Εφέτος θα έκλεινε τα 20 χρόνια της. Ωστόσο η αθηναϊκή φουάρ που ξεκίνησε το 1993 ως ετήσιος θεσμός –με στόχο να προβάλλει τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία εντός και εκτός συνόρων –και ανοίγει ξανά τις πύλες της από τις 16 ως τις 19 Μαΐου στο γήπεδο Ταε Κβον Ντο είναι, κατά σειρά, η 18η Art Athina.

«Και εγώ πιστεύω ότι χρονιές δεν πρέπει να χάνονται. Ενας θεσμός πρέπει να συνεχίζεται απρόσκοπτα»
λέει στο «Βήμα» η Γιάννα Γραμματοπούλου, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης, που, μαζί με τη Euromare, έχει αναλάβει τη διοργάνωση της εφετινής φουάρ υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού. «Περνάμε όμως δύσκολους καιρούς» προσθέτει.
Για τον Αλέξη Κανιάρη της συνδιοργανώτριας εταιρείας πάντως, είναι προτιμότερο να χάνεται μια χρονιά (όπως το 2012) παρά να διοργανωθεί μια αποτυχημένη φουάρ. «Πέρυσι δεν υπήρχαν τα χρήματα που θα μπορούσαν να στηρίξουν την εκδήλωση και δεν είχε γίνει η κατάλληλη προετοιμασία. Με το κενό που μεσολάβησε είχαμε την ευκαιρία να προετοιμάσουμε καλύτερα την εφετινή φουάρ».
Με τις απόψεις του φαίνεται να συμφωνεί η Μαρίνα Φωκίδη, επιμελήτρια (μαζί με την Αρτεμη Ποταμιάνου) του παράλληλου προγράμματος της Art Athina και καλλιτεχνική σύμβουλος της διοργάνωσης: «Πιστεύω ότι είναι καλύτερα να μη συμβαίνει κάτι παρά να γίνεται μισό και με κακό τρόπο. Ξαναμπήκαμε στο μονοπάτι και συνεχίζουμε».
Αν μη τι άλλο, εφέτος η Art Athina ξεκινάει οικονομικώς ενισχυμένη. Με «καθαρά» χρήματα 480.000 ευρώ στον κουμπαρά της (από την ένταξη της έκθεσης στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για τα έτη 2013 και 2014), η φουάρ σκοπεύει να συγκεντρώσει στο Φάληρο τις μεγαλύτερες αίθουσες τέχνης, πολιτιστικά ιδρύματα, επιμελητές, μουσεία, θεωρητικούς τέχνης, τεχνοκριτικούς και δημοσιογράφους από την Ελλάδα, καθώς επίσης γκαλερί, φορείς και προσωπικότητες από το εξωτερικό, που θα γνωρίσουν και θα ενισχύσουν την ελληνική τέχνη και τους ανθρώπους της.
Εκθέσεις και εκδηλώσεις


Η 18η Art Athina θα συνοδεύεται από ένα αξιόλογο πρόγραμμα VIP και από παράλληλες εκδηλώσεις, όπως στρογγυλά τραπέζια, παρουσιάσεις και εκθέσεις νέων και καταξιωμένων καλλιτεχνών. Η Μαρίνα Φωκίδη επιμελείται τα Symposia και καλεί για ομιλίες διεθνείς προσωπικότητες από τον εικαστικό χώρο, όπως ο Μεξικανός Χουάν Καϊτάν, επιμελητής της Μπιενάλε Βερολίνου 2014, η Αλια Σέπτι, καλλιτεχνική διευθύντρια της Μπιενάλε Μαρακές 2013, η Φούλια Ερντέμσι, επιμελήτρια της Μπιενάλε Κωνσταντινούπολης 2013, και άλλοι, με σκοπό να μεταφέρουν τις εμπειρίες τους αλλά και να βοηθήσουν την ελληνική τέχνη ανακαλύπτοντας, ίσως, κάποιους καλλιτέχνες τους οποίους θα μπορούσαν να προωθήσουν στις διεθνείς διοργανώσεις του εξωτερικού.

