από metereologos.gr
Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018
 
 

Ιστορικοί τόποι οι προσφυγικοί συνοικισμοί της Καβάλας

Αίτημα πολιτών για να μη χάσει το χαρακτήρα της η περιοχή από την άναρχη δόμηση
Ιστορικοί τόποι οι προσφυγικοί συνοικισμοί της Καβάλας
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Ιστορικοί τόποι θεωρούνται πλέον τρεις προσφυγικοί συνοικισμοί της Καβάλας ύστερα από την κήρυξή τους από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Πρόκειται για τους συνοικισμούς «Χίλια», «Δεκαοκτώ» και «Πεντακόσια», οι οποίοι είχαν δημιουργηθεί μετά από το 1922 προκειμένου να στεγάσουν τους χιλιάδες πρόσφυγες, που έφθαναν ξεσπιτωμένοι και ταλαιπωρημένοι μετά την Μικρασιατική καταστροφή από τα πάλαι ποτέ ελληνικά εδάφη της Μικράς Ασίας και του Πόντου.

Ενδιαφέρον μάλιστα έχει το γεγονός, ότι για τον χαρακτηρισμό των συνοικισμών ως ιστορικών τόπων υπήρξε αίτημα πολιτών της Καβάλας για να μη χάσει το χαρακτήρα της αυτή η περιοχή από την άναρχη δόμηση.

Ειδικά η Καβάλα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και του λιμανιού της αφ΄ ενός αλλά και γιατί βρισκόταν τότε σε οικονομική ευρωστία δέχθηκε μετά από την ανταλλαγή των πληθυσμών εξαιρετικά μεγάλο αριθμό ανθρώπων, που έπρεπε επειγόντως να στεγάσει. Ετσι οι πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν αρχικώς σε σκηνές, παράγκες ή σε εγκαταλελειμμένα κτίρια ώσπου να αρχίζουν να κτίζονται, από το 1924, τα πρώτα σπίτια και να δημιουργούνται οι συνοικισμοί. Η ανέγερση έγινε στο ανατολικό τμήμα της πόλης κοντά στη θάλασσα και στο δυτικό, που πάντως ήταν αδόμητα.

Οι συνοικισμοί «Χίλια» και «Πεντακόσια» πήραν το όνομά τους από τον αριθμό των προσφυγικών οικογενειών που εγκαταστάθηκαν εκεί, ενώ ο «Δεκαοχτώ» αφορά μόνον σε 18 σπίτια, πλησίον του οικισμού των «Χιλίων» (στην οδό Βησσαρίωνος) από τα οποία σήμερα διασώζονται 17 κατοικίες. Ο συνοικισμός των «Χιλίων» αναφέρεται πάντως σε τοπογραφικό του 1937 με την ονομασία Αμπελόκηποι, ενώ η νότια πλευρά του είχαν και τις ονομασίες «Βύρωνας» ή «Γκιρτζή», από το όνομα του εργολάβου που είχε κατασκευάσει τα σπίτια. Από τον αρχικό οικισμό ωστόσο έχουν απομείνει σήμερα 164 κτίρια, όλα τετραπλοκατοικίες.

Στο λόφο της Αγίας Βαρβάρας κτίσθηκε ο συνοικισμός «Πεντακόσια», που παλαιότερα ονομαζόταν και Χαμιδιέ ή Αγία Βαρβάρα ενώ σε τοπογραφικό του 1937 αναφέρεται ως Καλλιθέα. Κι αυτό εξ αιτίας της θέας που προσέφερε η αμφιθεατρική του διάταξη και η γειτνίασή του με τη θάλασσα. Το 1924 εξάλλου δημιουργήθηκε ένα αλσύλλιο _ έργο του Ελευθερίου Βενιζέλου σύμφωνα με μία επιγραφή _σε επαφή με τον οικισμό. Εδώ έχουν μείνει 87 κτίρια, επίσης τετραπλοκατοικίες.

Το Συμβούλιο γνωμοδότησε κατά πλειοψηφία υπέρ του χαρακτηρισμού των συνοικισμών ως ιστορικών τόπων, καθώς είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της Καβάλας.Πολιτισμός περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (4)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  foni eksoterikou | 13/12/2012 18:42
  eidomen...
  CH.M
  απάντηση11
   
   
  και καλά..... | 11/12/2012 10:45
  οι πρόσφυγες του 22, βρήκαν καταφύγιο στην Ελλάδα...Ετσι γεννήθηκα και΄γω, σε ένα προσφυγοχώρι Σμυρναίων προσφύγων. Οι ντόπιοι μας αποκαλούσαν τουρκόσπορους, και όταν εμείς πρώτοι στείλαμε τα κορίτσια μας στα σχολεία, οι ντόπιοι τις αποκαλούσαν παστρικές. Αλλα ηη προσφυγιά ήταν η αληθινή Ρωμιοσύνη. Το φλέγον όμως ζήτημα σήμερα είναι, που; σε ποιόν τόπο θα πάμε τώρα πρόσφυγες; Στην κόλασι του μνημονίου, που μας εξοντώνει δεν μπορούμε να ζήσουμε. Ποιός τόπος θα μας δεχθεί; Είναι μεγάλη η ευκαιρία των παραδοσιακά μεταναστευτικών χωρών ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία, να δεχθούν εμάς, που είμαστε Λευκοί, Χριστιανοί και θα ενισχύσουμε τις κοινωνίες τους.
  Θουκυδίδογλου
  απάντηση75
   
   
  Συγχαρητήρια | 10/12/2012 23:42
  Αν και η τσιμεντοποίηση των προσφυγικών συνοικισμών της ΚΑΒΑΛΑΣ, έχει αλλοιώσει την φυσιογνωμία τους, εκφράζω τα συγχαρητήρια μου στην ομάδα αυτή των συμπολιτών μου που σταμάτησε την καταστροφή........... Βέβαια ο Δήμος, η Περιφέρεια, οι Εφορείες, τα Υπουργεία, αρμόδιοι για την διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, αερολογούν, απεργούν, αδιαφορούν, κτλ.
  AN-AN
  απάντηση93
   
   
  Η ζημιά έχει γίνει | 10/12/2012 23:29
  Η ρυμοτομικη καταστροφή της Καβάλας ξεκίνησε επί χούντας όπου καλύφθηκε από απαίσιες εξαόροφες πολυκατοικίες όλη η παραλία και συντελέστηκε τα επόμενα χρόνια με κακογουστιά,προχειρότητα και παρανομία!Ότι είναι δυνατό να διασωθεί ας διασωθείι έστω και τώρα!
  ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
  απάντηση134