Μετά τις παραιτήσεις του Προέδρου και των μελών του Δ.Σ. του ΕΚΕΒΙ, όπως και της Διευθύντριας του, διατυπώνονται ανησυχίες για την επόμενη μέρα. Η πλειονότητα των εμπλεκομένων μερών, εκφράζοντας μικρότερες ή μεγαλύτερες επιφυλάξεις, επισημαίνει την ανάγκη να συνεχίσει να λειτουργεί το ΕΚΕΒΙ, να τροποποιηθούν κάποιες αρρυθμίες στη λειτουργία του, να στελεχωθεί με αξιόπιστα πρόσωπα και, τέλος, να ληφθεί μέριμνα να μη χαθεί το Πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας.

Η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου (ΕΝ.ΕΛΕ.ΒΙ) που εκπροσωπεί τους σημαντικότερους, ίσως, παράγοντες στον χώρο των εκδοτών και βιβλιοπωλών με επιστολή της προς τον υπουργό Πολιτισμού εκφράζει την ανησυχία της για το μέλλον του ΕΚΕΒΙ, καθώς, όπως επισημαίνει, η ενέργειά του κ. Υπουργού μπορεί να οδηγήσει στην υποβάθμιση ή την κατάργησή του καθώς και στην αναστολή των σημαντικών δράσεων που αυτό επιτελεί.

Για τον λόγο αυτό η ΕΝΕΛΒΙ ζητά την ανάκληση της απόφασής και, «αν αυτό δεν είναι εφικτό, την άμεση αντικατάσταση του Διοικητικού Συμβουλίου με νέο που να αποτελείται από πρόσωπα που έχουν σχέση με το βιβλίο και που διακρίνονται για τις ικανότητές τους και την εντιμότητά τους».

Σχετικά με τον κατάλογο βιβλίων τονίζει ότι «ίσως ο τρόπος που συγκροτήθηκε ο κατάλογος δεν ήταν ο ενδεδειγμένος» για να καταλήξει: «αν θέλουμε να διορθώσουμε τα λάθη που έγιναν, πρώτα πρέπει να τα βρούμε με συστηματική μελέτη και έπειτα να φροντίσουμε για την επανόρθωσή τους. Από το σημείο όμως αυτό μέχρι το σημείο να καταδικάσουμε εντελώς την επιτροπή πριν καν συζητήσουμε μαζί της αναλυτικά για τα επιμέρους προβλήματα υπάρχει μεγάλη απόσταση».

Η επιστολή καταλήγει με την παρότρυνση προς τον υπουργό να προχωρήσει στην υλοποίηση του διαγωνισμού με τις απαραίτητες διορθώσεις, ώστε να φτάσουν τα βιβλία στα εννιακόσια εξήντα ένα (961) σχολεία που τόσο τα έχουν ανάγκη. Και κατά δεύτερον λόγο ζητά να διατηρηθεί το ΕΚΕΒΙ και να ενισχυθεί η λειτουργία του τοποθετώντας αξιοκρατικά ικανά μέλη στο Διοικητικό του Συμβούλιο.

Παρόμοια ανακοίνωση υποστήριξης μιας αναμόρφωσης του ΕΚΕΒΙ έστειλε και ο έτερος Σύλλογος εκδοτών ΣΕΚΒ.

Στο όλο θέμα παρενέβη και η Εταιρεία Συγγραφέων με ανακοίνωσή της. Θεωρεί βεβιασμένη την ενέργεια του υπουργού να παραιτήσει το Δ.Σ. χωρίς προηγουμένως να το καλέσει σε απολογία και θέτοντας σε κλυδωνισμό «έναν φορέαπου ομολογουμένως, παρά τις όποιες αρρυθμίες του παρελθόντος του έχεινα επιδείξει, στο μέτρο του δυνατού,ένα αξιόλογο έργο».

Οι δύο θιγόμενοι συγγραφείς Μάνος Κοντολέων και Βαγγέλης Ηλιόπουλος με μια μακροσκελή δήλωσή τους στην οποία αναφέρονται αναλυτικά στο έργο τους καταλήγουν ότι στην προσπάθεια τους να μη χαθούν τα χρήματα του προγράμματος αγοράς βιβλίων για την Φιλαναγνωσία δηλώνουν ότι είναι αποφασισμένοι : «να αποσύρουμε τα βιβλία μας από τη λίστα και να ζητήσουμε από τους Εκδότες μας να μην τα προμηθεύσουν σε όποιον κερδίσει το μειοδοτικό διαγωνισμό».

