Από την Πέμπτη 21 ως την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος η 2η Εβδομάδα Αφρικανικού Κινηματογράφου με 19 μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ_ όλες παραγωγές που υλοποιήθηκαν ανάμεσα στο 2001 και το 2012. Οκτώ αφρικανικές χώρες συμμετέχουν σε αυτήν την κινηματογραφική γιορτή ενώ μοτίβο στις περισσότερες από τις ταινίες του αφιερώματος είναι η αναπαράσταση της -άλλοτε σκληρής και άλλοτε ευκολότερης, αλλά πάντοτε συγκλονιστικής- μετάβασης από τη ζωή στην επαρχία στην πραγματικότητα της ζωής στις μεγάλες πόλεις. Η έναρξη θα γίνει την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου με την προβολή της μαροκινής πολυβραβευμένης ταινίας «Η 5η χορδή» / The 5th String (2011) της Σελμά Βαργκάς (δείτε πιο κάτω σύνοψη της ταινίας).

Οι ταινίες ανά χώρα
Αγκόλα
«Η πίστη» / Faith (2012) του Μισέλ Μάρκους Αντόνιο.
Οι προσπάθειες ενός κοριτσιού που έχει γεννηθεί αλμπίνα και μουγκή από οροθετική μητέρα να βρει τη θέση της στον κόσμο.
«Στις πολιτιστικές διαδρομές της σύγχρονης Αγκόλας» / On the cultural routes of contemporary Angola (Ντοκιμαντέρ, 2010) του Ντίας Ζούνιορ.
Τα καθημερινά εθνογραφικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά των πληθυσμών που ζουν κατά μήκος του διηπειρωτικού σιδηροδρόμου της Αγκόλας.
«Ζωντανοί πολιτισμοί» / Live Cultures (Ντοκιμαντέρ, 2012) του Σίκο Ζούνιορ.
Ο τρόπος ζωής της φυλής Herero, οι αλλαγές που έχει βιώσει, καθώς και η πορεία της, πολύ πριν εγκατασταθεί στη βόρεια Ναμίμπια και τη Νότια Αγκόλα.
Αίγυπτος
«Μηνύματα από τη θάλασσα» / Messages from the Sea (2010) του Νταούντ Αμπντέλ Σαγέντ.
Ο Γιέχια γίνεται μάρτυρας των δραστικών αλλαγών στην κοινωνία του, όταν ο θάνατος της μητέρας του τον οδηγεί πίσω στην Αλεξάνδρεια, την πόλη της νιότης του. Ένδιαφέρων στοχασμός πάνω στην ύπαρξη, τη μνήμη, την αγάπη και την κοινωνική αποσάθρωση.
«Τα πουλιά του Νείλου» / Nile Birds (2009) του Μάγκντυ Αχμέντ Άλι.
Ενας Αιγύπτιος κοντά στα τριάντα, φτάνει στο Κάιρο ερχόμενος από την επαρχία και παρότι εντυπωσιάζεται από το μαγευτικό περιβάλλον της πόλης, αποτυγχάνει να χειριστεί τη σκληρότητα και την αδικία της.
Αιθιοπία
«Η επιστροφή του Οβελίσκου» / The Return of the Obelisk (2007) Ντοκιμαντέρ του Σάμσον Τζώρτζη, ο οποίος θα παρευρίσκεται στην Αθήνα το διάστημα 21-24/2.
Σχεδόν 73 χρόνια μετά την Ιταλική εισβολή στην Αιθιοπία, ο Οβελίσκος του Αξούμ (μια στήλη 23 μέτρων και ένα από τα πιο σημαντικά ιστορικά μνημεία της Αιθιοπίας), επιτέλους επέστρεψε στην πατρίδα του τον Απρίλιο του 2005. Το ντοκιμαντέρ επικεντρώνεται στην ιστορία του μνημείου που από το 1980 θεωρείται παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά από την UNESCO.
Κένυα
«Σαϊκάτι Ι» / Saikati Ι (1992) της Ανν Μούνγκαϊ.
Η ιστορία ενός νεαρού κοριτσιού της φυλής Μασάι, στο οποίο απαγορεύουν να συνεχίσει τις σπουδές του καθώς την έχουν τάξει σε γάμο στον γιο του αρχηγού. Για να εκπληρώσει τα όνειρά της, παρασύρεται από την ξαδέλφη της η οποία της υπόσχεται να της βρει δουλειά στο Ναϊρόμπι.
«Σαϊκάτι ΙΙ» / Saikati ΙΙ (1992) της Ανν Μούνγκαϊ.
Η ιστορία της Σαϊκάτι, νεαρής νοσοκόμας από την Κένυα, που μόλις τελείωσε την εκπαίδευσή της και θέλει να εργαστεί στα Επείγοντα, βοηθώντας μια ομάδα ιπτάμενων ιατρών. Επιπλέον, η Σαϊκάτι θέλει να πιλοτάρει το αεροπλάνο αυτών των γιατρών που ταξιδεύουν σε όλη τη χώρα για να βοηθήσουν ασθενείς που έχουν άμεση ανάγκη. Βραβεύτηκε στο Παναφρικανικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Τηλεόρασης στο Ουαγκαντούγκου στη Μπουρκίνα Φάσο.
«Η επιστροφή του Λαζάρου» / The Return of Lazarus (2012) του Αλέξανδρου Κωνσταντάρα. Ελληνοκενυατική συμπαραγωγή στην οποία δυο αδέλφια με διαφορετικούς χαρακτήρες, ο Λάζαρος και ο Κυριάκος, ξεκινούν από τη Θεσσαλονίκη για τη Μαρώνεια για να βρουν τη σπηλιά του Κύκλωπα. Στο ταξίδι τους συναντάνε διάφορους ανθρώπους συμπεριλαμβανομένης και της Κινγκόρα, μιας Κενυάτισσας μετανάστριας που δουλεύει σε ένα επαρχιακό μοτέλ.
Μαρόκο
«Η 5η χορδή» / The 5th string (2011) της Σελμά Βαργκάς. Ταινία έναρξης του αφιερώματος.
