Νέα στοιχεία για την κοινωνική ζωή και την οργάνωση των μινωικών κοινοτήτων της Μεσαράς, όπου βρίσκονται η Φαιστός και η Αγία Τριάδα έχουν προκύψει από την μελέτη, την οποία πραγματοποίησε η ιταλίδα αρχαιολόγος Σιμόνα Τοντάρο του Πανεπιστημίου της Κατάνια, η οποία θα μιλήσει σχετικά την Παρασκευή 15 Μαρτίου στις 18.30 στην Αρχαιολογική Εταιρεία, στο πλαίσιο του Μινωικού Σεμιναρίου.

Τίτλος της διάλεξης είναι «Η Φαιστός και η Αγία Τριάδα κατά την Προανακτορική περίοδο: οικιστικά, ταφικά και τελετουργικά δεδομένα».

Να σημειωθεί ότι η Φαιστός και η Αγία Τριάδα στο δυτικό τμήμα της Μεσαράς που είναι η μεγαλύτερη και ευφορότερη περιοχή της Κρήτης ανακαλύφθηκαν και ανασκάφηκαν στις αρχές του περασμένου αιώνα, και θεωρούνταν πάντοτε, ότι η μία συμπλήρωνε την άλλη.
Οι ανασκαφές στη Φαιστό, την πρώτη θέση που κατοικήθηκε στην περιοχή (σε ένα τελικό στάδιο της Νεολιθικής περιόδου) απέδωσαν τα κατάλοιπα δύο διαδοχικών κτιρίων με κεντρική αυλή, κατασκευασμένα στην Μέση Μινωική και Υστερομινωική περίοδο αντίστοιχα. Εδωσαν ωστόσο ελάχιστα στοιχεία για την περίοδο πριν από την κατασκευή τους αλλά και για τις φάσεις μετά την καταστροφή τους.
Στην Αγία Τριάδα, η οποία κατοικήθηκε για πρώτη φορά στις αρχές της Προανακτορικής περιόδου οι ανασκαφές απέδωσαν τα κατάλοιπα δύο κτιρίων επίσης, τα οποία κατασκευάστηκαν και εγκαταλείφθηκαν σύντομα αλλά και μία νεκρόπολη με δύο θολωτούς τάφους και αρκετά προσκτίσματα, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν αργότερα ως αποδέκτες ανθρώπινων οστών και ταφικών προσφορών, μία βασιλική έπαυλη που καταστράφηκε στην Υστερομινωική εποχή και ακόμη αρκετά μνημειώδη κτίσματα.
Η παρουσίαση της κυρίας Τοντάρο εστιάζει στην Προανακτορική περίοδο και με βάση τα αποτελέσματα από την επανεξέταση στρωματογραφικών και χρονολογικών δεδομένων έχει στόχο την ανάδειξη των νέων στοιχείων σχετικά με την ιστορία αυτών των δύο θέσεων.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τον αποικισμό του λόφου της Φαιστού και τις τελετουργικές πρακτικές που τελούνταν στην κορυφή του λόφου κατά την Τελική περίοδο, για τον αποικισμό του δυτικού τμήματος της Μεσαράς και την ίδρυση της Αγίας Τριάδας στις αρχές της Πρωτοανακτορικής περιόδου και τέλος για την αναδιοργάνωση του λόφου της Φαιστού στο πλαίσιο ενός μεγάλου οικοδομικού προγράμματος το οποίο ορίζει τις απαρχές του ανακτορικού φαινομένου στη νότια κεντρική Κρήτη.