Ο χρόνος προετοιμασίας για τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη 2013 (16-19 Μαίου) πλησιάζει επικίνδυνα προς το τέλος του καθώς μένουν μόλις δύο μήνες και τίποτα από άποψη οργανωτική δεν έχει κλείσει, αυτό τονίζει σε επιστολή της προς τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Κ. Τζαβάρα η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου.

Τα βασικότερα σημεία που τονίζει είναι ότι μέχρι στιγμής «δεν έχει ορισθεί ο διαχειριστής του έργου (project manager), πρόσωπο-κλειδί κατά την άποψή μας για την υλοποίηση του έργου. Η έλλειψη αυτή προκαλεί βάσιμο φόβο ότι το έργο θα αντιμετωπίσει σημαντικά οργανωτικά προβλήματα». Στον αέρα είναι ακόμα η συμμετοχή των εκδοτών στην Έκθεση καθώς δεν έχει οριστεί η τιμή του περιπτέρου.

Ως γνωστόν πέρυσι πάνω από 10 γνωστοί εκδότες δεν ανέβηκαν στην Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη, επικαλούμενοι το υψηλό κόστος των περιπτέρων και τα γενικότερα έξοδα (μετακλήσεις συγγραφέων κλπ), πράγματα δυσβάστακτα σε καιρό κρίσης. Οι εκδότες έχουν ζητήσει τη μεσολάβηση του υπουργού για να πέσει το κόστος των μεγάλων περιπτέρων στο μισό, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει δεκτό μέχρι στιγμής.

Όσον αφορά το πολιτιστικό πρόγραμμα και τη συμμετοχή ξένων συγγραφέων «βρισκόμαστε ακόμα στο πρωταρχικό στάδιο των σκέψεων και ορισμένων προτάσεων εκ μέρους ελάχιστων εκδοτικών οίκων», τονίζει η επιστολή της Εν.Ελ.Βι.

Από την άλλη μεριά ούτε το πρόγραμμα της εκκαθάρισης του ΕΚΕΒΙ μπορεί να προχωρήσει καθώς η πλειοψηφία του διορισμένου Δ.Σ. είναι εναντίον της διάλυσης του και από την άλλη μεριά η κατάργησή του θα επέφερε μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που έχει η διατήρησή του. Επίσης το πρόγραμμα της Φιλαναγνωσίας φαίνεται, αυτή τη στιγμή, να έχει παγώσει.

Μέσα σε όλα αυτά το περασμένο Σαββατοκύριακο έγινε μια περίεργη διάρρηξη στο κτίριο του ΕΚΕΒΙ. Με τη μέθοδο του ριφιφι κάποιοι μπήκαν στον πρώτο όροφο και σήκωσαν ένα χρηματοκιβώτιο, μόνον που, όπως δηλώνεται, αυτό ήταν άδειο.

Η επιστολή της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου