Ολα ξεκίνησαν από μια παλιά ντουλάπα. Μια παλιά ντουλάπα διαστάσεων 220Χ160Χ140 των αρχών του 20ου αιώνα (κατασκευασμένη από ξύλο κυπαρισσιού), που εξυπηρετούσε τις ανάγκες μιας αγροτικής οικογένειας σε μια μικρή επαρχία. Αυτή τη ντουλάπα ανέσυρε από τα οικογενειακά κειμήλια η Μαρία Λοϊζίδου για να την ανακατασκευάσει _ δεδομένου του ότι ο τρόπος κατασκευής της επέτρεψε τη συναρμολόγηση _ και να εναποθέσει μέσα στις θήκες και τα συρτάρια της το σύνολο του έργου της τα τελευταία 30 χρόνια. Ο λόγος για τη νέα εγκατάσταση της καλλιτέχνιδας που με τίτλο «Συλλογική Αυτοβιογραφία» φιλοξενείται στην Αίθουσα Νέων ΄Εργων του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης μέχρι τις 10 Απριλίου 2013.

«Αποφάσισα να «μοιράσω» την ντουλάπα στη μέση και να βγάλω το μέσα – έξω. Αναποδογύρισα, δηλαδή, τα φύλα κάθε πλευράς όπως κάνει κανείς σ’ ένα παλτό. Οι κενοί χώροι που παρουσιάστηκαν συμπληρώθηκαν με νέες θήκες στις οποίες _ μαζί με τις παλιές _ εναπόθεσα χαρακτηριστικά έργα της δουλειάς μου από το 1981 μέχρι σήμερα. Είναι σαν ένα αρχείο της δουλειάς μου σε μικρή κλίμακα», μας λέει η Μαρία Λοϊζίδου σε τηλεφωνική μας συνομιλία από τη Λευκωσία όπου γεννήθηκε ζει και εργάζεται.
΄Εργα – σταθμοί της πορείας της Μαρίας Λοϊζίδου που παρουσιάστηκαν στο Μουσείο Μπενάκη (2008) στο Παρίσι (2011), στην Πορτογαλία (2007) ή στην ιστορική γκαλερί «Δεσμός» (1991) αποτελούν το περιεχόμενο αυτής της μικρής αναδρομικής έκθεσης σε διαστάσεις 1.60Χ80Χ42 η οποία συμπίπτει με την έκδοση της ομώνυμης μονογραφίας (εκδ. Peak Publishing) της γνωστής εικαστικού.

Νέα εγκατάσταση Συλλογική Αυτοβιογραφία δεν προέκυψε τυχαία την ίδια χρονική περίοδο με την έκδοση της μονογραφίας. Η δική της, προσωπική ματιά, στην εξέλιξη του έργου της από το 1981 έως σήμερα έφερε στην επιφάνεια την εγκατάσταση φέρει τον ίδιο τίτλο με το βιβλίο.

«Με ενδιέφερε πάντα η ευθραυστότητα των υλικών», αναφέρει η Μαρία Λοϊζίδου για τη δουλειά της. «Εργάζομαι συνήθως με εύθραυστα υλικά όπως χαρτί, μετάξι, ύφασμα, ενώ πολλές φορές κατασκευάζω έργα με τις ιαπωνικές μεθόδους. Η ίδια αποφάσισε να «κλείσει» «σε μια ντουλάπα τη δουλειά της ώστε να της δώσει την «ώθηση» να ταξιδέψει, να «ανοιχτεί» προς τα έξω. «Σκοπός της δουλειάς μου είναι να συνδεθώ με τον κόσμο», μας λέει η ίδια. «Να διασταυρωθώ μ’ άλλες σκέψεις και απόψεις».

Η Μαρία Λοϊζίδου είναι εικαστικός. Συμμετείχε σε διεθνής εκθέσεις και συνεργάστηκε με διάφορα μουσεία, πανεπιστήμια και ιδρύματα τέχνης. Ζει και εργάζεται στη Λευκωσία Από το 2006 ανήκει στην ομάδα ΑΑ+U For Architecture, Art and Urbanism.

Μαρία Λοϊζίδου
Συλλογική Αυτοβιογραφία
Εγκαίνια 7 Μαρτίου 2013 στις 20.00
Διάρκεια: 7 Μαρτίου – 10 Απριλίου 2013