Μαουτχάουζεν: Το χρονικό μια προσωπικής εμπειρίας που αποτύπωσε ένα από το πλέον συγκλονιστικά γεγονότα στην παγκόσμια ιστορία μεταφέρεται στη σκηνή. Το πιο προσωπικό βιβλίο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, γίνεται παράσταση και από την Πέμπτη (6/12) ζωντανεύει στο θέατρο Badminton.
«Πρόκειται για ένα χρονικό, για μια πραγματική ιστορία», επισημαίνει ο Στέλιος Μάινας που μαζί με την Κάτια Σπερελάκη και τον σκηνοθέτη της παράστασης Θέμη Μουμουλίδη, υπογράφουν το σενάριο. «Δεν είναι θεατρικό κείμενο και ο ίδιος ο Καμπανέλλης δεν θέλησε ποτέ να αλλάξει τη μορφή του. Ηθελε να το αφήσει σαν μαρτυρία, σαν ντοκουμέντο γιατί μόνον έτσι μπορείς να το αντιμετωπίσεις. Εμείς πιάσαμε το κείμενο με απόλυτο σεβασμό και χωρίς να το αλλάξουμε. Δεν μεταφέρεται αυτό το φοβερό ποτάμι των γεγονότων». Γι΄αυτό και κράτησαν ως βασικό μοτίβο, ως γεγονός-αφορμή τον έρωτα. «Και συγκεριμένα τον έρωτα του ήρωα, που δεν είναι άλλος από τον Καμπανέλλη, για μία Λιθουανή. Εγκλειστοι και καταδικασμένοι όπως ήταν, βρήκαν όμως κι έναν χώρο για αισθήματα, για έρωτα, για ζωή… Κι αυτές οι «μέρες και οι νύχτες του έρωτα» όπως σημειώνει ο ίδιος ο δημιουργός, είναι που κράτησε ζωντανή την ανθρωπιά τους».
Το βιβλίο, θυμίζει ο Στέλιος Μάινας, «ξεκινά από την 5η Μαΐου, ημέρα της απελευθέρωσης και επιστρέφει με φλας-μπακ σε όλα τα γεγονότα που είχαν προηγηθεί. Απελευθερωμένοι πλέον οι κρατούμενοι και παρά τη θέλησή τους να επιστρέψουν στη ζωή, συνειδητοποίησαν πόσο δεμένοι ήταν μεταξύ τους, που η επιστροφή στην πατρίδα έμοιαζε με άπιαστο όνειρο» συνεχίζει. Και συμπληρώνει ο ηθοποιός που κρατά τον ρόλο του αφηγητή-Καμπανέλλη ο οποίος επισκέπτεται ύστερα από χρόνια το Μάουτχάουζεν: «Εμείς επιχειρούμε να παρουσιάσουμε τη συγκινησιακή εσωτερική αναβίωση ενός ολόκληρου κόσμου που τότε επιχειρήθηκε να συνθλιβεί. Αλλά δεν τα κατάφεραν. Δεν κατάφεραν οι Ες-Ες να κάμψουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».
{{{ moto }}}Η ιδέα της παράστασης ανήκει στον Θέμη Μουμουλίδη και στην υπόσχεση που είχε δώσει στην κόρη του Καμπανέλλη, την Κατερίνα. Ο Μίκης Θεοδωράκης δεν άργησε καθόλου να πει το «ναι» για τη δική του μουσική, κι έτσι τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους. «Είναι τόσο θεατρικός ο λόγος του Καμπανέλλη, έχει τόσο διεισδυτικότητα που η δική μας η δουλειά ήταν συμπληρωματική», τονίζει ο Στέλιος Μάινας. «Ολη τη δουλειά την έχει κάνει ο ίδιος ο δημιουργός. Εμείς είμαστε απλώς οι διαχειριστές» συμπληρώνει.
Μόλις ανακοινώθηκαν οι έξι πρώτες παραστάσεις το κοινό ανταποκρίθηκε σε τέτοιο βαθμό που οι διοργανωτές πρόσθεσαν αρχικά άλλη μία παράσταση και στη συνέχεια άλλες δύο. Συνολικά λοιπόν θα δοθούν εννέα παραστάσεις στο Badminton των δυόμιση χιλιάδων θέσεων – από την Πέμπτη 6/12 ως και την Τετάτρη 12/12.
Η επιτυχία που προδιαγράφεται φαίνεται να έχει απάντηση στα ονόματα των δύο δημιουργών: του συγγραφέα και του συνθέτη. «Brand names», χαρακτηρίζει, ως αυτονόητο, τον Καμπανέλλη και τον Θεοδωράκη ο Στέλιος Μάινας. Κι έχει δίκιο….
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
«Μαουτχάουζεν» του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Μουσική Gustav Malher –Μίκης Θεοδωράκης. Διεύθυνση Ορχήστρας Μίλτος Λογιάδης, στίχοι Ιάκωβος Καμπανέλλης, σενάριο Στέλιος Μάινας –Θέμης Μουμουλίδης Κάτια Σπερελάκη, σκηνογραφία Παναγιώτα Κοκορού, κινησιολογία Αποστολία Παπαδαμάκη. Παίζουν: Στέλιος Μάινας, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Αρης Λεμπεσόπουλος, Μαριάννα Πολυχρονίδη, Βασίλης Μπισμπίκης, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Κώστας Βελέντζας, Αννα Ελενα κ.ά.
Τα τραγούδια του Μάουτχάζουζεν σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και στίχους Ιάκωβου Καμπανέλλη, ερμηνεύει η Ρίτα Αντωνοπούλου. Την ορχήστρα διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης.