Ενοχλημένος εμφανίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας στη συνέντευξη Τύπου γιατί, όπως είπε, τον εμφανίζουν ως «διώκτη των βιβλίων» και κατασκευάζουν μια πλασματική εικόνα για να τον κτυπήσουν. Σε αυτό κατήγγειλε ότι πρωτοστατεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Παρομοίωσε αυτή τη μεθοδολογία με το «τέλειο έγκλημα», κατά τη ρήση του Μποντριγιάρ.

Ο υπουργός ανακοίνωσε και επισήμως το τέλος του ΕΚΕΒΙ. Ολα είναι έτοιμα στη Διεύθυνση Γραμμάτων για να υποδεχτούν τους εργαζόμενους του ΕΚΕΒΙ και το data room του υπουργείου να υποδεχτεί τη ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ. Διευκρίνισε ότι η απόφαση για το κλείσιμο του ΕΚΕΒΙ δεν ήταν «εν θερμώ» αλλά πάρθηκε κατ΄ αρχήν από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Πολιτισμού, εδώ και καιρό πολύ προτού συμβεί το ατόπημα με τη Φιλαναγνωσία. Στην απόφαση αυτή κατέληξε αφού προηγουμένως διαβουλεύτηκε με μερίδα φορέων των εκδοτών, αλλά υποσχέθηκε να μιλήσει και με τους υπόλοιπους.

Σχετικά με τη ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ ο κ. Τζαβάρας άφησε να εννοηθεί ότι ίσως πρόκειται για μια προσωρινή λύση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ μπορεί να καταλήξει στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, στο οποίο υπάρχει υποδομή και σχετική τεχνογνωσία.

Το ΕΚΕΒΙ όπως και οι άλλοι ομοειδείς φορείς (Εθνικό Κέντρο Θεάτρου και Χορού, ΟΠΕΠ, Εργο Πολιτών), ανήκουν, όπως είπε, σε μια χορεία θεσμών ιδιωτικού δικαίου που δημιουργήθηκαν στη δεκαετία του ΄90 και εκχωρούσαν τμήμα της κρατικής πολιτικής στον ιδιωτικό τομέα ενώ επέτρεπαν σε κάποιους να κάνουν «πλεύσεις αναψυχής». Χαρακτήρισε το ΕΚΕΒΙ ως «όαση δημοσιονομικής ανομίας» αφού είχε την ευχέρεια να απαλλάσσεται από φόρους, οποιουδήποτε είδους τέλη, να μην υπόκειται στις διατάξεις περί δημοσίων έργων και προμηθειών. Γι αυτό ακριβώς και διετάχθη να γίνει διαχειριστικός έλεγχος στα πεπραγμένα του.

Ετσι κι αλλιώς, όπως είπε, το ΕΚΕΒΙ είχε πρόβλημα με τη συνέχιση των εργασιών του και μάλιστα η νομική σύμβουλος του ΕΚΕΒΙ κ. Ελλη Φιλιπποπούλου είχε εισηγηθεί στο Δ.Σ. του Οργανισμού τον περασμένο Νοέμβριο να κλείσει ως μη δυνάμενο να αντεπεξέλθει στον προγραμματισμό και τις ανάγκες του.

Υποσχέθηκε να ανοίξει διάλογο για τα ζητήματα του βιβλίου με όλους τους «σοβαρούς διανοούμενους» που θα θελήσουν να συμμετάσχουν. Υποσχέθηκε ακόμα ότι έχει ληφθεί μέριμνα να συνεχιστεί το ΕΣΠΑ για τη Φιλαναγνωσία και για την Διεθνή Εκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη, που θα διεξαχθεί κανονικά τον Μάιο 2013.

Για τους εργαζόμενους είπε ότι θα φροντίσει να διασφαλιστούν τα δικαιώματα και οι απαιτήσεις τους, δεν διευκρίνισε αν θα προσληφθούν, πόσοι και ποιοι, μιας και είναι αρκετά μπλεγμένο ζήτημα.

Για την απόφαση κλεισίματος στην ερώτηση αν τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης συμφωνούν απάντησε ότι ο ίδιος «δεν είναι όμηρος κανενός κόμματος» και εφαρμόζει την κυβερνητική πολιτική αλλά, βεβαίως, τους είχε ενημερώσει για τα προβλήματα και την κατάσταση στο ΕΚΕΒΙ.

Σχετικά με την υπόθεση του ΕΚΕΒΙ το προηγούμενο Δ.Σ.και η διευθύντριά του κ. Κατρίν Βελισσάρη σε ανακοίνωσή τους την Τετάρτη υπεραμύνονται του έργου τους και ζητούν να παραμείνει το ΕΚΕΒΙ. Σημειώνει μάλιστα ότι «στις 22 Νοεμβρίου του 2012 η Διοίκηση του ΕΚΕΒΙ αντιμετώπισε την πλήρη αδιαφορία του Αναπληρωτή Υπουργού για τα καυτά θέματα του προσωπικού και γενικότερα της λειτουργίας του». Εστειλε, μάλιστα, επιστολή στην προϊσταμένη της Πολιτικής Αρχής επισημαίνοντας ότι, «εάν δεν δοθεί άμεση λύση, ο οργανισμός θα βρεθεί σε αδυναμία λειτουργίας από 1ης Ιανουαρίου 2013», χωρίς να λάβει απάντηση.


Πιθανές συγχωνεύσεις πολιτιστικών φορέων

Ο υπουργός Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα ελεγχθεί η περίπτωση αν υπάρχουν πολιτιστικοί φορείς για συγχώνευση. Ανέφερε ότι αποκλείεται κάτι τέτοιο να συμβεί ανάμεσα στα δύο κρατικά θέατρα (ΚΘΒΕ και Εθνικό) και θεωρεί δύσκολο το να συγχωνευθούν η Εθνική Πινακοθήκη με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Το υπουργείο Πολιτισμού ετοιμάζεται για μετακόμιση στο εργοστάσιο Τσαούσογλου στην Πειραιώς. Ηδη έχουν αρχίσει οι προκαταρκτικές εργασίες από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών.

Για το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου είπε ότι θα βοηθήσει στην εκταμίευση των 7 εκ. ευρώ που του χρωστάνε ενώ για τον ΟΠΑΠ δεν υπάρχει πρόβλημα με την πώληση του καθώς στη συμφωνία θα προβλέπεται το ποσοστό υπέρ του πολιτισμού.