Στην παλιά Μεντίνα της Καζαμπλάνκα στο Μαρόκο, ένας νέος με πάθος για το λαούτο, ο Μαλέκ, αποφασίζει να μαθητεύσει στο πλευρό του θείου του Αμίρ, καθηγητή μουσικής, παρά τις αντιδράσεις της μητέρας του. Προκειμένου να του μάθει τη δεξιοτεχνία του λαούτου, ο Αμίρ υπόσχεται να του αποκαλύψει το μυστικό της 5ης χορδής.
«Μαζίντ» / Majid (2011) του Νασίμ Αβέσι.
Ένα δεκάχρονο ορφανό αγόρι δουλεύει ως βιβλιοπώλης και λούστρος στην πόλη Μοχαμέντια. Αποφασίζει να αναζητήσει μία φωτογραφία των γονιών του που έχουν πεθάνει. Το ταξίδι του θα τον οδηγήσει στην Καζαμπλάνκα, μια μεγαλούπολη γεμάτη κινδύνους και περιπέτειες. Βραβείο καλύτερης ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους της Τυνησίας 2012,
Νιγηρία
«Ραγισμένη σιωπή» / Broken Silence (2012) του Ντέσμοντ Έλιοτ.
Ο γνωστός playboy, Τζέραλντ Οκέκε, φαίνεται πως είναι ευχαριστημένος με τη ζωή του. Ο θάνατος του μεγάλου του αδελφού, όμως, θα προκαλέσει δραματικές αλλαγές. Καλείται να μεγαλώσει τον ανιψιό του, του οποίου τη μητέρα δεν τη γνωρίζει η οικογένεια Οκέκε. Προσλαμβάνει μια νταντά, της οποίας ένα καλά κρυμμένο μυστικό, θα αλλάξει τη ζωή όλων.
Νότιος Αφρική
«Το μυστικό Σαφάρι» / Secret Safari (Ντοκιμαντέρ, 2001) του Τομ Ζουβρίκι.
Παραγωγός ο Ντέιβιντ Μαξ Μπράουν, ο οποίος θα παρευρίσκεται στην Αθήνα το διάστημα 20/2-2/3.
Η ταινία αποκαλύπτει πώς το Umkhonto We Sizwe -η στρατιωτική πτέρυγα του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC)- έκανε λαθραίες εισαγωγές όπλων στη Νότια Αφρική από το 1986 έως και το 1993, υπό την κάλυψη ενός «νόμιμου» τουριστικού σαφάρι με την ονομασία «Αφρικανική Ενδοχώρα».
«Η επιστροφή» / Homecoming (2005) του Νόρμαν Μάκε.
Παραγωγός ο Ντέιβιντ Μαξ Μπράουν, ο οποίος θα παρευρίσκεται στην Αθήνα το διάστημα 19/2-2/3.
Ο Τσάρλι, ο Τάμπο και ο Πίτερ, τρεις βετεράνοι από το ένοπλο τμήμα του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου (ΜΚ) επιστρέφουν στη μετα-απαρτχάιντ Νότια Αφρική το 1996, μετά από χρόνια εξορίας. Η πλοκή της ταινίας βασίζεται στις πραγματικές εμπειρίες της ζωής του γνωστού σκηνοθέτη και συγγραφέα Ζόλα Μασέκο, πρώην ένοπλου στρατιώτη του ANC. Ταινία έναρξης στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αφρικανικής Διασποράς, Νέα Υόρκη, 2006.
«Επιδημία» / Beat the Drum (2006) του Ντέιβιντ Χίκσον.
Ο μικρός Μούσα μένει ορφανός μετά την εμφάνιση μιας επιδημίας που αποδεκατίζει το χωριό του. Αναζητώντας τον θείο του και την αλήθεια σχετικά με τα αίτια θανάτου των δικών του, ο Μούσα ξεκινά για τη μεγάλη πόλη. Μπαίνει κρυφά στο φορτηγό του Νόμπε, πατέρα 4 κοριτσιών, που προσπαθεί τελικά να βοηθήσει τον Μούσα να βρει δουλειά στο Γιοχάνεσμπουργκ.
Τυνησία
«Γιατί εγώ;» / Why me? (2011) του Αμινέ Σιβούβ.
Ο Tιχανι, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, τσακώνεται με τη σύζυγό του στο τηλέφωνο. Ξεσπάει στον βοηθό του, ο οποίος τα βάζει με τη γραμματέα, η οποία με τη σειρά της ξεσπά στον κλητήρα. Ο κλητήρας, βγαίνοντας από το γραφείο, σκορπίζει την κακή διάθεση του στην πόλη.
«Waya Rayé» (Ντοκιμαντέρ, 2011) του Ισάμ Σαίντ.
O Χαμπίμπ Ζουινί ανήκει σε μια μειοψηφία μαύρων μουσικών του Stambali. Με τους συναδέρφους του κάνει τα πάντα ώστε αυτό το είδος μουσικής να μη χαθεί στον λαβύρινθο της παγκοσμιοποίησης. Σε ό, τι κάνει, ο δεκατριάχρονος γιος του είναι πάντα μαζί του. O Χαμπίμπ είναι διχασμένος ανάμεσα στην αγάπη του για την Τύνιδα, τη γενέτειρά του, και στην ανάγκη του να αναζητήσει τις μαύρες αφρικανικές ρίζες του.
«Πάλεψε μαζί της» / Boxing (Ντοκιμαντέρ, 2012) των Σαλέμ Τραμπελσί και Λατίφα Ντόχρι.
Διαλέγουν να μπουν στο ρινγκ και να παλέψουν… όχι για εκτόνωση, άλλα για να κερδίσουν τίτλους και, γιατί όχι, για Ολυμπιακό μετάλλιο, το οποίο θα τις βγάλει από την πολύ ταπεινή θέση τους. Γιατί διάλεξαν να παλέψουν; Πώς βλέπει αυτές τις γυναίκες πυγμάχους η Αραβική μουσουλμανική κοινωνία; Χαμηλώνουν τις άμυνές τους μόνο για να μας εξομολογηθούν!
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ
ΠΕΜΠΤΗ 21/02
20.00 Η 5η χορδή/ The 5th String 98′
[Είσοδος με προσκλήσεις]

