Οι περισσότεροι γνωρίζουν το μεγάλο γλυπτό «Ομπρέλες» του Γιώργου Ζογγολόπουλου στη Λεωφόρο Κηφισίας στο Φάρο Ψυχικού. Λιγότερο γνωστή, όμως, είναι η κοντινή Υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ψυχικού στην Πλατεία «Γιώργου Ζογγολόπουλου» επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας στο Παλαιό Ψυχικό (δίπλα στο ναό του Αγίου Δημητρίου). Η Γλυπτοθήκη Ψυχικού είναι η μοναδική δημοτική Υπαίθρια Γλυπτοθήκη, στην Ελλάδα αφιερωμένη σε έναν καλλιτέχνη. Σ’ αυτή ξεκινά ένα πρόγραμμα ξεναγήσεων με σκοπό να γνωρίσει το κοινό από κοντά το έργο του Έλληνα καλλιτέχνη μέσα από τα γλυπτά της ομώνυμης πλατείας.

Τα μεσημέρια κάθε πρώτης Κυριακής κάθε μήνα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παίρνουν μέρος στις ξεναγήσεις που διοργανώνονται από τον Οργανισμό ΚοινωνικήςΑλληλεγγύης-Προστασίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού(ΟΚΑΠΑ) του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού και το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου. Ο λόγος για ξεναγήσεις στην πλατεία που φιλοξενεί μεγάλης κλίμακας γλυπτά του Γιώργου Ζογγολόπουλου από διαφορετικές χρονικές περιόδους δημιουργίας του και είναι επισκέψιμη όλη την ημέρα. Η συμμετοχή είναι δωρεάν «υπηρετώντας όραμα του ΄Ελληνα γλύπτη ότι η τέχνη πρέπει να είναι προσιτή στο ευρύ κοινό», όπως μας λένε οι υπεύθυνοι των ξεναγήσεων.

Η πρώτη ξενάγηση για το κοινό θα γίνει την Κυριακή 3 Μαρτίου (ώρα 12 μμ). Μέσα από την ξενάγηση θα μπορεί κανείς να γνωρίσει σημαντικούς σταθμούς στη ζωή και το έργο του σημαντικού Έλληνα γλύπτη. Για τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες θα ανακοινωθούν επιπλέον δραστηριότητες στην Υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ψυχικού (όπως εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά, περισσότερες ξεναγήσεις κτλ). Παράλληλα, ο Δήμος Ψυχικού-Φιλοθέης μελετά την αναμόρφωση του φωτισμού της Υπαίθριας Γλυπτοθήκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ψυχικού στην πλατεία «Γιώργου Ζογγολόπουλου» εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2010 από το Δήμο Ψυχικού τιμώντας τον Ζογγολόπουλο. Στην πλατεία τοποθετήθηκαν μόνιμα έξι γλυπτά μεγάλων διαστάσεων του Ζογγολόπουλου σαν μία αναφορά στο έργο του στο πλαίσιο ενός θεματικού πάρκου υπαίθριας γλυπτικής. Τα γλυπτά προσφέρθηκαν από το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου και τον συλλέκτη Ζαχαρία Πορταλάκη συμβάλλοντας έτσι στο όραμα που είχε ο ίδιος ο Ζογγολόπουλος για την ένταξη των γλυπτών του σε δημόσιους υπαίθριους χώρους.

Ο Γιώργος Ζογγολόπουλος και η γυναίκα του Ελένη Ζογγολοπούλου – Πασχαλίδου, υπήρξαν από τους πρώτους κατοίκους του Ψυχικού από τον πόλεμο και μετά, και πέρασαν όλη την μακρά ζωή τους δουλεύοντας και δημιουργώντας στο ατελιέ του σπιτιού τους που βρίσκεται κοντά στην ομώνυμη πλατεία και το οποίο αποτελεί σήμερα την έδρα του Ιδρύματος που ο ίδιος ίδρυσε.

«Δεν μπορεί να νοείται μεγάλη γλυπτική χωρίς να έχει μέσα της αρχιτεκτονική», ήταν ένα από τα μοτίβα της σκέψης του Ζογγολόπουλου. Για τον λόγο αυτό δημιούργησε έργα μεγάλης κλίμακας, τα οποία δούλευε σε μικρές διαστάσεις έχοντας το όραμα του μεγάλου έργου το οποίο έβλεπε και σαν αρχιτεκτόνημα πού εντάσσονταν στο τοπίο. Τα μελετούσε σε συνεργασία με ειδικούς μηχανικούς και άλλους τεχνικούς επιστήμονες, για την γερή κατασκευή και την καλή λειτουργία τους. Εξειδικευμένοι τεχνίτες τα κατασκεύαζαν και τα τοποθετούσαν στην θέση τους, πάντοτε υπό την άγρυπνη παρακολούθηση και καθοδήγησή του. Μεγάλης κλίμακας γλυπτά του είναι τοποθετημένα σε υπαίθριους δημόσιους χώρους και πλατείες στην Ελλάδα και σε πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις : Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ζάλογγο, Κρήτη, Δελφοί, Παρίσι, Βερολίνο, Βρυξέλλες, Βαϊμάρη κλπ. Πληροφορίες: Ο.Κ.Α.Π.Α. Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού: τηλ 210 – 6834550