«Σας διαβεβαιώνω ότι από ξένους φορείς υπάρχει τρομερό ενδιαφέρον για την ελληνική καλλιτεχνική παραγωγή εν καιρώ κρίσης. Απλά δεν ξέρουμε πώς να το εκμεταλλευθούμε
» μας λέει. «Καιρός είναι να βοηθήσουν την Ελλάδα και οι συλλέκτες, για μια φορά πιο απλόχερα. Πιστεύω ότι οι έλληνες συλλέκτες αγγίζουν τα όρια του επαρχιωτισμού όταν ξοδεύουν χρήματα σε ξένες καλλιτεχνικές επενδύσεις, που είναι πιο αποδοτικές, και αγνοούν εντελώς την ελληνική τέχνη. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα ενός συλλέκτη που χρηματοδοτεί δύο πολύ μεγάλα ιδρύματα στην Αγγλία με ιδιαίτερα γενναιόδωρο τρόπο αλλά δεν βοηθά την ελληνική τέχνη».
Η Μαρίνα Φωκίδη θα επιμεληθεί επίσης το Open Forum, στο οποίο θα συμμετάσχουν γνωστές διεθνώς γκαλερί, με την παρουσίαση ενός καλλιτέχνη σε κοινή έκθεση. «Εχουν ανταποκριθεί σημαντικές γκαλερί αλλά ακόμη δεν έχει γίνει η τελική επιλογή» σημειώνει.
Η Αρτεμις Ποταμιάνου θα επιμεληθεί την έκθεση Art Athina Contemporaries και το Platforms Project@Art-Athina. Το Art Athina Contemporaries είναι μια δράση-έκθεση με στόχο να αναδείξει την εικαστική δραστηριότητα όπως αυτή παράγεται και παρουσιάζεται σήμερα. Ο στόχος του Platforms Project@Art-Athina, σύμφωνα με τους διοργανωτές, είναι να χαρτογραφήσει τις διάφορες καλλιτεχνικές ομάδες, κολεκτίβες, πλατφόρμες και ανεξάρτητους χώρους τέχνης μη εμπορικού χαρακτήρα που δραστηριοποιούνται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό με αντισυμβατικούς τρόπους, επιτυγχάνοντας αναπάντεχους διάλογους πάνω στην τέχνη.
«Να ζήσουμε μέσα από μια παραίσθηση»
Η Art Athina 2013 θα αποτίσει έναν φόρο τιμής στην ιστορική γκαλερί Δεσμός. Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων ετοιμάζεται ένα αφιέρωμα σε αυτήν, σε επιμέλεια του Μάνου Στεφανίδη. Η γκαλερί Δεσμός ήταν από τις πρώτες αίθουσες που παρουσίασαν στην Ελλάδα εννοιολογικά έργα, εγκαταστάσεις και performances. Στα 22 χρόνια λειτουργίας της έπαιξε ρόλο στην εξέλιξη της σύγχρονης ελληνικής τέχνης.

«Σκοπός μας είναι να διευρύνουμε το ποσοστό και το προφίλ των επισκεπτών, η ηλικία των οποίων κυμαίνεται από τα 25 ως τα 50 έτη και οι οποίοι πρόπερσι έφθασαν τις 18.000»
λέει η Γιάννα Γραμματοπούλου. «Θα είναι μια συγκινητική παρουσία η εφετινή» καταλήγει η Μαρία Φωκίδη. «Ας μη γελιόμαστε. Θα είναι δύσκολο να πάει καλά το εμπορικό κομμάτι της έκθεσης, αλλά είναι σημαντικό να δείξουμε ότι είμαστε παρόντες σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Να έρθει ο κόσμος για τρεις ημέρες, να ξεχάσει την καθημερινότητά του και να ζήσει μέσα από μια παραίσθηση. Αυτή άλλωστε δεν είναι μία από τις λειτουργίες της τέχνης;».

Πάνω από 80 οι αιτήσεις συμμετοχής
Τι το καινούργιο να περιμένουμε από την εφετινή Art Athina; «Αρκετά πράγματα είναι λίγο-πολύ δεδομένα» απαντά ο Αλέξης Κανιάρης, της Euromare. «Φροντίσαμε ωστόσο να μειώσουμε το εισιτήριο των επισκεπτών από 10 σε 7 ευρώ, καθώς και το κόστος συμμετοχής των γκαλερί που, λόγω της συγκυρίας, αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα». Ο αριθμός των γκαλερί που θα συμμετάσχουν, πάντως, δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί ακόμη, ενώ ούτε για τις συμμετοχές των αιθουσών τέχνης του εξωτερικού υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο. Μήπως ο ρυθμός της προετοιμασίας δεν είναι τόσο εντατικός όσο θα έπρεπε;

«Παραδοσιακά η ανακοίνωση των συμμετοχών γίνεται στα τέλη Φεβρουαρίου»
εξηγεί ο κ. Κανιάρης. «Ετσι, γύρω στα τέλη του μήνα θα είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα για τις γκαλερί της Ελλάδας και του εξωτερικού που θα συμμετάσχουν στη 18η Art Athina. Οι αιτήσεις που έχουμε στα χέρια μας από ελληνικής πλευράς ξεπερνούν τις 80». Και η κυρία Γραμματοπούλου συμπληρώνει: «Το βέβαιο είναι ότι εφέτος έχουμε πάρα πολλές αιτήσεις. Οι σημαντικότερες ελληνικές αίθουσες τέχνης αλλά και πολλές αξιόλογες γκαλερί του εξωτερικού θα εκπροσωπηθούν στη φουάρ. Από τον Οκτώβριο του 2012, επίσης, έχουμε ξεκινήσει συζητήσεις με μουσεία και μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα της χώρας για να εκπροσωπηθούν. Θα είναι όλοι εδώ. Και θα μπορούμε να μιλήσουμε για το μεγάλο ραντεβού της τέχνης».

πότε & πού:
Art Athina. Από 16 ως 19 Μαΐου. Γήπεδο Τάε Κβον Ντο, Φάληρο. Πληροφορίες: http://www.art-athina.gr

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