Ο Γιώργος Λούκος αναλαμβάνει και πάλι την διεύθυνση του Ελληνικού Φεστιβάλ, όπως επιβεβαίωσε στο «Βήμα» ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα Πολιτισμού κ. Κώστας Τζαβάρας.

Ο ίδιος έχει υπογράψει ήδη τη σχετική απόφαση και αναμένεται η υπογραφή και από τον υπουργό Οικονομικών, όπως προβλέπει ο νόμος – είναι θέμα απλώς, ημερών.

Η καθυστέρηση της αναγγελίας διευθυντή ήταν συνέπεια της αλλαγής ηγεσίας στο υπουργείο Πολιτισμού αλλά και της διελκυνστίδας μεταξύ των κομμάτων της Κυβέρνησης για το όνομα του νέου επικεφαλής του Φεστιβάλ.

Φυσικά ο χρόνος που απομένει ως την έναρξή του είναι ελάχιστος, αναμένεται λοιπόν με ενδιαφέρον, πώς θα αξιοποιηθεί για την κατάρτιση του προγράμματος.

Ταυτόχρονα όμως ο κ. Τζαβάρας ζήτησε διαχειριστικό έλεγχο στα οικονομικά του Ελληνικού Φεστιβάλ και άλλων φορέων.

«Είχα ζητήσει με έγγραφό μου από τον αρμόδιο επί των οικονομικών του Φεστιβάλ τον κ. Βαλασσόπουλο να αποστείλει όλα τα έγγραφα που χρειαζόταν για έναν πρόχειρο έλεγχο, από όπου προέκυψε ότι υπάρχουν ορισμένα αδιευκρίνιστα σημεία, όσον αφορά τις παραγωγές κ.ά. Αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι υπάρχουν προβλήματα, απαιτείται όμως να γίνει ο διαχειριστικός έλεγχος για εξακρίβωση της αλήθειας», δήλωσε ο κ, Τζαβάρας.

Διαχειριστικό έλεγχο ζήτησε ο υπουργός και για το ΚΘΒΕ.Ζήτησε όμως και την παραίτηση του ΔΣ. Οπως είπε «Θα πρέπει να παραιτηθεί το ΔΣ, προκειμένου να διευκολυνθεί η αναδιάρθρωσή του και να λήξει επιτέλους η κατάσταση, που επικρατεί εκεί». Διαχειριστικός έλεγχος εξάλλου έχει ζητηθεί ήδη και για το ΕΚΕΒΙ, το οποίο καταργήθηκε ενώ τίποτε δεν αποκλείει να γίνει το ίδιο και σε διάφορους άλλους φορείς που χρηματοδοτούνται από το υπουργείο Πολιτισμού.

Ανακοίνωση του Αναπληρωτή Υπουργού αρμόδιου για θέματα Πολιτισμού κ. Κώστα Τζαβάρα

Το ΚΘΒΕ απειλείται με διακοπή λειτουργίας εξαιτίας των καθημερινά εντεινόμενων διενέξεων μεταξύ του Προέδρου του Δ.Σ. κ. Τρικούκη από τη μία πλευρά και της πλειοψηφίας του Δ.Σ., του συνόλου σχεδόν των ηθοποιών και μιας σημαντικής μερίδας των εργαζομένων από την άλλη.

Οι μέχρι σήμερα προσπάθειες μας για εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης για την εξομάλυνση των ταραγμένων σχέσεων μεταξύ των διεστώτων μερών δεν απέφεραν τα αναμενόμενα.

Ήδη οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ με δημόσια διαβήματα και ανακοινώσεις στον Τύπο κατονομάζουν ως υπαίτιο της καθημερινά ογκούμενης αναστάτωσης τον Πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Τρικούκη και προαναγγέλλουν εντός της εβδομάδας απεργιακές κινητοποιήσεις με αποτέλεσμα να ανασταλούν οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες, να κλείσουν οι θεατρικές σκηνές και να πληγεί ο πολιτισμός της Β. Ελλάδας.

Σημαντική μερίδα των εργαζομένων στο θέατρο συμπαρίσταται στους ηθοποιούς και καταφέρεται επίσης εναντίον του Προέδρου του Δ.Σ. κ. Τρικούκη.

Τα μέλη του Δ.Σ. κ.κ. Τζένη Αρσένη, Καίτη Ιμπροχώρη, Γιώργος Σιώχος και Ιωάννης Χρυσούλης, που εκπροσωπούν την πλειοψηφία του επταμελούς Δ.Σ. του θεάτρου στην από 7 Δεκεμβρίου 2012 επιστολή τους προς εμέ κατηγορούν ευθέως τον κ. Τρικούκη για προκλητική συμπεριφορά και αυταρχισμό αλλά και για ενέργειες που αντιστρατεύονται τις δραστηριότητες και τα συμφέροντα του Κ.Θ.Β.Ε.

Το ρήγμα στις σχέσεις τους μ’ αυτόν είναι αγεφύρωτο και δηλώνουν ότι θα παραιτηθούν μιας και ο «Πρόεδρος δεν έχει την ευθιξία» να το πράξει.

Ενόψει όλων αυτών οι εξελίξεις στο ΚΘΒΕ διαφαίνονται ολέθριες για τη λειτουργία του θεσμού και το έργο που επιτελεί.

Απαιτείται λοιπόν όλοι να επιδείξουμε την επιβαλλόμενη από τις περιστάσεις μετριοπάθεια, αυτοσυγκράτηση και σωφροσύνη.

Ειδικότερα, ζητώ την παραίτηση του Προέδρου και των μελών του Δ.Σ. ώστε να με διευκολύνουν στην άσκηση των κατάλληλων χειρισμών για να επανέλθει η ηρεμία στους κόλπους του θεάτρου.

Άλλωστε μετά τη δήλωση των 4 μελών είναι αδύνατη η Διοίκηση του θεάτρου (άρθρο 13 του ν. 2690/1997 – Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας).

Καλώ τους εκπροσώπους των ηθοποιών και των εργαζομένων σε διάλογο ώστε να αντιμετωπισθούν με κοινά αποδεκτές πρωτοβουλίες τα προβλήματα στις σχέσεις του ΚΘΒΕ και του καλλιτεχνικού, εργατοτεχνικού και διοικητικού προσωπικού.

Θεωρώ ότι σε τέτοιες κρίσιμες ώρες κανείς δεν δικαιούται να θέτει το άτομό του ή την «καρέκλα» του υπεράνω του δημοσίου συμφέροντος που απαιτεί την απρόσκοπτη λειτουργία ενός θεσμού που υπηρετεί την προαγωγή της πνευματικής καλλιέργειας του Λαού μέσω της θεατρικής τέχνης.