Η «Μύρτις», το κοριτσάκι που είχε πεθάνει από τον λοιμό της Αθήνας κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου και χάρη στη διάσωση κάποιων οστών της έγινε δυνατή η ανάπλαση του κεφαλιού της, μπορεί μεν να «ταξιδεύει» ανά την Ελλάδα χάρη σε μία πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση, όμως άλλο σκελετικό υλικό από τον ίδιο τάφο δεν επιστράφηκε ποτέ στην Γ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων όπου ανήκει.

Για την ακρίβεια τα οστά του κοριτσιού είχαν μεταφερθεί στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών προκειμένου να εξεταστούν, κυρίως για τον προσδιορισμό της επιδημίας που είχε καταβάλει την αρχαία Αθήνα.

Χάρη στον πολφό των δοντιών που είχε διασωθεί – μία από τις σπάνιες περιπτώσεις – οι επιστήμονες απέδειξαν ότι τελικά ο λοιμός είχε προέλθει από τυφοειδή πυρετό. Παράλληλα έγινε δυνατή και η ανάπλαση του κρανίου του κοριτσιού από τον καθηγητή κ. Μαν. Παπαγρηγοράκη, ο οποίος έτσι έκανε την πρότασή του για το πρόσωπο μιας μικρής Αθηναίας του 5ου π.Χ. αιώνα.

Αλλα οστά όμως του τάφου, που είχαν μεταφερθεί στο Πανεπιστήμιο, παρέμειναν εκεί και παρότι πέρασαν χρόνια ουδείς τα επέστρεψε αλλά και ουδείς τα ζήτησε! Φταίει το Πανεπιστήμιο ή φταίει η Γ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων; Αδιευκρίνιστο, επί του παρόντος.

Το μόνο βέβαιο είναι, όπως μας διαβεβαιώνουν από τη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού, ότι εντός των ημερών τα οστά θα επιστραφούν στην Εφορεία.