει την διαμόρφωση της νέας πραγματικότητας. Πρέπει κανείς να είναι προσεκτικός γιατί κάποιοι θα χαθούν και κάποιοι άλλοι θα ισχυροποιηθούν» κατέληξε.