Από τον όρο της ανατομίας fovea – μια μικρή εσοχή στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού, όπου εστιάζεται το κέντρο του οπτικού πεδίου, με αποτέλεσμα η όραση στο συγκεκριμένο σημείο να είναι πιο ακριβής από οπουδήποτε αλλού στο οπτικό μονοπάτι έως τον εγκέφαλο – εμπνέεται η νέα καλλιτέχνιδα Ηλιοδώρα Μαργέλλου στην πρώτη της ατομική έκθεση που παρουσιάζει με τον τίτλο «Fovea» στην γκαλερί a.antonopoulou.art στις 23 Ιανουαρίου 2013, ημέρα Τετάρτη.

Μέσα από μια οπτική αφήγηση πλούσια σε χρώματα και σε σχήματα, η 27χρονη καλλιτέχνιδα μάς παρουσιάζει την άποψή της για το βιολογικό ρόλο της fovea. Κάθε έργο απεικονίζει μια ομάδα αντικειμένων με συγκεκριμένη θεματική ενότητα όπως αυτά παρουσιάζονται – κατά την άποψη της καλλιτέχνιδος πάντα – έπειτα από την επεξεργασία που έχουν υποστεί από τη fovea στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Σημείο εκκίνησης αλλά και λήξης της έκθεσης είναι μια εγκατάσταση με τίτλο scotoma, ή αλλιώς blindspot (τυφλό σημείο του ματιού) η οποία συγκεντρώνει τα αντικείμενα τα οποία έχουν απεικονιστεί ανά θεματικές ομάδες στα έργα της έκθεσης.

Εναυσμα και σημαντική πηγή έμπνευσης για τη νεαρή καλλιτέχνιδα αποτέλεσε η δουλειά του Ζεμίρ Ζέκι, καθηγητή της Νευροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

«Για τον Ζέκι, η τέχνη του κυβισμού, αλλά και η τέχνη γενικότερα, δεν είναι τίποτε άλλο παρά προέκταση της λειτουργίας του εγκεφάλου, δηλαδή “αναζήτηση της γνώσης σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο”. Στη διαδικασία αυτή το εξωτερικό ερέθισμα είναι μεν αναγκαίο αλλά όχι παράγοντας που συγκροτεί το αντικείμενο της αντίληψης. Αποτελεί οπτική διαταραχή που πυροδοτεί τη διαδικασία μιας “εσωτερικής όρασης”, η οποία οργανώνεται με έναν πραγματικά περίπλοκο τρόπο από το νευρωνικό δίκτυο του οπτικού εγκεφάλου. Κατά τη διαδικασία αυτή ο αμφιβληστροειδής χιτώνας μπορεί να ρυθμίζει αλλά όχι και να καθορίζει την κατασκευή του αντικειμένου», έχει πει ο Διονύσης ΚαββαθάςΗ τέχνη ως προέκταση της εγκεφαλικής λειτουργίας – Με τον χρωστήρα του νευροβιολόγου»)

Η Ηλιοδώρα Μαργέλλου αποφοίτησε με BA in Art από τo Πανεπιστήμιο Γέιλ, επιλογή που έκανε έχοντας αρχικά τις σπουδές της με κύριες κατευθύνεις σε Τέχνη και Ιατρική. Εν συνεχεία σπούδασε φωτογραφία και χαρακτική στο Columbia University School of the Arts της Νέας Υόρκης. Εχει παρουσιάσει τη δουλειά της, μεταξύ άλλων, στη Νέα Υόρκη και τη Ρώμη.

Εγκαίνια έκθεσης: Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2013, 19:00 – 22:00
Διάρκεια έκθεσης: 23 Ιανουαρίου – 2 Μαρτίου 2013
Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη – Παρασκευή 2 μ.μ. – 8 μ.μ., Σάββατο 12 μ.μ. – 4 μ.μ.

www.aaart.gr