«Η ισχύς εν τη ενώσει». Αυτή τη ρήση αποφάσισαν να κάνουν πράξη το Μουσείο Μπενάκη και το ΄Ιδρυμα Γιάννη Τσαρούχη, με αποτέλεσμα το σύνολο των έργων του Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη να μεταφερθεί στο κτήριο της οδού Πειραιώς. Η μεγάλη αίθουσα του δευτέρου ορόφου του κτιρίου του Μουσείου Μπενάκη θα φιλοξενεί πλέον θεματικές εκθέσεις με υλικό από τις συλλογές του Ιδρύματος Τσαρούχη. Η συνεργασία εγκαινιάζεται αύριο, Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου, με την έκθεση «Γιάννης Τσαρούχης: Μελέτες για 17 Θέματα» σε επιμέλεια Νίκης Γρυπάρη
«Είναι σωτήρια αυτή η συνεργασία», λέει στο Βήμα on line η πρόεδρος του Ιδρύματος Τσαρούχη, κυρία Νίκη Γρυπάρη. «Τα σοβαρά προβλήματα συντήρησης που αντιμετωπίζαμε δεν μας επέτρεπαν πια να εκθέτουμε τα έργα του Γιάννη Τσαρούχη στο χώρο του Ιδρύματος. Κρατήσαμε «με νύχια και με δόντια» ανοιχτό το ΄Ιδρυμα τα τελευταία 30 χρόνια αλλά κάτι τέτοιο από εδώ και πέρα θα ήταν αδύνατο. Είμαστε πανευτυχείς γι’ αυτή τη συνεργασία διότι σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση δεν θα μπορούσαμε να κρατήσουμε ζωντανό το όραμα του Γιάννη Τσαρούχη να παρουσιάζονται στο κοινό τα έργα του».
Η συνεργασία αυτή ανακοινώθηκε σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε σήμερα, Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη με αφορμή την εν λόγω έκθεση. Οπως ανακοινώθηκε, από τον Σεπτέμβριο του 2013 και μετά οι θεματικές θα εναλλάσσονται, έως ότου το κτήριο της οδού Πλουτάρχου που φιλοξενεί το ΄Ιδρυμα Τσαρούχη να είναι έτοιμο να δεχθεί ξανά τα πολύτιμα έργα και τους επισκέπτες του.
Η αναδρομική έκθεση «Γιάννης Τσαρούχης 1910-1989» που πραγματοποιήθηκε το 2009 στο κτήριο της οδού Πειραιώς σηματοδότησε την επισημοποίηση της συνεργασίας του Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη με το Μουσείο Μπενάκη. Το Δελτίο Τύπου έγραφε τότε χαρακτηριστικά: «[…] Το Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη 20 χρόνια μετά το θάνατό του ολοκληρώνει έναν κύκλο. Τα σημερινά εγκαίνια ανοίγουν έναν νέο κύκλο. Από’ δω και στο εξής το Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη, όπως άλλωστε ήταν η επιθυμία του Ιδρυτή του, έχοντας πλέον τελειοποιήσει με όλα τα σύγχρονα μουσειολογικά δεδομένα την πλήρη καταγραφή των έργων της κατοχής του, θα ενταχθεί λειτουργικά στο Μουσείο Μπενάκη διατηρώντας ωστόσο την αυτονομία και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του […]».
Η έκθεση «Γιάννης Τσαρούχης: Μελέτες για 17 θέματα» είναι αφιερωμένη στο έργο του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου και προσεγγίζει για πρώτη φορά σπουδές, παραλλαγές, ανέκδοτες φωτογραφίες και πρωτότυπο αρχειακό υλικό από το Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη μέσα από μια διαφορετική σκοπιά. Κατά τα περίπου 60 χρόνια που ο Τσαρούχης ζωγράφιζε ασταμάτητα, δημιούργησε ένα πολύπλευρο, εξαιρετικά πλούσιο και σύνθετο καλλιτεχνικό σύνολο που ενσαρκώνει όλη την ουσία της συνάντησης της ελληνικής τέχνης με τη μοντέρνα ζωγραφική κατά τον 20ό αιώνα.

Μια λιγότερο γνωστή πλευρά της δουλειάς του, πέρα από τα περίφημα και γνωστά σε όλους έργα του, είναι ο τρόπος με τον οποίο επεξεργαζόταν ένα θέμα ή μια θεματική σειρά. Η συγκεκριμένη έκθεση επικεντρώνεται σε αυτήν ακριβώς την πτυχή του έργου του και επιχειρεί να εισαγάγει τον επισκέπτη στο εργαστήριο του καλλιτέχνη. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Μαρτίου 2013. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης διοργανώνονται εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις.


Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη ήταν ανοιχτό για το κοινό και για τις σχολικές και πανεπιστημιακές ομάδες από το 1982, με μόνη εξαίρεση ένα μικρό χρονικό διάστημα μετά τον θάνατο του Ιδρυτή του, όταν έκλεισε για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ελέγχου των συλλογών. Στεγάζεται σε διατηρητέο διώροφο κτήριο με δώμα στο Μαρούσι, που σχεδίασε ο Γιάννης Τσαρούχης, ο οποίος επιμελήθηκε και την ανέγερσή του.

Ο καλλιτέχνης δώρισε στο Ίδρυμα το σύνολο των έργων που είχε στη κατοχή του με δυο διαδοχικές δωρεές έργων το 1981 και 1987, καθώς και το αρχείο του. Παράλληλα, το 1987, ολοκλήρωσε τη μεταβίβαση των πνευματικών δικαιωμάτων του έργου του. Το Ίδρυμα δεν ενισχύθηκε ποτέ από τις κρατικές επιχορηγήσεις και στηριζόταν πάντοτε σε δικά του έσοδα από το Πωλητήριο και από τα δικαιώματα του έργου του Γιάννη Τσαρούχη. Το 2005 εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» του 3ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης 2000-2006 για την ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση των συλλογών του. Παράλληλα συστάθηκε ένα σημαντικό αρχείο έργων που βρίσκονται σε άλλες συλλογές και σχεδιάστηκε ο διαδικτυακός του ιστότοπος. Το έργο ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Μουσείο Μπενάκη
Πειραιώς 138
210 3453111
benaki@benaki.gr
Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη
Πλουτάρχου 28, Μαρούσι 151 22
210 8062 636-7, fax: 210 8062 636
ΙΤww.tsarouchis.gr