Η Europa Nostra, η κορυφαία οργάνωση της Ευρώπης για την πολιτισμική κληρονομιά, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ανακοίνωσε το νέο της πρόγραμμα με τίτλο «Τα 7 σε μεγαλύτερο κίνδυνο μνημεία».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση αυτό το πρόγραμμα θα εντοπίσει μνημεία και τοποθεσίες, που βρίσκονται σε κίνδυνο στην Ευρώπη και θα κινητοποιήσει δημόσιους και ιδιωτικούς συνεργάτες σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο μέλλον για αυτούς τους ιστορικούς χώρους.

«Η πολιτισμική κληρονομιά είναι το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο της Ευρώπης: το αργό μας πετρέλαιο, τα αποθέματα χρυσού μας. Η κληρονομιά μας είναι το ψωμοτύρι, είναι η ψυχή και η καρδιά της Ευρώπης. Η Europa Nostra είναι περήφανη, που ξεκινάει το πρόγραμμα «Τα 7 σε μεγαλύτερο κίνδυνο μνημεία», σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Αν δουλέψουμε όλοι μαζί μπορούμε να αναδείξουμε την αναγέννηση της μοναδικής πολιτισμικής κληρονομιάς της Ευρώπης», είπε ο Πλάσιντο Ντομίνγκο, Πρόεδρος της Europa Nostra.

«Η διαφύλαξη της πολιτισμικής κληρονομιάς στην Ευρώπη αποτελεί μία τεράστια πρόκληση και χωρίς καμία αμφιβολία μια κοινή ευθύνη για όλους μας. Έτσι, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με μεγάλη της χαρά γίνεται ο ιδρυτικός εταίρος του νέου προγράμματος της Europa Nostra, «Τα 7 σε μεγαλύτερο κίνδυνο μνημεία». Η συμβολή της, μέσω του Ινστιτούτου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, θα είναι να παρέχει αναλύσεις και να συμβουλεύει τους προσφορότερους τρόπους χρηματοδότησης για τα σχέδια που θα επιλεγούν μέσα από το πρόγραμμα», προσέθεσε ο Βέρνερ Χόγιερ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Ο πρώτος κατάλογος του προγράμματος θα ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια του 50ου Επετειακού Συνεδρίου της Europa Nostra, στην Αθήνα στις 16 Ιουνίου 2013. Μια διεθνής Συμβουλευτική Επιτροπή θα προετοιμάσει ένα κατάλογο των 14 περισσότερο επαπειλούμενων μνημείων ενώ ο τελικός κατάλογος των 7 θα επιλεχθεί από το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Europa Nostra.

Οι Υποψηφιότητες μπορεί να κατατεθούν από οργανώσεις – μέλη της Europa Nostra ή από τους αντιπροσώπους της Europa Nostra σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Ο πλήρης κατάλογος των μελών, οργανώσεων και αντιπροσώπων, είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα της Europa Nostra. Η τελική ημερομηνία υποβολής Υποψηφιοτήτων είναι η 15η Μαρτίου 2013.

Μετά την επιλογή των μνημείων οι ειδικοί, που θα επιλεχθούν από το Ινστιτούτο και τους άλλους συνεργαζόμενους εταίρους, θα επισκεφθούν κάθε ένα από τα 7 μνημεία σε στενή συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους τοπικούς φορείς και θα προτείνουν ρεαλιστικά και εφικτά σχέδια για τη σωτηρία τους.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEB), που έχει έδρα το Παρίσι, θα είναι ένας από τους συνεργαζόμενους εταίρους γι’ αυτό το στάδιο του προγράμματος. Τα σχέδια θα περιλαμβάνουν συμβουλές για το πώς θα μπορούσε να γίνει η χρηματοδότηση, π.χ. αντλώντας από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρήματα ή σε κατάλληλες περιπτώσεις από δάνεια της EIB ή CEB.

Το εκτεταμένο δίκτυο της οργανώσεων πολιτισμικής κληρονομιάς της Europa Nostra θα κινητοποιήσει τις τοπικές κοινότητες, ως και δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς, για να ενισχύσουν την γενικότερη βούληση και συσπείρωση για «Τα 7 σε μεγαλύτερο κίνδυνο μνημεία».