Το Γκάνγκναμ είναι το τέταρτο πολυπληθέστερο προάστιο της Σεούλ. Ως τη δεκαετία του 1980 δεν είχε ανάλογη ανάπτυξη με την υπόλοιπη πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, εξελίχθηκε όμως γρήγορα κυρίως χάρη στις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις που πραγματοποιούσαν εκεί τις περισσότερες εκδηλώσεις τους ως αδελφή δύναμη απέναντι στην απειλητική Βόρεια Κορέα.
Ο νεολογισμός «Gangnam Style» αποτελεί αναφορά στην ευρωστία και στον νεοπλουτισμό που επικρατεί σε αυτό το κομμάτι της πόλης και ειδικότερα σε εκείνους που επιδεικνύουν με σκανδαλώδη τρόπο την οικονομικώς άνετη και «μοδάτη» ζωή τους. Υποτίθεται ότι όσοι είναι γνήσιοι κάτοικοι του προαστίου θεωρούν κάτι σαν μίασμα τον συγκεκριμένο όρο και μόνο οι ποζάτοι και «wannabes» τον υιοθετούν.
Για τους υπόλοιπους κατοίκους του πλανήτη, όμως, αυτές οι δύο λέξεις έχουν συνδυαστεί με το φαινόμενο της χρονιάς στην ποπ μουσική ή, αν προτιμάτε, την K-pop (κορεάτικη ποπ): ένας κορεάτης ράπερ, ο Psy, πέτυχε όσα δεν κατάφεραν άλλοι ασιάτες ποπ σταρ επί δεκαετίες ολόκληρες. Το τραγούδι του «Gangnam Style» κυκλοφόρησε στις 15 Ιουλίου και το αποτέλεσμα υπήρξε σαρωτικό. Μόνο την πρώτη ημέρα το είδαν στο ΥouTube 500.000 άνθρωποι. Σήμερα ο αριθμός αυτός έχει ανέλθει (και ξεπεράσει) το 1 δισεκατομμύριο, ενώ τα «κλικ» στο YouTube συνεχίζονται ακάθεκτα, καταγράφοντας νέο ρεκόρ στο βιβλίο Γκίνες.
Από τον Ερικ Σμιντ της Google, τον Ντέιβιντ Κάμερον, την Μπρίτνεϊ Σπίαρς και τη Μαντόνα ως τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, όλοι έσπευσαν να υιοθετήσουν τις χορευτικές φιγούρες του Psy και να τραγουδήσουν α λα «Gangnam». Ο Μπαν Κι Μουν χαρακτήρισε το τραγούδι «δύναμη για την παγκόσμια ειρήνη» και έχρισε τον Psy πρέσβη καλής θελήσεως, ενώ η Μαντόνα, ως γνήσιο βαμπίρ, δεν παρέλειψε να τον καλέσει στη συναυλία της στο Madison Square Garden και να ερμηνεύσει μαζί του ένα mash-up του «Gangnam Style» και του δικού της «Give It 2 Me» –έτσι ώστε για μία ακόμη φορά να είναι «μέσα στα πράγματα». Ούτε καν ο δύσκολος, ινδικής καταγωγής βρετανός γλύπτης Ανίς Καπούρ κατάφερε να ξεγλιστρήσει από τη… γοητεία του Psy: κινηματογράφησε το δικό του «Gangnam Style» για να υποστηρίξει το κίνημα «Freedom of Expression» μετατρέποντάς το σε ύμνο προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και αφιερώνοντάς το στον αντικαθεστωτικό κινέζο καλλιτέχνη Αϊ Γουέι Γουέι. Χρησιμοποίησε μάλιστα μια πλειάδα εμβληματικών προσωπικοτήτων από τον χώρο της Τέχνης –και όχι μόνο. Τέλος, η Μισέλ Ομπάμα δήλωσε ότι, παρά τα όσα συνέβησαν πρόσφατα –αναφερόμενη στο μακελειό στο Νιούταουν –η ίδια θα παρακολουθήσει τη χριστουγεννιάτικη συναυλία στον Λευκό Οίκο, όπου καλεσμένος θα είναι ο Psy.
Καγκουρό-ροντέο
Ο Παρκ Τζάε-Σανγκ ή Psy, γεννημένος στο Γκάνγκναμ της Σεούλ το 1977, είναι γόνος εύπορης οικογένειας και όσοι τον θυμούνται από το σχολείο μιλούν για τον «γελωτοποιό της τάξης» που έλεγε συνεχώς ανέκδοτα με σεξουαλικά υπονοούμενα. Η ζωή του άλλαξε στην ηλικία των δεκαπέντε ετών, όταν είδε στην τηλεόραση μια συναυλία των Queen και μαγεύτηκε από την περσόνα του Φρέντι Μέρκιουρι.
