Σε ηλικία 70 ετών απεβίωσε ο Νικόλαος Πετσάλης-Διομήδης, συγγραφέας, μεταξύ άλλων, του βιβλίου «Η άγνωστη Κάλλας» (Εκδόσεις Καστανιώτη,1998) το οποίο εστιάζει στα 22 πρώτα χρόνια της ζωής της αείμνηστης ντίβας.

Ο Νίκος Πετσάλης-Διομήδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1943 και μεγάλωσε σε περιβάλλον με παράδοση στα γράμματα και τις τέχνες. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και ιστορία στο Λονδίνο, όπου αναγορεύθηκε διδάκτωρ. Με τα έργα του «Greece at the Paris Peace Conference, 1919» και «Η Ελλάδα των δύο κυβερνήσεων,1916-1917» συνέβαλε στην διπλωματική ιστορία ενώ το ενδιαφέρον του για τα εικαστικά τον ώθησε να ιδρύσει την αίθουσα τέχνης «Το τρίτο μάτι (1979-1993) όπου οργανώθηκαν περισσότερες από 120 εκθέσεις.

Στο βιβλίο του «Η Αγνωστη Κάλλας» για το οποίο εργάστηκε έξι ολόκληρα χρόνια, ο Νικόλαος Πετσάλης-Διομήδης, θεμελιώνοντας την ελληνικότητα της καλλιτέχνιδας και αξιολογώντας την καριέρα της στην Ελλάδα με νέα στοιχεία, μαρτυρίες και ντοκουμέντα, υποστήριξε πως ήδη, το 1945 είχε αναδειχθεί σε αστέρι που δεν του απέμενε η ωρίμανση και η διεθνής αναγνώριση.
Η κηδεία του Νικόλαου Πετσάλη-Διομήδη θα γίνει την Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου από τον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων του Α΄Κοιμητηρίου Αθηνών.