Την καταγραφή κτιρίων της Αθήνας του 19ου και 20ού αιώνα με σκοπό τη μελέτη τους, την προστασία και την ανάδειξή τους περιλαμβάνει το πρόγραμμα, που έχει θέσει σε εφαρμογή από τις αρχές του έτους η MONUMENTA, αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία για την προστασία της φυσικής και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς Ελλάδας και Κύπρου.

Πρόκειται για ένα διετές πρόγραμμα, που στοχεύει να περισώσει αξιόλογα κτίρια της Αθήνας, τα οποία κατεδαφίζονται, αλλοιώνονται και τελικώς παύουν να υπάρχουν, καμιά φορά εν μια νυκτί. Κι αυτό, γιατί δεν είναι όλα χαρακτηρισμένα διατηρητέα, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει, ότι και αυτά δεν κινδυνεύουν.

Βασικό επιχείρημα είναι ότι η Αθήνα δεν είναι μόνον η αρχαία και βυζαντινή κληρονομιά της αλλά και η νεώτερη αρχιτεκτονική, αυτή που ζούμε καθημερινά, έστω κι αν μειώθηκε σημαντικά στις δεκαετίες του ΄50 και του ΄60 από την καταστροφική επέλαση της αντιπαροχής και της άμορφης πολυκατοικίας. Παρ΄ όλα αυτά νεοκλασικά υπάρχουν ακόμη, όπως και κτίρια του Μεσοπολέμου ή του μεταπολεμικού μοντερνισμού, τα οποία λογικά θα πρέπει να διατηρηθούν ως κόρη οφθαλμού.
Οι κύριοι στόχοι λοιπόν του προγράμματος, το οποίο, ας σημειωθεί είναι αποκλειστική χορηγία του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» είναι η έρευνα και η καταγραφή όλων των κτιρίων της περιόδου 1830-1940. Παράλληλα το πρόγραμμα στοχεύει στην ένταξη της αρχιτεκτονικής στην καθημερινή ζωή των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης με σειρά δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων: εκπαιδευτικά προγράμματα, ημερίδες, ξεναγήσεις, ποδηλατοδιαδρομές, ιστοσελίδα, ενημερωτικά έντυπα κ. λπ. Ταυτόχρονα όμως ζητείται και η ενεργός συμμετοχή των πολιτών στην καταγραφή και την συλλογή στοιχείων.
Το πρόγραμμα συντονίζει και υλοποιεί ομάδα αρχαιολόγων και αρχιτεκτόνων ειδικευμένων στη διαχείριση και προστασία των μνημείων. Συγκεκριμένα την ερευνητική – συντονιστική ομάδα συγκροτούν οι : Ελένη Γρατσία, Στ. Λεκάκης (αρχαιολόγοι), Γ. Γκουμοπούλου, Γ. Νίνος, Φ. Μπέλλιου, Ζ. Πιττακίδης (αρχιτέκτονες) ενώ επιστημονικοί σύμβουλοι είναι οι : Ελ. Μαϊστρου (καθηγήτρια Ε. Μ. Π.), Α. Συμεών (αρχιτέκτονας – πολεοδόμος), Γ. Τζιρτζιλάκης (καθηγητής Αρχιτεκτονικής Σχολής Πανεπιστημίου Βόλου), Π. Τουρνικιώτης (καθηγητής Ε. Μ. Π.). Επειδή χρειάζονται όμως και εθελοντές, όσοι ενδιαφέρονται μπορεί να απευθυνθούν:213 0023342, 6973308857, HYPERLINK info@monumenta.org