Τα 110 χρόνια του γιορτάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, που για το 2013 θα είναι το τιμώμενο μουσείο και το επίκεντρο των εκδηλώσεων της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων τον προσεχή Μάιο, όπως αποφάσισε το ελληνικό τμήμα του ICOM (Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων).

Το θέμα του εφετινού εορτασμού εξάλλου είναι «Μουσεία (μνήμη + δημιουργικότητα) = κοινωνική αλλαγή». Μια εξίσωση που έχει στόχο να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων ως κέντρων διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης και ενίσχυσης της πνευματικής δημιουργίας, με αποτέλεσμα τη διατήρηση της συνοχής των κοινοτήτων, την ανάπτυξη και εν τέλει τον μετασχηματισμό τους προς όφελος των ιδίων αλλά και της ανθρωπότητας.

Η επιλογή του Μουσείου Δελφών έγινε για τη διαχρονική προσφορά και τη συμβολή του στη διάσωση και προβολή της αρχαίας ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ η Ι’ Εφορεία Αρχαιοτήτων, στην οποία υπάγεται, πρόκειται να οργανώσει σειρά εκδηλώσεων.
Να σημειωθεί, ότι το πρώτο Μουσείο στους Δελφούς, που οικοδομήθηκε το 1903 κατόπιν δωρεάς του ευεργέτη Ανδρέα Συγγρού σε σχέδια του γάλλου αρχιτέκτονα Τουρνέρ, ήταν ένα απλό οίκημα με δύο μόνο πτέρυγες οι οποίες φιλοξενούσαν τα ευρήματα του ιερού που έφερνε τότε στο φως η ανασκαφή των γάλλων αρχαιολόγων.

Το κτίριο αυτό επεκτάθηκε κάπως στο διάστημα 1935-1936, πλήρης ανακατασκευή και επέκτασή του άρχισε το 1958 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Πάτροκλου Καραντινού, στη συνέχεια έγιναν αρκετές τροποποιήσεις, ενώ το σημερινό λαμπρό μουσείο υπογράφεται από τον αρχιτέκτονα Αλέξανδο Τομπάζη.