Σε πολιτικό ζήτημα μετατρέπεται η υπόθεση της κατάργησης του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου. Η ΔΗΜΑΡ και ο ΣΥΡΙΖΑ παρεμβαίνουν στο όλο ζήτημα καλώντας τον υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα να αναθεωρήσει την απόφασή του για την κατάργηση του ΕΚΕΒΙ. Οι συγγραφείς, οι καθηγητές παιδικής λογοτεχνίας και οι εργαζόμενοι στο ΕΚΕΒΙ εξακολουθούν να μαζεύουν υπογραφές για το ίδιο ζήτημα ενώ συνεχίζονται οι παρεμβάσεις και από διάφορα σωματεία του κλάδου.

Στο μεταξύ η κατάργησή του ΕΚΕΒΙ εξελίσσεται σε δύσκολο στην επίλυσή του πρόβλημα, αφενός γιατί πρέπει να συνταχθεί νέος νόμος που θα περάσει από τη Βουλή και θα χρειαστεί πλειοψηφία που πιθανόν δεν εξασφαλίζεται και από την άλλη μεριά παραμένουν σε εκκρεμότητα τα προγράμματα που «τρέχουν» με το ΕΣΠΑ, δηλαδή χάνονται χρήματα και δράσεις. Θεωρείται πιθανόν μια μεσοβέζικη λύση, η διατήρηση τελικά του ΕΚΕΒΙ για ολιγόμηνο διάστημα με προσωρινή διοίκηση, που θα του επιτρέψει να διεκπεραιώσει τα άμεσα ζητήματα.

Το θέμα του μέλλοντος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου απασχόλησε σύσκεψη φορέων του βιβλίου που προκάλεσε η Επιτροπή Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Εργου Παιδείας-Πολιτισμού-Αθλητισμού και το τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ και όπου η πλειοψηφία των παραβρισκόμενων ζήτησε την ανάκληση της απόφασης του υφυπουργού Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα.

Στη συζήτηση παρενέβη η πρώην διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ Μυρσίνη Ζορμπά που τόνισε το ρόλο του ΕΚΕΒΙ μέσα στα είκοσι χρόνια της λειτουργίας του. Σημείωσε μάλιστα πώς «όταν δημιουργήθηκε το Ε.ΚΕ.ΒΙ. θέλαμε να ξεφύγει το βιβλίο από την αναποτελεσματική λειτουργία του υπουργείου Πολιτισμού και να αυτονομηθεί. Γι’ αυτό φτιάχτηκε ο θεσμός. Η απόφαση της κατάργησης του θεσμού σημαίνει επιστροφή στην αναχρονιστική, υπουργοκεντρική διαχείριση του πολιτισμού». Επίσης, μίλησε η τελευταία διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ Κατρίν Βελισσάρη που σημείωσε ότι παρά τις παραλείψεις του, το ΕΚΕΒΙ προχώρησε σε πράξεις πολιτισμού που προώθησαν την υπόθεση του βιβλίου.

Μικρή μερίδα των εκδοτών όπως ο Γιάννης Σολδάτος, πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.), και ο Γ. Παροίκος (εκδ. Ιων) συμφώνησαν με την κατάργηση του ΕΚΕΒΙ κατηγορώντας το για «αδιαφάνεια, δυσλειτουργικότητα και παραγκωνισμό του συνόλου των εκδοτών». Ο εκδότης Κώστας Δαρδανός (Gutenberg) μετατόπισε το πρόβλημα της εθνικής πολιτικής του βιβλίου «στην ανυπαρξία βιβλιοθηκών που οδηγεί σε μαρασμό τους εκδότες και τις βιβλιοθήκες με λίγα και αυτά απαρχαιωμένα βιβλία».

Τον λόγο πήρε ακόμα η καθηγήτρια Αντα Γκίβαλου που σημείωσε ότι τα λάθη στις επιλογές βιβλίων για το πρόγραμμα της φιλαναγνωσίας δεν μπορούν να εξηγήσουν την καρατόμηση του ΕΚΕΒΙ. Ο Πέτρος Τατσόπουλος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι «βέβαια και το ΕΚΕΒΙ δεν ήταν άμοιρο ευθυνών ούτε σκανδάλων. Νεποτιστικά φαινόμενα υπήρχαν, δεν έπρεπε όμως να χρησιμοποιηθούν για τον αποκεφαλισμό του».