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22/02
18.30 Γιατί εγώ;/ Why me ? 13′
Πάλεψε μαζί της/ Boxing 72′
20.15 Το μυστικό σαφάρι/ Secret Safari 52′
[Παρουσία του παραγωγού/ In presence of producer]
22.00 H 5η χορδή/ The 5th String 98′
ΣΑΒΒΑΤΟ 23/02
18.30 Η επιστροφή του Οβελίσκου/ The Return of the Obelisk 64′
[Παρουσία του σκηνοθέτη/ In presence of filmmaker]
20.00Μαζίντ/ Majid 116′
22.15 Η επιστροφή του Λαζάρου/ The Return of Lazarus 88′

ΚΥΡΙΑΚΗ 24/02
18.00 Στις πολιτιστικές διαδρομές της σύγχρονης Αγκόλας/ On the cultural routes of
contemporary Angola 53′
Ζωντανοί πολιτισμοί/ Live Cultures 45′
20.00 Επιδημία/ Beat the Drum 101′
22.00 Σαϊκάτι Ι/ Saikati Ι 90′

ΔΕΥΤΕΡΑ 25/02
18.45 Waya Rayé 64′
20.00 Τα πουλιά του Νείλου/ Nile Birds 115′
22.00 Η πίστη/ Faith 113′
ΤΡΙΤΗ 26/02
19.30 Σαϊκάτι ΙΙ/ Saikati ΙΙ 93′
21.15 Η επιστροφή/ Homecoming 90′

ΤΕΤΑΡΤΗ 27/02
19.30 Ραγισμένη σιωπή/ Broken Silence 93′
21.15 Μηνύματα από τη θάλασσα/ Messages from the Sea 134′

Το αφιέρωμα είναι μια συνδιοργάνωση της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, των Πρεσβειών των Αφρικανικών χωρών και των Επίτιμων Προξενείων που είναι διαπιστευμένα στην Ελληνική Δημοκρατία. Η είσοδος στις προβολές είναι δωρεάν.