Ανάμεσα στις πολύ ωραίες προτάσεις για το ΕΚΕΒΙ που αναφέρει η χθεσινή ανακοίνωση της Ενωσης Ελληνικού Βιβλίου υπάρχει μια περίεργη σε πρώτη φάση τοποθέτηση για τον ΟΣΔΕΛ (Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου). Ούτε λίγο ούτε πολύ η Ενωση των εκδοτών κατηγορεί τον ΟΣΔΕΛ ότι απαξιώνει τη ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ και παράλληλα συνδέει τη λειτουργία του ΕΚΕΒΙ με τη ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ.

Επίσης οι εκδότες ζητούν την « καταβολή στο ΕΚΕΒΙ από τον ΟΣΔΕΛ του 20% των εσόδων του, το οποίο ουδέποτε κατεβλήθη παρά τη σχετική υποχρέωση».

Οι ασχολούμενοι όμως με αυτά – και οι εκδότες το γνωρίζουν – αυτό το 20% που όντως προβλέπει το καταστατικό του ΕΚΕΒΙ δεν μπορεί να αποδοθεί γιατί δεν είναι νόμιμο, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, εφόσον αποτελεί φόρο υπέρ τρίτου. Γι αυτό και σιωπηρά όλοι οι εμπλεκόμενοι είχαν αφήσει αυτό το νόμο να ατονήσει.

Επίσης είναι αρκετά περίεργο η πρόθεση της Ενωσης για «ανάληψη του ISBN από το ΕΚΕΒΙ», τονίζοντας ότι «η Εθνική Βιβλιοθήκη δεν έχει κανένα λόγο να διαχειρίζεται την παροχή ISBN, ενώ οι εκδότες θα όφειλαν μια ελάχιστη ετήσια συνδρομή για την παροχή ISBN.

Ετσι θα βρεθούν νέοι πόροι για το έργο του ΕΚΕΒΙ που δεν θα επιβαρύνουν το σύνολο των Ελλήνων». Κύκλοι του ΟΣΕΔΛ τόνιζαν χθες ότι «πρέπει να είναι παγκόσμια πρωτοτυπία το ISBN να μη δίδεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη αλλά από ένα σωματείο εκδοτών».

Όπως αναφέρεται σε πρόταση του ΟΣΔΕΛ που αναρτήθηκε στο επίσημο site του Οργανισμού με δεύτερη επιστολή του προς τον υπουργό Κων. Τζαβάρα, η οποία κατατέθηκε την Παρασκευή 11 /1/2013, «ο ΟΣΔΕΛ ζητεί να αναλάβει τη ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ εξασφαλίζοντας τη συνεχή λειτουργία της και τη δωρεάν πρόσβαση στα στοιχεία της από όλους τους παράγοντες του χώρου του βιβλίου (εκδότες, συγγραφείς, μεταφραστές, βιβλιοπώλες κλπ.).

Η πρόταση του ΟΣΔΕΛ καθίσταται εξαιρετικά επίκαιρη μετά την ανακοίνωση κατάργησης του ΕΚΕΒΙ, που είχε και την ευθύνη λειτουργίας της ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ.
Σύμφωνα με τον ΟΣΔΕΛ ο Οργανισμός «προσφέρεται να αναλάβει όλο το κόστος λειτουργίας – ύψους 300.000 ευρώ, σύμφωνα με γραπτή δήλωση της μέχρι πρότινος διευθύντριας του ΕΚΕΒΙ – απαλλάσσοντας το κράτος από ένα σημαντικό ποσό, σε καιρούς λιτότητας. Επιπλέον ο ΟΣΔΕΛ δεσμεύεται να συνεχίσει να παρέχει δωρεάν την υπηρεσία αυτή σε όλο τον χώρο του βιβλίου, για τον οποίο αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο».

Ο ΟΣΔΕΛ διευκρινίζει ότι την πρότασή του για τη ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ κατέθεσε για πρώτη φορά στο ΕΚΕΒΙ τον Απρίλιο του ’12 χωρίς ποτέ να πάρει απάντηση. Το υπουργείο ενημερώθηκε γραπτώς τον Ιούλιο του ’12 και παρέπεμψε και πάλι το θέμα στο ΕΚΕΒΙ, αλλά και πάλι δεν υπήρξε καμία απάντηση».

Είναι γεγονός, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΝΕΛΒΙ και συμφωνεί ο ΟΣΔΕΛ, οι τελευταίες εξελίξεις επιβάλλουν μια άμεση λύση στο ζήτημα της ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ, αφού μια έστω και πρόσκαιρη διακοπή λειτουργίας και συγκέντρωσης στοιχείων θα επιφέρει ένα ακόμη πλήγμα στον σκληρά δοκιμαζόμενο χώρο του βιβλίου.

Το ζήτημα όμως είναι ότι ο ΟΣΔΕΛ αποτελείται από συγγραφείς και εκδότες και είναι περίεργο το να μη μπορούν μεταξύ τους να συνεννοηθούν προς όφελος όλων.