Την απόφαση να συγχωνευθούν το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΑΙΘΠΑ αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη το μεσημέρι της Πέμπτης 7 Φεβρουαρίου. Στην ίδια συνέντευξη ανακοίνωσε και τις ημερομηνίες διεξαγωγής της εφετινής 10ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου στην πόλη, παρουσία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα και του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.
Χαρακτηρίζοντας αδιανόητο το γεγονός ότι υπάρχουν δύο μουσεία με το ίδιο αντικείμενο στην ίδια πόλη σχολίασε τη συνένωση του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης με το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ως «αίτημα που έχει ωριμάσει». Με τη συνένωσή τους θα δημιουργηθεί, υποστήριξε ο υπουργός, «ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία της Ελλάδας και ένα από τα μεγαλύτερα Μουσεία Σύγχρονης Τέχνης στην Ευρώπη με στόχο την προβολή της σύγχρονης τέχνης». Το νέο μουσείο θα είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και θα διοικείται όπως προβλέπει ο νόμος. Στη συγχώνευση δεν εντάσσεται το Μουσείο Φωτογραφίας, το οποίο θα αυτονομηθεί και θα λειτουργήσει ως αυτοτελές νομικό πρόσωπο.
10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
Από τις 16 ως τις 19 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί τελικά η 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Θα είναι, ανέφερε ο υπουργός, «μία μεγάλη γιορτή πολιτισμού με επίκεντρο το βιβλίο, δεκάδες εκδηλώσεις, τουλάχιστον 30 διεθνείς συμμετοχές και την ενθάρρυνση να συμμετάσχουν όλοι οι έλληνες εκδότες». Στόχος του υπουργείου δήλωσε ότι είναι η ενίσχυση της συμμετοχής ελλήνων και ξένων εκδοτών, η καλύτερη προβολή του ελληνικού βιβλίου στο ελληνικό και στο διεθνές κοινό και οι συνέργειες με πολιτιστικούς φορείς της πόλης προκειμένου η Θεσσαλονίκη να γίνει πόλος πολιτισμού.
Το Υπουργείο σε συνεργασία με 18 εποπτευόμενους φορείς του πολιτισμού ετοιμάζει ένα πρόγραμμα 200 εκδηλώσεων, οι οποίες θα ξεκινήσουν πριν από την έναρξη της έκθεσης, λειτουργώντας ως «προανάκρουσμα της μεγάλης γιορτής» που θα στείλει μηνύματα στον διεθνή περίγυρο, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον Δήμο Θεσσαλονίκης αλλά και τον κόσμο των εκδοτών, όπως είναι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλίου και η Ένωση Εκδοτών Βορείου Ελλάδας. Η διοργάνωση, την οποία ο υπουργός χαρακτήρισε ως την «απαρχή μιας ιστορικής περιόδου στην ιστορία του θεσμού, την οποία η Θεσσαλονίκη δικαιούται και αξίζει».

Μετά την πρόσφατη απόφαση για την κατάργηση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), η έκθεση θα είναι πρώτη εκδήλωση υπό τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί. Τιμώμενη χώρα για το 2013 -όπως είχε ήδη δρομολογηθεί από καιρό- θα είναι η Μεγάλη Βρετανία. Η θεματική έκθεση θα είναι αφιερωμένη στον Κ. Π. Καβάφη, με αφορμή την επέτειο των 150 χρόνων από τη γέννησή του ενώ ο Δήμος Θεσσαλονίκης ετοιμάζει αφιέρωμα με θέμα «Κύριλλος και Μεθόδιος» σε ξεχωριστό περίπτερο μέσα την έκθεση όπου θα παρουσιαστεί φωτογραφική έκθεση κειμηλίων, η οποία στη συνέχεια θα ταξιδέψει στις χώρες όπου έδρασαν οι Θεσσαλονικείς ιεραπόστολοι.
Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε την απόφαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να επενδύσει στον πολιτισμό και να στηρίξει όλους τους τομείς και ανακοίνωσε την απόφαση επαναδραστηριοποίησης της Μονής Λαζαριστών.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα στεφθεί με επιτυχία και πρόσθεσε ότι ο δήμος θα συνεχίσει να εργάζεται στενά με το υπουργείο. Αναφερόμενος στη συνένωση των δύο μουσείων επεσήμανε τη σημασία ανάδειξης τόσο των συλλογών του Μακεδονικού Μουσείου όσο και της συλλογής Κωστάκη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.
Παρούσες στη συνέντευξη Τύπου ήταν και οι Πρόεδροι του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης κυρίες Κατερίνα Κοσκινά και Ξανθίππη Χόιπελ, οι οποίες από την πλευρά τους χαρακτήρισαν καλοδεχούμενη την πρωτοβουλία του υπουργείου να προχωρήσει στη συγχώνευση στων δύο Μουσείων και χαρακτήρισαν τις σημερινές ανακοινώσεις «ιστορικής σημασίας» καθώς, όπως ανέφεραν σηματοδοτούν την ανάγκη μιας αλλαγής και εστίασαν στην ανάγκη το νέο μουσείο να είναι ένας εξωστρεφής οργανισμός.
Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης Σερρών
Στο πλαίσιο της επίσκεψης του στη Θεσσαλονίκη ο αναπληρωτής υπουργός επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης Σερρών, συνεχάρη το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που συνεισέφεραν οικονομικά στην εξέλιξη των ανασκαφών και δήλωσε ότι «η Πολιτεία θα κάνει το καθήκον της και θα φτάσει αυτό το έργο στο τέλος του». Θα δοθούν αρχικά 50.000 ευρώ για την ολοκλήρωση της ανασκαφής και «στις αρχές Μαρτίου το έργο θα ενταχθεί στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και θα χρηματοδοτηθεί στο σύνολό του από το Υπουργείο Πολιτισμού».