από metereologos.gr
Τρίτη 24 Απριλίου 2018
 
 

Ο Κώστας Τζαβάρας ανακοίνωσε και επίσημα το τέλος του ΕΚΕΒΙ

Υποσχέθηκε διάλογο για το βιβλίο με τους «σοβαρούς διανοούμενους»
Ο Κώστας Τζαβάρας ανακοίνωσε και επίσημα το τέλος του ΕΚΕΒΙ
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Ενοχλημένος εμφανίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας στη συνέντευξη Τύπου γιατί, όπως είπε, τον εμφανίζουν ως «διώκτη των βιβλίων» και κατασκευάζουν μια πλασματική εικόνα για να τον κτυπήσουν. Σε αυτό κατήγγειλε ότι πρωτοστατεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Παρομοίωσε αυτή τη μεθοδολογία με το «τέλειο έγκλημα», κατά τη ρήση του Μποντριγιάρ.

Ο υπουργός ανακοίνωσε και επισήμως το τέλος του ΕΚΕΒΙ. Ολα είναι έτοιμα στη Διεύθυνση Γραμμάτων για να υποδεχτούν τους εργαζόμενους του ΕΚΕΒΙ και το data room του υπουργείου να υποδεχτεί τη ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ. Διευκρίνισε ότι η απόφαση για το κλείσιμο του ΕΚΕΒΙ δεν ήταν «εν θερμώ» αλλά πάρθηκε κατ΄ αρχήν από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Πολιτισμού, εδώ και καιρό πολύ προτού συμβεί το ατόπημα με τη Φιλαναγνωσία. Στην απόφαση αυτή κατέληξε αφού προηγουμένως διαβουλεύτηκε με μερίδα φορέων των εκδοτών, αλλά υποσχέθηκε να μιλήσει και με τους υπόλοιπους.

Σχετικά με τη ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ ο κ. Τζαβάρας άφησε να εννοηθεί ότι ίσως πρόκειται για μια προσωρινή λύση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ μπορεί να καταλήξει στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, στο οποίο υπάρχει υποδομή και σχετική τεχνογνωσία.

Το ΕΚΕΒΙ όπως και οι άλλοι ομοειδείς φορείς (Εθνικό Κέντρο Θεάτρου και Χορού, ΟΠΕΠ, Εργο Πολιτών), ανήκουν, όπως είπε, σε μια χορεία θεσμών ιδιωτικού δικαίου που δημιουργήθηκαν στη δεκαετία του ΄90 και εκχωρούσαν τμήμα της κρατικής πολιτικής στον ιδιωτικό τομέα ενώ επέτρεπαν σε κάποιους να κάνουν «πλεύσεις αναψυχής». Χαρακτήρισε το ΕΚΕΒΙ ως «όαση δημοσιονομικής ανομίας» αφού είχε την ευχέρεια να απαλλάσσεται από φόρους, οποιουδήποτε είδους τέλη, να μην υπόκειται στις διατάξεις περί δημοσίων έργων και προμηθειών. Γι αυτό ακριβώς και διετάχθη να γίνει διαχειριστικός έλεγχος στα πεπραγμένα του.

Ετσι κι αλλιώς, όπως είπε, το ΕΚΕΒΙ είχε πρόβλημα με τη συνέχιση των εργασιών του και μάλιστα η νομική σύμβουλος του ΕΚΕΒΙ κ. Ελλη Φιλιπποπούλου είχε εισηγηθεί στο Δ.Σ. του Οργανισμού τον περασμένο Νοέμβριο να κλείσει ως μη δυνάμενο να αντεπεξέλθει στον προγραμματισμό και τις ανάγκες του.

Υποσχέθηκε να ανοίξει διάλογο για τα ζητήματα του βιβλίου με όλους τους «σοβαρούς διανοούμενους» που θα θελήσουν να συμμετάσχουν. Υποσχέθηκε ακόμα ότι έχει ληφθεί μέριμνα να συνεχιστεί το ΕΣΠΑ για τη Φιλαναγνωσία και για την Διεθνή Εκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη, που θα διεξαχθεί κανονικά τον Μάιο 2013.

