«Κύκλωπας» και «Τραχίνιες»: Με αυτά τα δύο έργα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Βήματος» θα κατέβει το Εθνικό Θέατρο το καλοκαίρι στην Επίδαυρο. Τον «Κύκλωπα» του Ευριπίδη θα σκηνοθετήσει ο Βασίλης Παπαβασιλείου ενώ τις «Τραχίνιες» του Σοφοκλή ο Θωμάς Μοσχόπουλος (φωτο. αριστερά). Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιάννης Χουβαρδάς που δεν θέλησε να αφήσει στην τύχη την παρουσία της πρώτης σκηνής της χώρας στην Επίδαυρο, έχει ήδη κάνει τις συνεννοήσεις επιλέγοντας να τις κρατήσει μυστικές. Αλλωστε είχε αφήσει να εννοηθεί μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» ότι δεν επρόκειτο να αφήσει έκθετο το Εθνικό, λόγω των θεμάτων της διαδοχής στο τιμόνι της Αγίου Κωνσταντίνου.
Ο «Κύκλωψ», είναι το μοναδικό σατυρικό έργο που διασώθηκε πλήρως -άγνωστο παραμένει το έτος που παίχτηκε. Βασίζεται στην ένατη ραψωδία της «Οδύσσειας» στην οποία ο μύθος θέλει τον Κύκλωπα Πολύφημο να τυφλώνεται από τον Οδυσσέα. Γι΄αυτό και οι δύο βασικοί ρόλοι ανήκουν στους δύο ομηρικούς ήρωες. Γύρω τους οι Σάτυροι με τον Σειληνό (τρίτος βασικός ρόλος) και φυσικά οι σύντροφοι του Οδυσσέα. Οπότε ο θίασος αναμένεται 20μελής…
Ο Βασίλης Παπαβασιλείου (φωτο. δεξιά), σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Βήματος» σκέφτεται να πραγματοποιήσει μια «επίσκεψη» στο έργο που ο ίδιος πρότεινε στο Εθνικό. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται τόσο μια έμμεση συνέχεια στην «Οδύσσεια» όσο και μια άμεση σύνδεση με το Ετος Καβάφη που διανύουμε. Ισως ο καβαφικός στίχος της «Ιθάκης» να αποτελέσει και το «κλειδί» στη ματιά του σκηνοθέτη πάνω στο έργο: «Τους Λαιστρυγώνας και τους Κύκλωπας, τον άγριο Ποσειδώνα δεν θα συναντήσεις, αν δεν τους κουβανείς μες την ψυχή σου, αν η ψυχή σου δεν τους στήνει μπρος σου»
Καθώς πρόκειται για το συντομότερο έργο που έχει διασωθεί, στόχος της παραγωγής δεν είναι το «μεγαλώσει», αλλά το τοποθετήσει μέσα σε ένα πλαίσιο που να άπτεται της σημερινής πραγματικότητας. Με τον Σειληνό υπενθυμίζει διαρκώς ότι η πολιτική δεν μπορεί να τα κάνει όλα.
Να σημειώσουμε ότι ο «Κύκλωψ» δεν ανεβαίνει αυτόνομος, κι αυτή θα είναι η πρώτη του αυτόνομη κάθοδος ενώπιον του κοινού. Οι πληροφορίες θέλουν τον Βασίλη Παπαβασιλείου να αντλεί το έμψυχο υλικό του από την τελευταία παράσταη που ανέβασε στο Εθνικό, τον επιτυχημένο «Γάμο του Κουτρούλη»… Ως εκ τούτου εύκολα εικάζει κανείς ότι τον ρόλο του Κύκλωπα θα αναλάβει ο Νίκος Καραθάνος.
Οι «Τραχίνιες», τώρα, μια από τις πιο ενδιαφέρουσες τραγωδίες του Σοφοκλή, που επίσης δεν παίζεται συχνά _τη δεκαετία του ΄90 ο Σπύρος Ευαγγελάτος έδωσε μια εξαιρετική εκδοχή με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, τη Λήδα Τασοπούλου και τον Δημήτρη Λιγνάδη στους ρόλους του Ηρακλή, της συζύγου του, Διηάνειρας και του γιου τους Υλλου.

Ο Θωμάς Μοσχόπουλος αναμένεται να κατέβει στην Επίδαυρο με τους μόνιμους πλέον συνεργάτες του, οπότε εύκολα μπορεί να εικάσει κανείς ότι ο Αργύρης Ξάφης θα ερμηνεύσει τον Ηρακλή και η Αννα Μάσχα τη Διηάνειρα. Πλάι τους θα προστεθεί ο Υλλος και ο κήρυκας Λίχας, ενώ η όμορφη Ιόλη, την οποία μεταφέρει μαζί του ο Ηρακλής επιστρέφοντας στην Τραχίνα, είναι ένας ενδιαφέρων, πλην βουβός ρόλος. Σύμφωνα με τον μύθο στην Τραχίνα περιμένει η ερωτευμένη Διηάνειρα τον Ηρακλή μαζί με τον γιο τους, αλλά η άφιξη της Ιόλης θα κάνει την πιστή σύζυγο να προσπαθήσει να ξανακερδίσει τον άντρα της. Το αποτέλεσμα ωστόσο δεν θα είναι το αναμενόμενο. Αθελά της θα δολοφονήσει τον Ηρακλή και στη συνέχεια θα αυτοκτονήσει στο νυφικό κρεβάτι. Να προσθέσουμε ότι ο Χορός στις «Τραχίνιες» είναι γυναικείος, καθώς αποτελείται από τις γυναίκες της Τραχίνας _εξ ου και ο τίτλος της σοφόκλειας τραγωδίας.
Μυρτώ Λοβέρδου