Πως βλέπουν τέσσερις Σουηδοί την Αθήνα της κρίσης; Η έκθεση «KRIS, μια εικαστική δοκιμή πάνω στην έννοια της κρίσης» που παρουσιάζει το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών αναδεικνύει την αξία της πόλης ως τόπο εικαστικής έμπνευσης αλλά και τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Σουηδίας. Σε επιμέλεια του Αντώνη Μπογαδάκη -ο οποίος έχει συμμετάσχει σε οργανώσεις εκθέσεων στη Σουηδία και στην Τουρκία, ενώ εργάζεται στη Βόρεια Σουηδία- οι Σουηδοί καλλιτέχνες Cecilia Järdemar (σε συνεργασία με την Λουκία Αλαβάνου), Jesper Nordahl, Carl Palm και Lisa Torell κλήθηκαν να έρθουν σε επαφή με την ελληνική πραγματικότητα και να αποτυπώσουν μέσα από την τέχνη τα σχόλιά τους.

Η μόνη ελληνίδα που συμμετέχει στην έκθεση, η Λουκία Αλαβάνου, η οποία κέρδισε το βραβείο ΔΕΣΤΕ το 2007 και ζει μεταξύ Αθηνών και Λονδίνου λέει στο vima.gr : «Η Αθήνα έχει ένα μεγάλο εικαστικό ενδιαφέρον αυτή τη χρονική στιγμή. Η πολιτική κατάσταση της χώρας και οι εικόνες που βλέπει κανείς στην πόλη θυμίζουν το Βερολίνο αμέσως μετά την πτώση του τείχους. Η στιγμή είναι σημαντική για να πραγματοποιούνται τέτοιες πρωτοβουλίες όπως της πρόσκλησης ξένων καλλιτεχνών και της ανταλλαγής καλλιτεχνικών ιδεών και απόψεων. Δυστυχώς, όμως, η Ελλάδα δεν είναι εξοικειωμένη με το θεσμό του residency όπως λέγεται. Κρίμα γιατί ακόμα και χώρες που δεν είναι στην Ευρώπη, όπως το Κάιρο, έχουν παράδοση σ’ αυτές τις πρακτικές».

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Λουκία Αλαβάνου, η πρωτοβουλία θα έχει και δεύτερο μέρος. Σε τι θα συνίσταται αυτό; Στην επίσκεψη Ελλήνων καλλιτεχνών στη Σουηδία και στη δημιουργία ελληνικών έργων _ πάντα σε σχέση με την κρίση στη χώρα μας _ που θα υλοποιηθεί εντός του 2013.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών, η πρόσκληση σε τέσσερις σουηδούς καλλιτέχνες να αποτυπώσουν μέσα από την τέχνη τα σχόλια και τις εντυπώσεις από την επαφή τους με την ελληνική πραγματικότητα στη δύσκολη αυτή περίοδο γίνεται ταυτόχρονα αφορμή για να διερευνηθεί και η οπτική των χαρακωμάτων όπως αυτά έχουν προσδιορισθεί από τις διαχωριστικές γραμμές που έχουν θέσει και ευρέως διαδώσει πρωτίστως τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ανάμεσα στον βορρά και τον νότο της Ευρώπης. Η έκθεση φιλοδοξεί να συμβάλει σε μια συζήτηση που έχει ανοίξει εδώ και καιρό όχι μόνο για τους λόγους του ξεσπάσματος της κρίσης αλλά και για τον ρόλο που η έννοια του πολιτικού παίζει στην αντιμετώπιση της.

Η έκθεση συμπληρώνεται από δύο ξεχωριστές συζητήσεις, η μία με τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013 (ώρα 18:00) και η άλλη με προσκεκλημένους τον Άρη Φιορέτο, συγγραφέα και καθηγητή Θεωρίας της Αισθητικής και Λογοτεχνίας στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Σεντερτέρν στην Στοκχόλμη και την Αλεξάνδρα Δεληγιώργη, συγγραφέα και καθηγήτρια Φιλοσοφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013 (ώρα 18:00).

«KRIS – Μια εικαστική δoκιμή πάνω στην έννοια της κρίσης»
31.01 – 28.02. 2013
Χώρος: Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών, Μητσαίων 9, Μακρυγιάννη
Τηλ: 210 92 32 102: swedinst@sia.gr http://www.sia.gr