Απάντηση Κ. Τζαβάρα

O Αναπληρωτής Υπουργός ΠΑΙΘΠΑ κ. Κώστας Τζαβάρας σχολιάζοντας τις παραπάνω ανακοινώσεις της ΕΛΕΛΒΙ, της Εταιρείας Συγγραφέων και των συγγραφέων Μάνου Κοντολέων και Βαγγέλη Ηλιόπουλου έστειλε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Οι άξιοι, πράγματι, συγγραφείς, που συμμετείχαν στην επιτροπή αγοράς βιβλίων στα πλαίσια της «Φιλαναγνωσίας», όφειλαν να έχουν κάνει αυτό που στη θέση τους θα είχε κάνει κάθε μέτρια συνετός και στοιχειωδώς κοινωνικά ευαίσθητος πολίτης. Είτε να μην είχαν αποδεχθεί τη συμμετοχή τους στην επιτροπή, εφόσον υποψήφια προς αγορά ήταν και δικά τους βιβλία, είτε αφού αποδέχθηκαν τη συμμετοχή τους στην εν λόγω επιτροπή, όφειλαν να έχουν ζητήσει να εξαιρεθούν από την αξιολόγηση τα βιβλία τους.

Όσοι, λοιπόν, από τα μέλη της επιτροπής είναι τόσο άξιοι που αισθάνονται ότι ο κανόνας αυτός δεν τους αφορά, ας ζητήσουν από την Ένωση Συγγραφέων να πληροφορηθούν, από πότε στην ιστορία του πολιτισμένου κόσμου έγινε γενικής ισχύος αρχή η απαγόρευση να συμπίπτουν στο ίδιο πρόσωπο οι ιδιότητες του κριτή και του κρινόμενου.

Δεν ξέρω πόση ψυχραιμία χρειάζεται για να μη λυπηθώ που και τα μέλη του ΔΣ του ΕΚΕΒΙ μαζί με τη Διευθύντριά του δεν εφάρμοσαν αυτήν την αρχή, ώστε να έχουν αποφευχθεί τα αρνητικά σχόλια και η δημιουργία καχυποψιών για μεροληπτικό και αδιαφανή χειρισμό της υπόθεσης.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ζήτησα τις παραιτήσεις του ΔΣ και της Διευθύντριας του ΕΚΕΒΙ».

Η ανακοίνωση του ΣΕΚΒ

«Σχετικά με τα πρόσφατα γεγονότα που αφορούν στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου, παίρνοντας θέση για τα τεκταινόμενα, έστειλε σήμερα την ακόλουθη επιστολή στους κ.κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Κώστα Τζαβάρα, Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού (Αρμόδιο για θέματα Πολιτισμού και Αθλητισμού).

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

ο Σ.ΕΚ.Β. επαινεί την ενέργεια να επέμβει επιτέλους ένας Υπουργός στη λειτουργία του Ε.ΚΕ.ΒΙ., οργανισμό που επί χρόνια ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου καταγγέλλει για αδιαφάνεια, δυσλειτουργικότητα και παραγκωνισμό του συνόλου των εκδοτών.

Ελπίζουμε τα επόμενα βήματά σας να κινηθούν προς κατεύθυνση εξυγίανσης του Ε.ΚΕ.ΒΙ. και σ’ αυτό θα μας βρείτε συμπαραστάτες σας.

Με την ευκαιρία ζητάμε άμεση συνάντηση του προεδρείου μας μαζί σας.

Σημ.: Εξάλλου ομάδα εργασίας κατέθεσε προτάσεις για μια νέα πολιτιστική πολιτική τον Μάρτιο του 2012, κατά παραγγελία του Υπουργείου Πολιτισμού, και στη σελίδα 29 που αναφέρεται στο Ε.ΚΕ.ΒΙ. προτείνει να διατηρηθεί ο ρόλος και η αυτόνομη λειτουργία του Ε.ΚΕ.ΒΙ.

Με ιδιαίτερη τιμή,

Για το Δ.Σ. του Σ.ΕΚ.Β.

Ιωάννης Σολδάτος
Πρόεδρος

Κωνσταντίνος Αγγελάκης
Γενικός Γραμματέας»