Συμμετείχαν μεταξύ άλλων από την Εταιρεία Συγγραφέων ο πρόεδρος της Αλέξης Ζήρας και το μέλος Ελενα Χουζούρη, ο ποιητής Ντίνος Σιώτης, η συγγραφέας Μάρω Δούκα οι εκδότες Στ. Πατάκης, Θάνος Ψυχογιός (πρόεδρος ΣΕΒΑ) κ.ά. Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν οι βουλευτές Π.Τατσόπουλος, Θεανώ Φωτίου, Τάσος Κουράκης, Π. Κουρουμπλής και η συντονίστρια της συζήτησης Εφη Γιαννοπούλου.

Παρέμβαση στην υπόθεση του ΕΚΕΒΙ πραγματοποιεί και η ΔΗΜΑΡ που σε σχετική ανακοίνωσή της τονίζει ότι «το θέμα του ΕΚΕΒΙ είναι θέμα εθνικής πολιτιστικής πολιτικής» ζητά άμεση αναστολή της απόφασης, χαρακτηρίζει «αδιαφανή» και «αναιτιολόγητη» την απόφαση για την κατάργηση του ΕΚΕΒΙ και ζητά από τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα την άμεση κατάργηση της. Κύκλοι της ΔΗΜΑΡ τόνιζαν ότι μια λύση θα ήταν «να διατηρηθεί το ΕΚΕΒΙ τουλάχιστον για μια διετία προκειμένου να λειτουργήσουν τα ΕΣΠΑ για τα προγράμματα της Φιλαναγνωσίας και της Διεθνούς Εκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη και ταυτόχρονα να γίνει μια μεγάλη συζήτηση με όλους τους εμπλεκόμενους για να δούμε τη νέα στρατηγική για το βιβλίο». Τόνιζαν επίσης ότι «δεν είναι ενάντια στις συγχωνεύσεις αλλά κατόπιν μελέτης και χάραξης νέας πολιτικής με τέτοιο τρόπο ώστε να λυθούν τα προβλήματα και να μη χαθεί η επάρκεια και η τεχνογνωσία στη διαχείριση ευρωπαϊκών προγραμμάτων». Η ΔΗΜΑΡ προσανατολίζεται να οργανώσει σχετική σύσκεψη για το μέλλον του ΕΚΕΒΙ, την ερχόμενη εβδομάδα.

Παρέμβαση με ανακοίνωσή τους έκαναν και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών, ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίων Αθηνών, ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικού Βιβλίου και οι Σύλλογοι Εκδοτών Βιβλιοχαρτοπωλών Αθηνών , Προαστίων και Πειραιώς. Στην ανακοίνωσή τους τονίζεται ότι: «Τα τελευταία χρόνια ο κλάδος των εκδοτών διεκδικεί έναν αξιόπιστο συνομιλητή από την πλευρά της πολιτείας. Ελπίζουμε η πρόσφατη κατάργηση του Ε.ΚΕ.ΒΙ. να οδηγήσει στην εύρεση αυτού του συνομιλητή. Οσοι διατυπώνουν ενστάσεις στην κατάργησή του, απαριθμούν ως έργο του διάφορες δράσεις που είναι κωμικά υπερφίαλες και τραγικά αναποτελεσματικές. Η διατήρηση της βάσης της ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ είναι ένα έργο για το οποίο χρειάζεται η πρόνοια της Πολιτείας, αφού, βεβαίως, τεθεί στις πραγματικές του διαστάσεις. Με την ετήσια παραγωγή τίτλων να κυμαίνεται στις 10.000 περίπου, είναι ντροπή να μη διαθέτουμε ανά εξάμηνο εθνική βιβλιογραφία από αρμόδια βιβλιογραφική υπηρεσία της Εθνικής Βιβλιοθήκης και μια διαρκή βάση των τίτλων που κυκλοφορούν για χρήση της αγοράς του βιβλίων. Με αφετηρία το αρμόδιο γραφείο ISBN, όλα τα βιβλία μπορούν να κυκλοφορούν με τα βιβλιογραφικά τους στοιχεία τυπωμένα στο ορισμένο σημείο. Η βάση της ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ είναι ένα απλό, χαμηλού κόστους, βιβλιογραφικό έργο που εύκολα μπορεί να συνεχιστεί».