Για τους εργαζόμενους είπε ότι θα φροντίσει να διασφαλιστούν τα δικαιώματα και οι απαιτήσεις τους, δεν διευκρίνισε αν θα προσληφθούν, πόσοι και ποιοι, μιας και είναι αρκετά μπλεγμένο ζήτημα.

Για την απόφαση κλεισίματος στην ερώτηση αν τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης συμφωνούν απάντησε ότι ο ίδιος «δεν είναι όμηρος κανενός κόμματος» και εφαρμόζει την κυβερνητική πολιτική αλλά, βεβαίως, τους είχε ενημερώσει για τα προβλήματα και την κατάσταση στο ΕΚΕΒΙ.

Σχετικά με την υπόθεση του ΕΚΕΒΙ το προηγούμενο Δ.Σ.και η διευθύντριά του κ. Κατρίν Βελισσάρη σε ανακοίνωσή τους την Τετάρτη υπεραμύνονται του έργου τους και ζητούν να παραμείνει το ΕΚΕΒΙ. Σημειώνει μάλιστα ότι «στις 22 Νοεμβρίου του 2012 η Διοίκηση του ΕΚΕΒΙ αντιμετώπισε την πλήρη αδιαφορία του Αναπληρωτή Υπουργού για τα καυτά θέματα του προσωπικού και γενικότερα της λειτουργίας του». Εστειλε, μάλιστα, επιστολή στην προϊσταμένη της Πολιτικής Αρχής επισημαίνοντας ότι, «εάν δεν δοθεί άμεση λύση, ο οργανισμός θα βρεθεί σε αδυναμία λειτουργίας από 1ης Ιανουαρίου 2013», χωρίς να λάβει απάντηση.


Πιθανές συγχωνεύσεις πολιτιστικών φορέων

Ο υπουργός Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα ελεγχθεί η περίπτωση αν υπάρχουν πολιτιστικοί φορείς για συγχώνευση. Ανέφερε ότι αποκλείεται κάτι τέτοιο να συμβεί ανάμεσα στα δύο κρατικά θέατρα (ΚΘΒΕ και Εθνικό) και θεωρεί δύσκολο το να συγχωνευθούν η Εθνική Πινακοθήκη με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Το υπουργείο Πολιτισμού ετοιμάζεται για μετακόμιση στο εργοστάσιο Τσαούσογλου στην Πειραιώς. Ηδη έχουν αρχίσει οι προκαταρκτικές εργασίες από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών.

Για το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου είπε ότι θα βοηθήσει στην εκταμίευση των 7 εκ. ευρώ που του χρωστάνε ενώ για τον ΟΠΑΠ δεν υπάρχει πρόβλημα με την πώληση του καθώς στη συμφωνία θα προβλέπεται το ποσοστό υπέρ του πολιτισμού.Πολιτισμός περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολιτικό ζήτημα η κατάργηση του ΕΚΕΒΙ 
Οι άνθρωποι του βιβλίου υπογράφουν για να σώσουν το ΕΚΕΒΙ 
ΕΚΕΒΙ: Oι πρώτες αντιδράσεις μετά την απόφαση για κατάργηση του φορέα 
ΔΗΜΑΡ κατά Τζαβάρα για το ΕΚΕΒΙ 
Υπέρ του ΕΚΕΒΙ οι άνθρωποι του συγγραφικού χώρου 
Τι σημαίνει το τέλος του ΕΚΕΒΙ 
«Τίτλοι τέλους» για το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) 
Η Ενωση Ελληνικού Βιβλίου αντιδρά στις δηλώσεις Τζαβάρα για τους εκδότες 
Νέο προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο στο ΕΚΕΒΙ 
Συνεδρίασε το προσωρινό ΔΣ του ΕΚΕΒΙ 
Ανησυχία για τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης  
 
