Ο μεγάλος «ερημίτης» της σύγχρονης αμερικανικής λογοτεχνίας επιστρέφει ύστερα από τέσσερα χρόνια απουσίας. Το νέο βιβλίο του 76χρονου Τόμας Πίντσον με τίτλο «Bleeding Edge» αναμένεται να κυκλοφορήσει στις Η.Π.Α. την 17η Σεπτεμβρίου 2013, όπως ανακοίνωσε ο εκδοτικός οίκος «Penguin». Λέγεται μάλιστα ότι ο ίδιος δεν το έχει ολοκληρώσει ακόμη τη στιγμή που οι φανατικοί του αναγνώστες (και στην Ελλάδα) έχουν κατενθουσιαστεί με την είδηση.
Το μυθιστόρημα διαδραματίζεται στη Νέα Υόρκη «κατά το γαλήνιο μεσοδιάστημα ανάμεσα στην κατάρρευση της «φούσκας» των εταιρειών πληροφορικής (NASDAQ) στο χρηματιστήριο και στα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001». Η Σίλικον Άλεϊ, όπως ονομάζεται αυτή η περιοχή του Μανχάταν όπου συγκεντρώνονται επιχειρήσεις που ασχολούνται με το διαδίκτυο και τις νέες τεχνολογίες, είναι ο χώρος στον οποίο ο συγγραφέας θα ξεδιπλώσει την μεταμοντέρνα γοητεία του.

«Θα ασχολείται με την τεχνολογία και το διαδίκτυο, το οποίο ο Πίντσον γενικώς δεν το βλέπει με καλό μάτι, είναι πολύ επιφυλακτικός με την τεχνολογία» λέει στο «Βήμα» ο επί μια εικοσαετία μεταφραστής του Γιώργος Κυριαζής. «Για το διαδίκτυο συγκεκριμένα έχει γράψει σε μια εισαγωγή του «1984» του Τζορτζ Όργουελ ότι «είναι μια ανακάλυψη που προδιαγράφει κοινωνικό έλεγχο σε κλίμακα που εκείνοι οι γραφικοί τύραννοι του 20ου αιώνα με τα κωμικά μουστάκια μόνο να ονειρευτούν μπορούσαν».
Ο Τόμας Πίντσον είναι καχύποπτος με τα ηλεκτρονικά βιβλία, δεν του αρέσουν καθόλου οι φωτογραφίες και επιπλέον είναι από τους πρώτους συγγραφείς που σκεφτόμαστε όταν συζητείται το ενδεχόμενο το βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας να περάσει για μια ακόμη φορά τον Ατλαντικό. Εκτός αυτών έχει πολύ συγκεκριμένες απόψεις για την εξουσία. «Σίγουρα θα υπάρχει αυτή η σκοτεινιά, αυτή «παράνοια» του συγγραφέα ότι η εξουσία προσπαθεί να ελέγξει τα πάντα και κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να χειραγωγήσει τους πολίτες» συνεχίζει ο μεταφραστής του.
«Φαντάζομαι ωστόσο ότι δεν θα εστιάσει τόσο στην τρομοκρατική επίθεση καθαυτή αλλά στην περιστολή των ελευθεριών που ακολούθησε ο λεγόμενος «πατριωτικός νόμος». O Πίντσον, το ξέρουμε, αποδοκιμάζει τη νοοτροπία που λέει ότι, επειδή δεχθήκαμε επίθεση και είμαστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, δεν πρέπει να αμφισβητούμε την ηγεσία μας όποια απόφαση κι αν παίρνει. Ποτέ πάντως δεν κάνει ευθείες αναφορές στα πολύ σημαντικά γεγονότα, μόνον υπόγειες νύξεις» υπογραμμίζει ο ίδιος.
Αρκεί να θυμηθούμε το αριστουργηματικό «Ουράνιο τόξο της βαρύτητας» (1973) που έχει ως σκηνικό του τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Εκεί, για να αντιληφθεί ο αναγνώστης ότι αναφέρεται στην χρήση της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα «πρέπει να συνθέσει ένα παζλ μέσα στο μυαλό του το οποίο συνδέεται με ένα κομματιασμένο εξώφυλλο εφημερίδας απ’ όπου λείπει ένα μέρος του τίτλου». Προσφάτως, ειρήσθω εν παρόδω, όταν οι μετεωρίτες επιτέθηκαν στη Ρωσία η εφημερίδα «The Boston Globe» χρησιμοποίησε εμπνευσμένα την πρώτη πρόταση του συγκεκριμένου μυθιστορήματος ως ειδησεογραφικό τίτλο!
Και ο τίτλος του νέου μυθιστορήματος; «Είναι ένα παιχνίδι που προφανώς σημαίνει πολλά. Το «bleeding edge» είναι τεχνολογικός όρος. Αναφέρεται στην αιχμή της τεχνολογίας και στην ακόμη πιο προωθημένη εκδοχή της. Μπορεί όμως και να αφορά το μέλλον. Το αίμα βέβαια είναι και μια αναφορά στους Δίδυμους Πύργους αλλά και τους ατελέσφορους πολέμους που ακολούθησαν» λέει ο Γιώργος Κυριαζής που δεν μπορεί να μεταφράσει τον τίτλο αν πρώτα δεν έχει υπ’ όψιν του το περιεχόμενο –αυτά με τον Πίντσον άλλωστε δεν γίνονται. «Είναι μεγάλη ταλαιπωρία αλλά πραγματική εμπειρία η μετάφρασή του, αμείβεσαι από το ίδιο το κείμενο» καταλήγει ο ίδιος.
Το προηγούμενο μυθιστόρημα του Τόμας Πίντσον «Έμφυτο ελάττωμα»αναμένεται να μεταφερθεί (το 2014) στην μεγάλη οθόνη από τον αμερικανό σκηνοθέτη Πολ Τόμας Άντερσον με πρωταγωνιστή τον Χοάκιν Φίνιξ.