Η «πτώση» του Κολοσσαίου συνεχίζεται στην Ρώμη, σε βαθμό μάλιστα που να κινδυνεύουν και οι περαστικοί. Οι περιπτώσεις όπου κομμάτια αποσπώνται από τους εξωτερικούς τοίχους του μνημείου πέφτοντας κάτω είναι πλέον τόσες πολλές, που οι αρχές αναγκάζονται να λάβουν μέτρα για να προστατέψουν, τουλάχιστον τους ανθρώπους, που τυχαίνει να βρίσκονται κοντά. Ο τρόπος είναι η κατασκευή ενός αδιαπέραστου φράγματος ασφαλείας από χυτοσίδηρο και τσιμεντένιες κολόνες, που θα τοποθετηθεί στο επίπεδο του δρόμου σε απόσταση από το Κολοσσαίο έξι ως δεκαπέντε μέτρα.

Η ανακοίνωση έγινε προ ημερών από την επικεφαλής για την αρχαιολογική κληρονομιά της Ρώμης κυρία Μαρία Ροζάρια Μπαρμπέρα, η οποία είπε , ότι η υπηρεσία της έχει καθήκον για παρέμβει για λόγους ασφαλείας.

Από τις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου προβληματίζονται οι αρχές για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν αναφορικά με την πτώση τμημάτων του Κολοσσαίου αποκλείοντας αρχικώς την τοποθέτηση εμποδίων, τα οποία κρίθηκαν αντιαισθητικά ενώ πιο ήπιες μορφές όπως η χρήση απλώς ενός φωτισμένου ορίου θεωρήθηκε ανεπαρκής. Να σημειωθεί εξάλλου, ότι η πτώση κονιαμάτων και θραυσμάτων από το μνημείο είχε αυξηθεί δραματικά τον τελευταίο χρόνο, αν και πολλοί αξιωματούχοι του πολιτισμού, προσπαθούσαν να υποβαθμίσουν το γεγονός. Μάλιστα, μετά από αναφορές των Μέσων Ενημέρωσης τον περασμένο Ιούλιο, ότι η νότια πλευρά του Κολοσσαίου βρισκόταν κατά 40 εκατοστά περίπου από τη βόρεια, είχε ειπωθεί, ότι δεν υπάρχει απειλή για τη σταθερότητα του μνημείου.

Σε κάθε περίπτωση πάντως στο διάσημο μνημείο της Ρώμης πρόκειται να γίνει μεγάλο έργο καθαρισμού, συντήρησης και αποκατάστασης _ το πρώτο ολοκληρωμένο μετά από 73 χρόνια _ χάρη στη χορηγία ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ από τον μεγάλο κατασκευαστή υποδημάτων Tod. Το αντάλαγμα που ζήτησε ο οίκος είναι η χρήση του Κολοσσαίου για σκοπούς μάρκετινγκ για τα επόμενα 15 χρόνια.

Να σημειωθεί, ότι και άλλα αρχαία μνημεία σε όλη τη Ρώμη έχουν υποστεί καταστροφές κατά το τελευταίο έτος, τις οποίες πάντως οι ειδικοί αποδίδουν στις ακραίες καιρικές συνθήκες.

Μόλις την περασμένη Παρασκευή άλλωστε κατέρρευσε ένας τοίχος στην Πομπηία, γεγονός που έρχεται να προστεθεί στον μεγάλο αριθμό παρόμοιων συμβάντων στην πόλη, που καταστράφηκε από την έκρηξη του Βεζούβιου πριν από 2000 χρόνια.

Το τμήμα του τοίχου που έπεσε ήταν περίπου δύο μέτρα μακρύ και προερχόταν από ένα εκ των σπιτιών της πόλης. Και σ΄ αυτή την περίπτωση οι ειδικοί πιστεύουν ότι αιτία ήταν οι ισχυρές βροχοπτώσεις που δέχθηκε η περιοχή τις τελευταίες εβδομάδες.

Το συγκεκριμένο τμήμα της αρχαίας πόλης είναι ήδη κλειστό για το κοινό για λόγους ασφαλείας, περιλαμβάνεται όμως στο «Μεγάλο Πρόγραμμα Συντήρησης της Πομπηίας», που έχει ανακοινωθεί από το ιταλικό κράτος. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει εγκρίνει 105 εκατ. ευρώ γι’ αυτό το πρόγραμμα.