«GOLFO, l’histoire d’un amour version grecque», δηλαδή «Γκόλφω, η ιστορία μιας αγάπης»: Αυτή είναι η παραγωγή που θα ανέβει στις αρχές Μαρτίου στο Παρίσι από τη θεατρική ομάδα «Les Hypocrites», και θα παίζεται στα ελληνικά και τα γαλλικά.

Ξεκινώντας από το γνωστό δραματικό ειδύλλιο του Σπύρου Περεσιάδη, που τοποθετείται στην Ελλάδα του 1893, όταν ανάμεσα στην Γκόλφω και τον Τάσο αναπτύσσεται ένα μεγάλος, κρυφός έρωτας…. Η αγάπη τους όμως θα κλονιστεί όταν εκείνος θα πει το ναι στον γάμο με τη Σταυρούλα, την πλούσια κόρη του τσέλιγκα Ζήση.

Η ομάδα των «Υποκριτών» που ανεβάζει το έργο στο Παρίσι του 2013, διατηρεί το βουκολικό περιβάλλον του 19ου αιώνα στην Ελλάδα και προσπαθεί να αναπαραστήσει την αγροτική ζωή της εποχής. Εχοντας για οδηγό τους το κείμενο, τη γλώσσα του Περεσιάδη αλλά και παραδοσιακά τραγούδια, αφηγούνται την ιστορία της Γκόλφως και του Τάσου, μέσα από το δικό τους πρίσμα. Με μία πιο σύγχρονη ματιά, μπλέκουν το παρελθόν με το παρόν, τα ελληνικά και τα γαλλικά, ξεπερνώντας τα γεωγραφικά πλαίσια και θέλοντας να επισημάνουν τη διάσταση του έργου _έξω από τόπους και χρόνους.
«Les Hypocrites» είναι μια θεατρική ομάδα που γεννήθηκε πέρυσι (2012) και έχει ως έδρα της το Παρίσι. Δημιουργήθηκε από το κοινό ενδιαφέρον όμως όσων την απαρτίζουν για την ελληνική γλώσσα και την ελληνική κουλτούρα. Μέλη της είναι καλλιτέχνες από διαφορετικούς τομείς, που έχουν ελληνική ή ελληνογαλλική καταγωγή κι έχουν δουλέψει κι εκεί κι εδώ.
Το ενδιαφέρον είναι ότι συμπτωματικά και σχεδόν ταυτόχρονα (η πρεμιέρα έχει ορισθεί για τις 6 Μαρτίου), ανεβαίνει από το Εθνικό Θέατρο στη σκηνή του Κοτοπούλη, στο Rex, η «Γκόλφω» σε σκηνοθεσία του Νίκου Καραθάνου: Σε μια καθαρά ελληνική εκδοχή, η παράσταση δείχνει να σέβεται την παράδοση, χωρίς ωστόσο να στοχεύει σε μια βουκολική εκδοχή αυτής της ανεκπλήρωτης ιστορίας αγάπης. Ισως τελικά η κρίση να μας οδηγεί πίσω σε μια ανανέωση της ελληνικότητάς μας….
H TAYTOTHTA THΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

«Γκόλφω, η ιστορία μιας αγάπης» του Σπυρίδωνος Περεσιάδη. Διασκευή – σκηνοθεσία Αλέξανδρος Γιάννου & Ελένη Αποστολοπούλου.
Καλλιτεχνική Επιμέλεια & σκηνογραφία Μανώλης Ντούρλιας. Φώτα Pierre Arnaud. Μουσική επιμέλεια Ορέστης Καλαμπαλίκης. Χορογραφίες Ιωάννης Μίχος. Μετάφραση Ζήσης Αϊναλής. Παίζουν: Zωή Χωραφά, Δήμητρα Κοντού, Ήλιος Σαγίς, Γιώργος Κουλούρης, Ορέστης Γαργουλάκης, Αλέξανδρος Γιάννου, Ελένη Αποστολοπούλου, Λουκία Πιερίδη.

ΠΟΤΕ & ΠΟΥ

Παρίσι: Theatre de Verre.
Πρεμιέρα στις 9 Μαρτίου.
Παραστάσεις στις 10, 16 & 17 Μαρτίου
Στοιχεία επικοινωνίας : 00 33 6 78 29 82 22 / leshypocrites@gmail.com