Το σκάνδαλο της επιλογής βιβλίων για τη Φιλαναγνωσία παρέσυρε στην παραίτησή του το Δ.Σ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, όπως και την Επιτροπή που είχε την ευθύνη για το πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας.

Ο υφυπουργός για θέματα Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας μετά την αρθρογραφία του Βήματος (Λώρη Κέζα, Βήμαgazino, 9.12.2012) ζήτησε την παραίτησή όλων των μελών του Δ.Σ. του ΕΚΕΒΙ, του Προέδρου κ. Θανάση Βαλτινού, της Διευθύντριας του ΕΚΕΒΙ κ. Κατρίν Βελισσάρη όπως και της Επιτροπής για την Φιλαναγνωσία.

Προανήγγειλε μάλιστα και έλεγχο για το κατά πόσο αδιάβλητη είναι και η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Βιβλίων για Παιδιά .

Υπενθυμίζουμε ότι η επιλογή βιβλίων για τη φιλαναγνωσία είχε καταγγελθεί από πολλούς μικρότερους εκδότες ότι ευνοούσε σκανδαλωδώς τις εκδόσεις Πατάκη, που είχε στον κατάλογο το ¼ περίπου του συνόλου των βιβλίων που θα αγοράζονταν για να ενισχύσουν το πρόγραμμα.

Επελέγησαν συνολικά 498 βιβλία εκ των οποίων τα 33 ανήκουν σε τέσσερα μέλη της επιτροπής. Θέμα δεοντολογικό, ηθικό αλλά και νομικό. Θέμα έχει δημιουργηθεί κυρίως γιατί μερίδα του λέοντος στα επιλεγμένα βιβλία έχουν οι δύο συγγραφείς μέλη της επιτροπής , Μάνος Κοντολέων και Βαγγέλης Ηλιόπουλος, συνδεδεμένων και των δυο με τον προαναφερθέντα εκδοτικό οίκο.

Το Θέμα είχε απασχολήσει και την Ένωση Ελληνικού Βιβλίου χωρίς όμως να προκύψει κάτι θετικό.

Όπως σημείωνε και το ρεπορτάζ του Βήματος «Πρόκειται για μια εξόφθαλμη υπόθεση σύγκρουσης συμφερόντων (conflict of interests) που απειλεί την υλοποίηση του προγράμματος».

Η ανακοίνωση του υπουργείου

«Στον προχθεσινό τύπο εκφράστηκαν δημοσίως σχόλια με τα οποία καταμαρτυρείται αδιαφανής και μεροληπτικός χειρισμός εις βάρος της επιτροπής που χειρίστηκε για λογαριασμό του ΕΚΕΒΙ τη δράση ‘αγορά βιβλίων’, στο πλαίσιο του προγράμματος Φιλαναγνωσία.

Τα αναφερόμενα περιστατικά εγείρουν υποψίες κακοδιαχείρισης την οποία το Διοικητικό Συμβούλιο και η Διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ όφειλαν να έχουν προβλέψει. Με την ορθή εποπτεία της επιτροπής έπρεπε να έχουν προλάβει μία τέτοια εξέλιξη που δικαιολογεί δυσμενή σχόλια για τη λειτουργία του Οργανισμού. Στις κρίσιμες στιγμές που περνάει ο τόπος, τέτοια κρούσματα αδιαφάνειας θα έπρεπε να έχουν αποφευχθεί και το δημόσιο συμφέρον που επιβάλλει αντικειμενικότητα και αμεροληψία στη λήψη αποφάσεων για τη διάθεση δημόσιου χρήματος, θα έπρεπε να έχει προστατευθεί αποτελεσματικά.

Κατόπιν τούτων ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΑΙΘΠΑ αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού κ. Κώστας Τζαβάρας ζήτησε την παραίτηση του Προέδρου και των μελών του Δ.Σ. του ΕΚΕΒΙ καθώς και της Διευθύντριας του ΕΚΕΒΙ».