Το 1996, έπειτα από επιθυμία του πατέρα του, έφυγε για να σπουδάσει Διεύθυνση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης. Γρήγορα όμως έχασε το ενδιαφέρον του για το αντικείμενο. Αρχισε να ξοδεύει όλα τα χρήματά του σε μουσικά όργανα και ηχητικό εξοπλισμό και μεταπήδησε στο Κολέγιο Berklee για μουσικές σπουδές. Ωστόσο ούτε αυτό κράτησε πολύ, οπότε η επιστροφή του στην Κορέα ήταν αναπόφευκτη. Εκεί άρχισε να ηχογραφεί τη δική του μουσική, γνωρίζοντας αμέσως αρκετή επιτυχία η οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν ξεπερνούσε τα όρια της χώρας. Τελικά η μουσική του, χορευτική και άμεσα συνδεδεμένη με την τεχνολογία, άρχισε να έχει κάποια πέραση και στη Μέση Ανατολή, στην Ανατολική Ευρώπη και στη Νότια Αμερική, κυρίως μέσω Facebook και YouTube.
To «Gangnam Style» περιλαμβάνεται στο έκτο άλμπουμ του Psy, που θα κυκλοφορήσει στις αρχές του 2013. Η καθυστέρηση οφείλεται κυρίως στην ξαφνική, τεράστια επιτυχία του τραγουδιού του: το υπόλοιπο υλικό θα έπρεπε να ανταποκρίνεται στοιχειωδώς στις νέες απαιτήσεις και η εταιρεία του, YG Entertainment, έκανε ό,τι μπορούσε ώστε το «πακέτο» προώθησης του νέου βασιλιά της ποπ να είναι πλήρες.
Σε μια συνέντευξή του στους «New York Times» ο Psy έλεγε ότι οι κορεάτες θαυμαστές του είχαν πολύ υψηλές απαιτήσεις για τη χορογραφία του βίντεο. Προσπάθησε λοιπόν σκληρά επί 30 ημέρες δοκιμάζοντας μια μεγάλη ποικιλία κινήσεων που παρέπεμπαν σε είδη του ζωικού βασιλείου και ειδικότερα σε πάντα και σε καγκουρό. Τελικώς κατέληξε σε μια μίμηση του τρόπου που ιππεύεται ένα άλογο σε ράντσο: κρατώντας τα γκέμια και ρίχνοντας λάσο. Οι συγκεκριμένες κινήσεις θυμίζουν πάντως κάποιες από εκείνες του Μάικλ Τζάκσον και της αδελφής του Τζάνετ στα περίφημα βιντεοκλίπ τους.
Στο κλιπ ο Psy χορεύει με κωμικό τρόπο σε χαρακτηριστικά σημεία της Σεούλ, όπως είναι το Κέντρο Διεθνούς Εμπορίου, το Songdo International Business District and Park αλλά και μία από τις πιο γνωστές σάουνες της πόλης. Το ρεφρέν «Oppan Gangnam Style» μεταφράζεται σε «Μεγάλε αδελφέ, αυτό είναι το Gangnam Style», καθώς τη λέξη oppan χρησιμοποιούν κυρίως οι Κορεάτισσες όταν προσφωνούν μεγαλύτερους φίλους ή μεγαλύτερους αδελφούς τους.

Τρέλα από τη Βρετανία ως το… Κολωνάκι
Οι περισσότεροι έχουν την αίσθηση ότι το «Gangnam Style» δεν είναι παρά μια πρόσκαιρη επιτυχία –και σε καμία περίπτωση ένα καινοτόμο τραγούδι. Ομως τα νούμερα και οι στατιστικές της μουσικής βιομηχανίας δείχνουν άλλα. Εχοντας ανεβεί στο Νο 1 στις περισσότερες χώρες του πλανήτη και σε αγορές δύσκολες προς το «ξένο», όπως είναι η βρετανική και η αμερικανική, οι ιθύνοντες της δισκογραφίας άρχισαν να βλέπουν το φαινόμενο Psy με διαφορετικό μάτι.
Στη Βρετανία, για πρώτη φορά ένας κορεάτης τραγουδιστής κατέκτησε την κορυφή των τσαρτ –η καλύτερη σχέση που είχαν μέχρι πρότινος οι Βρετανοί με την Κορέα σε καλλιτεχνικό επίπεδο ήταν οι εμφανίσεις της υψιφώνου Σούμι Τζο στο Κόβεντ Γκάρντεν. Τα έσοδα τόσο για την Κορέα όσο και για τη Βρετανία από την επιτυχία του τραγουδιού είναι αμύθητα. Υπεύθυνος της Universal σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «ο Psy δεν είναι περίπτωση «αρπαχτής», αφού η κορεατική μουσική παραγωγή κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Και είναι σχεδόν σίγουρο ότι στο επόμενο διάστημα θα μάθουμε και άλλα ταλέντα της Κ-pop, όπως το γυναικείο συγκρότημα 2ΝΕΙ και το αγορίστικο γκρουπ Super Junior».
Ηδη η επιτυχία του Psy ανέβασε την Κορέα από την 33η θέση που κατείχε στη μουσική βιομηχανία του πλανήτη στην 11η. Το σημαντικότερο όμως είναι το μήνυμα που περνάει η επιτυχία του «Gangnam style», μέσα από τα εκατοντάδες βίντεο-παρωδίες που μπορεί να βρει κανείς στο YouTube: κάθε παιδί με μια βιντεοκάμερα μπορεί να γνωρίσει επιτυχία κάνοντας το δικό του «Gangnam» ή «Κολωνάκι style».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