Με μία τελετή την οποία παρακολούθησαν και οι αστυνομικοί, οι οποίοι συνέβαλλαν στην εξιχνίαση της ληστείας στην Ολυμπία, μαζί με τις οικογένειές τους μάλιστα αποκαταστάθηκε χθες στο Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων η έκθεση με τα αρχαία αντικείμενα, που ξαναγύρισαν στη θέση τους.

«Σήμερα αποκαθίσταται η βαθιά ρωγμή που άφησε στον πολιτισμό η ιεροσυλία του περασμένου Φεβρουαρίου, δήλωσε ο αν. υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού, Αθλητισμού κ. Κώστας Τζαβάρας, ο οποίος απένειμε εύφημο μνεία στους αστυνομικούς ευχαριστώντας τους για την υπηρεσία που προσέφεραν τονίζοντας παράλληλα, ότι «τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι δεν είναι ξέφραγο αμπέλι». «Ματαιοπονούν οι επίδοξοι, που στις μέρες της κρίσης προσανατολίζονται στις αρπαγές των μνημείων», πρόσθεσε.

Παρούσα επίσης στην τελετή η γενική γραμματέας Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη μίλησε για την κάθαρση που επήλθε στην τραγωδία του περασμένου Φεβρουαρίου επισημαίνοντας ότι αποκαταστάθηκε η ιστορική και πολιτιστική μνήμη στον μοναδικό τόπο της αρχαίας Ολυμπίας. «Αναστάσιμη» εξάλλου χαρακτήρισε την ημέρα η προϊσταμένη της Ζ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων κυρία Γεωργία Χατζή, η οποία προσέφερε στους αστυνομικούς ως συμβολικό δώρο, από μία επανεκτύπωση της έκδοσης «OLYMPIA» του 1824 στην οποία αποτυπώνεται η τοπογραφία της κοιλάδας της Ολυμπίας και του ιερού πριν από τις γερμανικές ανασκαφές.

Επαναλειτούργησε τέλος στο υπόγειο του μουσείου η ψηφιακή έκθεση με πολυμεσικές εφαρμογές προηγμένης τεχνολογίας, η οποία παρουσιάζει τη φυσιογνωμία, τις ιδέες αλλά και τα ιστορικά, κοινωνικά και γεωπολιτικά χαρακτηριστικά που τεκμηριώνουν και αναδεικνύουν τη μοναδικότητα του χώρου της Ολυμπία.