 
σχόλια (12)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Το EKEBI χάραζε μια πολιτική στον χώρο. Εσείς; | 24/01/2013 19:48
  Αφού το ΕΚΕΒΙ δεν είχε άμεσες συναλλαγές ούτε με εκδότες ούτε με συγγραφείς, για ποιες πελατειακές σχέσεις γίνεται λόγος; Δικαιολογίες για να το κλείσει μου φαίνεται με αθεμελίωτες κατηγορίες….
  Ανώνυμος/η
  απάντηση455
   
   
  Σαχλαμάρες! | 24/01/2013 12:17
  Θα δεις ότι καμία από τις δράσεις που ανακοινώθηκαν θα μπορέσει συνεχιστεί. Αόριστες και ασαφείς δηλώσεις για μια ακόμη φορά!
  Ένας παρατηρητής
  απάντηση556
   
   
  Επιτέλους τέλος | 24/01/2013 10:35
  Ελπίζουμε βέβαια να μην μεταφερθούν οι υπάληλοι του ΕΚΕΒΙ στο Υπουργείο Πολιτισμού γιατί θα μεταφέρουν τις παλιές πρακτικές και όλες τις λαμογιές
  Β.Κ.
  απάντηση1560
   
   
  ΜΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ, ΑΛΛΑ.. | 23/01/2013 23:05
  ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, TO TEΡΑΣ ΤΕΛΟΣ!...
  ΚΣ
  απάντηση1862
   
   
  ευγε | 23/01/2013 22:44
  ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΑΝΔΡΟΝ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ, ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΟΓΙΣΤΩΝ ΣΠΑΤΑΛΩΝ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΟΥ ΕΣΠΑ... ΤΟ ΦΕΟΥΔΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΚΑΤΡΙΝ... ΕΥΓΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΥΓΕ ΣΤΟΝ ΤΖΑΒΑΡΑ... ΕΝΑ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ... ΤΟ ΙΔΙΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΧΡΗΣΤΟΥΣ ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΑΠΟΜΥΟΥΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ... ΑΚΟΥ ΕΚΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ... ΛΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΕΙ Η ΟΧΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ... ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ... ΟΥΣΤ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΥΣΤ
  κ.λ.
  απάντηση1767
   
   
  Μακάρι να ζούσες! | 23/01/2013 18:55
  Μακάρι να ζούσες καλέ φίλε, Κώστα Βουκελάτε, για να δεις τη Βαστίλλη της ανομίας που τόσα χρόνια κατήγγελλες, να πέφτει επιτέλους! Και όπως συχνά διατύπωνες λίγο πριν φύγεις, δυστυχώς ο χώρος του βιβλίου έχει πληγεί καίρια, έχει καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς, από την απληστία, τη φιλοχρηματία, την αδηφαγία, αλλά και την αναιδή αδολεσχία κανιβάλλων εκδοτών πρώην πλασιέ και φροντιστών, άμα και σαχλών βιβλιοπωλών, που θέλουν να κερδίζουν περισσότερα κι απ᾽ αυτόν τον παραγωγό ενός βιβλίου. Κρίμα!
  ένας φίλος του Ιχνευτή
  απάντηση2154
   
   
  ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ | 23/01/2013 18:50
  Αλήθεια το Ίδρυμα της Βουλής δεν αποτελεί όαση δημοσιονομικής ανομίας; Γιατί δεν το κλείνετε;
  Β.Τ
  απάντηση685
   
   
  Ιστορία διαχειριστικού ελέγχου | 23/01/2013 18:48
  Να μια καλή ιδέα! Να επεκταθεί ο έλεγχος και στο Υπουργείο Πολιτισμού!!!!
  Δημοσθένης
  απάντηση682
   
   
  Να ζήσουμε να το θυμόμαστε... | 23/01/2013 18:01
  'Οσοι καλοτρώγαμε από αυτό!!!
  Τεθλιμμένο λαμόγιο
  απάντηση2460
   
-