Στην σχεδόν κατάμεστη αίθουσα CINEMAXX 6 του φεστιβάλ Βερολίνου έκανε το περασμένο Σάββατο (9/2) στις 16.00 την δημοσιογραφική πρεμιέρα της η «Αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά», πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Ελίνας Ψύκου που διαγωνίζεται στο FORUM.

Ενδιαφέρον υπαρξιακό δράμα αλλά με πολλές δόσεις χιούμορ, η ταινία παρακολουθεί την περίπτωση μιας διάσημης τηλεοπτικής περσόνας (Χρήστος Στέργιογλου) που αποφασίζει να εξαφανιστεί από προσώπου γης προκειμένου να προκαλέσει για μια ακόμη φορά αν και με διαφορετικό τρόπο το ενδιαφέρον των media.

Πράγματι, από την στιγμή που διαρέει η φήμη ότι ο πολυαγαπημένος οικοδεσπότης του πρωϊνάδικου του TV3 Αντώνης Παρασκευάς έχει πέσει θύμα απαγωγής και ότι ο καναλάρχης και φίλος του είναι έτοιμος να πληρώσει για την ελευθέρωσή του, η «αιώνια επιστροφή» του γίνεται το ζήτημα που απασχολεί το …πανελλήνιο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και με την βοήθεια ενός υπέροχου Χρήστου Στέργιογλου που εμφανίζεται σχεδόν σε όλα τα πλάνα της ταινίας, η Ψύκου αγγίζει με προσοχή ευαίσθητα θέματα όπως η μπερδεμένη υπαρξιακή ταυτότητα αλλά και η ματαιοδοξία της δημοσιότητας.

Συζητήσεις όμως έχουν προκάλεσει και οι προβολές της «Κόρης» του Θάνου Αναστόπουλου που έγιναν στο ίδιο τμήμα (FORUM) από την Πέμπτη ως και την Κυριακή (στις περισσότερες προβολές ο κόσμος ήταν τόσο πολύς που πολλοί θεατές κάθονταν στα σκαλιά). Η ταινία που έχει ήδη προβληθεί στις αίθουσες της χώρας μας αφηγείοται την σκληρή ιστορία μιας μοναχικής κοπέλας (Αλιμάνι) η οποία αποφασίζει να φτάσει στα άκρα προκειμένου να βοηθήσει τον πατέρα της που βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο. Η Ελλάδα της οικονομικής κρίσης βρίσκεται στο φόντο του φιλμ και αυτό που έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον στον σκηνοθέτη είναι ότι οι αντιδράσεις των νότιων λαών της Ευρώπης (όπως π.χ. των Ιταλών) είναι πολύ πιο έντονες συγκριτικά με άλλων χωρών της Ευρώπης. «Αισθάνθηκα ότι σε αντίθεση με τους βόρειους λαούς που αναρωτιούνται αν είναι όντως έτσι τα πράγματα στην Ελλάδα, οι νότιοι νιώθουν την ταινία πολύ κοντά τους. Ενδεχομένως αυτό να σημαίνει ότι την καταλαβαίνουν καλύτερα όσοι έχουν βρεθεί σε μια κατάσταση παρόμοια με την δική μας» μας είπε ο Θ. Αναστόπουλος.

Την Δευτέρα 11.2 στις 15.30, πάντα στο FORUM, σειρά έχει η Χριστίνα Κουτσοσπύρου που παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ μυθοπλασίας «Στο λύκο» που συνυπογράφει με τον Αραν Χιουζ .