Πράξη καταστροφική χαρακτήρισε την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα ο εκδότης Νίκος Καρατζάς, ιδιοκτήτης των βιβλιοπωλείων «Ιανός», μιλώντας στο «Βήμα». «Είναι μια πράξη καταστροφική και σύντομα η αγορά θα ζήσει τις συνέπειες», είπε και πρόσθεσε ότι «αυτό είναι το χειρότερο σενάριο, και οδηγεί σε διάλυση το βασικότερο εργαλείο πολιτικής του βιβλίου, τον πιο σταθερό και δημιουργικό θεσμό στην αγορά του βιβλίου».

«Η απόφαση αυτή δείχνει απόλυτη αδιαφορία για τον κόσμο του βιβλίου και άγνοια της αγοράς του» υποστήριξε ο κ. Καρατζάς και εξέφρασε την ευχή «κάποιος να σταματήσει τον κ. Τζαβάρα από τη διάλυση του ΕΚΕΒΙ και η απόφασή του να είναι μια κακή απόφαση που δεν θα υλοποιηθεί».
«Πώς θα διαλύσει έναν θεσμό με τον οποίο λειτουργούν δύο εκθέσεις και ένα ΕΣΠΑ; Η Διεύθυνση Γραμμάτων του υπουργείου ούτε γνωρίζει ούτε επαρκεί. Ποιος θα λειτουργεί τη Βιβλιονέτ, ένα βασικό εργαλείο δουλειάς βιβλιοπωλών και εκδοτών που χωρίς αυτό θα καταρρεύσει η αγορά; Ποιος θα ασχολείται με τα στατιστικά του βιβλίου; Ποιος θα οργανώσει τις εκδηλώσεις του Ετους Καβάφη που ανήγγειλε ο υπουργός;» Δεν υπάρχει άλλος να αναλάβει τις δράσεις αυτές, κατέληξε, «γιατί στον χώρο του βιβλίου η Διεύθυνση Γραμμάτων δεν υπάρχει».
«Διαλύθηκε το ΕΚΕΜΕΛ, διαλύεται το ΕΚΕΒΙ… Είναι υπερφίαλη αυτή η συμπεριφορά των πολιτικών να μη ρωτούν πώς και γιατί. Με ποιον συζήτησε ο κ. Τζαβάρας προκειμένου να λάβει την απόφαση αυτή; Ποιους συμβουλεύτηκε;» διερωτήθηκε ο κ. Καρατζάς, μέλος της Ενωσης Ελληνικού Βιβλίου (ΕΝΕΛΒΙ), η οποία, όπως μας πληροφόρησε, είχε πρόσφατα ζητήσει, με επιστολή της, συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό αλλά δεν έλαβε απάντηση.
«Δεν ισχυρίζομαι ότι το ΕΚΕΒΙ ήταν άριστο, να κρίνουμε αν έκανε καλά όσα είχε αναλάβει. Το θέμα όμως είναι να βελτιώσουμε και να επεκτείνουμε τη λειτουργία του και όχι να την ακυρώσουμε. Ζυγίζοντας τα υπέρ και τα κατά, το ισοζύγιο είναι θετικό», κατέληξε, «ειδικά τα τελευταία χρόνια, που με τις δράσεις του είχε σταθεροποιήσει την παρουσία του στην αγορά του βιβλίου».
Στην ίδια εκτίμηση συγκλίνει και ο πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Αλέξης Ζήρας, ο οποίος τόνισε ότι η Εταιρεία «είναι αναφανδόν υπέρ του ΕΚΕΒΙ» και συμπλήρωσε ότι «είναι ένας θεσμός που λειτουργεί για 19 χρόνια και έχει περισσότερα θετικά παρά αρνητικά».
«Αν ο υπουργός ενδιαφερόταν για το ΕΚΕΒΙ, ας άλλαζε τη διοίκηση, την οργάνωση, τα πρόσωπα. Φαίνεται όμως ότι το θέμα δεν αφορά μόνο το ΕΚΕΒΙ. Έχει ξεκινήσει μια επιχείρηση-σκούπα στον χώρο του πολιτισμού» κατέληξε ο κ. Ζήρας.