Θαμμένο κατά το μεγαλύτερο μέρος του μέσα στο χώμα, που επικάθισε στο μνημείο στην διάρκεια αιώνων είναι το αρχαίο θέατρο της Σικυώνος, στο οποίο πρόκειται να αρχίσουν σύντομα εργασίες για την πλήρη αποκάλυψη και την αναστήλωσή του.

Η Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας και ο δήμος Σικυωνίων αναλαμβάνουν την πρώτη φάση του έργου καταβάλλοντας 200.000 ευρώ συνολικά ενώ το σωματείο «Διάζωμα» θα προσφέρει 10.000 ευρώ προωθώντας όμως παράλληλα την ανεύρεση χορηγιών και δωρεών.

Στη συνέχεια ωστόσο και για την ολοκλήρωσή του το έργο θα πρέπει να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης. Τα ανωτέρω συζητήθηκαν στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το οποίο ενέκρινε και τη σχετική μελέτη, την οποία παρουσίασε ομάδα εργασίας της ΛΖ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κορινθίας υπό τον προϊστάμενό της κ. Κωνσταντίνο Κίσσα.

Με χωρητικότητα 10.000 θεατών, το θέατρο στης Σικυώνας είχε κατασκευασθεί περί τα τέλη του 4ου με αρχές του 3ου π. Χ. αιώνα στις υπώρειες της ακρόπολης της αρχαίας πόλης στο φυσικό κοίλο του λόφου και στα δυτικά της αρχαίας Αγοράς. Ενδιαφέρον μάλιστα έχει το γεγονός, ότι κατά την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν δύο τεχνικές δόμησης, η μία με εγχώριο πωρόλιθο και η άλλη με λάξευση στον φυσικό βράχο. Μετά το 146 π. Χ. εξάλλου, κατά τη Ρωμαϊκή εποχή δηλαδή υπέστη ανακατασκευή.
Σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να δει όλο το κοίλο του θεάτρου, που έχει διάμετρο 125 μέτρα αλλά ένα μικρό μόνον τμήμα του κατώτερου διαζώματος. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους ωστόσο στο θέατρο υπάρχουν 16 κλιμακωτοί διάδρομοι, που ορίζουν 15 κερκίδες (εδώλια).

Συνολικά πρέπει να υπήρχαν εξήντα σειρές εδωλίων. Ορατή όμως και μάλιστα αναστηλωμένη είναι η ανατολική θολωτή δίοδος του θεάτρου _έργο που έχει εκτελεστεί με χρηματοδότηση από το Γ΄ Κ. Π. Σ κατά τα έτη 2006 – 2007_ ενώ υποστυλωμένη προσωρινά είναι και η δυτική θολωτή δίοδος.

Για τους κατοίκους της περιοχής αλλά και γενικότερα σημασία έχει τέλος, ότι μετά την ολοκλήρωση του έργου, όποτε συντελεστεί αυτή, το θέατρο πιθανότατα θα μπορεί να λειτουργήσει εκ νέου.