Τραγικά πράγματα συμβαίνουν με την πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου, που βρίσκεται στα κατεχόμενα, με αποκορύφωμα το τελευταίο επεισόδιο, κατά το οποίο τούρκος αρχαιοκάπηλος ζητεί να του επιστραφούν (!) εκκλησιαστικοί θησαυροί, που είχαν κατασχεθεί στο διαμέρισμά του και βρίσκονται σήμερα σε αστυνομικό τμήμα του Μονάχου.

Το ζήτημα ανακίνησε άρθρο της γερμανικής εφημερίδας «Abendzeitung» στο οποίο ο αρχαιοκάπηλος Αϊντίν Ντικμέν εμφανίζεται να διεκδικεί δικαστικώς τα κυπριακά αυτά εκκλησιαστικά αντικείμενα ισχυριζόμενος, ότι πρόκειται για προίκα της συζύγου του. Παράλληλα ζητεί οικονομικά ανταλλάγματα από την Εκκλησία της Κύπρου, προκειμένου να κάνει δεκτή ο ίδιος την επιστροφή τους.

Οι κλεμμένοι εκκλησιαστικοί θησαυροί της Κύπρου εντοπίστηκαν πριν από 15 χρόνια στο διαμέρισμα του Ντικμέν στο Μόναχο κατόπιν συντονισμένων ενεργειών, που είχαν γίνει από την βαυαρική αστυνομία σε συνεργασία με την κυρία Τασούλα Χατζητοφή, εκπρόσωπο τότε της Εκκλησίας της Κύπρου για την Πολιτιστική Κληρονομιά και πρόξενο της Κύπρου στη Χάγη.

Στη συνέχεια όμως δεν έγινε δυνατή η επιστροφή τους στην Κύπρο με αποτέλεσμα σήμερα το αδιανόητο: Να τα διεκδικεί ο άνθρωπος που κατηγορείται, ότι τα εξήγαγε παράνομα στο εξωτερικό.


Το ζήτημα είναι, ότι η επιστροφή τους δεν είναι εύκολη, καθώς σύμφωνα με την νομοθεσία του ομόσπονδου κρατιδίου εκείνος που τα διεκδικεί οφείλει να αποδείξει με ντοκουμέντα, ότι του ανήκαν στο παρελθόν. Πριν από το 1974 όμως, οπότε έγινε η τουρκική εισβολή στην Κύπρο δεν υπήρχαν φωτογραφίες από κάθε κειμήλιο. Παρ’ όλα αυτά έχει ήδη αποδειχθεί η κυριότητα 250 περίπου αντικειμένων και οι προσπάθειες συνεχίζονται.

Στοιχεία μάλιστα αναζητούνται ακόμη και από τουρίστες που είχαν φωτογραφηθεί κάποτε στις εκκλησίες που λεηλατήθηκαν ή και ζευγάρια που είχαν τελέσει το γάμο τους σ΄ αυτές. Ως τώρα έτσι έχουν συγκεντρωθεί περί τις 20.000 φωτογραφίες που αποτελούν μια πλήρη καταγραφή των εκκλησιαστικών μνημείων στια κατεχόμενες περιοχές.


Σύμφωνα πάντως με το Βήμα Θρησκειών και Πολιτισμών της Ιεράς Μονής Κύκκου είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί ο ακριβής αριθμών των αντικειμένων που έχουν αφαιρεθεί, αν και υπολογίζονται σε δεκάδες χιλιάδες.