Μεγάλο αναδρομικό αφιέρωμα στον πολωνό σκηνοθέτη Αντρέι Βάιντα προετοιμάζει με πυρετώδεις ρυθμούς αυτές τις ημέρες η Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Για πρώτη φορά θα παρουσιαστούν σε ένα αφιέρωμα έξι ψηφιακά αποκατεστημένες ταινίες του οι οποίες θα προβληθούν σε DCP (Digital Cinema Package).

Αναλυτικότερα θα προβληθούν οι ταινίες «Στάχτες και διαμάντια» (Popiol i diament, 1958), «Λότνα» (Lotna, 1959), «Αθώοι μάγοι» (Niewinni czarodzieje, 1960), «Όλα για πούλημα» (Wszystko na sprzedaż, 1969), «Η γη της επαγγελίας» (Ziemia obiecana, 1975) και «Άνθρωπος από σίδερο» (Czlowiek z zelaza, 1981), μια θρυλική ταινία που αναφέρεται στην επανάσταση της «Αλληλεγγύης» και στην οποία εμφανίζεται και ο ίδιος ο Λεχ Βαλέσα (Χρυσός Φοίνικας στο Φεστιβάλ Καννών).

Ωστόσο, το αφιέρωμα θα περιλαμβάνει περίπου 20 μεγάλου μήκους ταινίες, μεταξύ των οποίων πολλές ανέκδοτες στην Ελλάδα. Από τις πρώτες σπουδαίες ταινίες του, της «πολωνικής σχολής» της δεκαετίας του ’50, μέχρι τα πρόσφατα «Κατύν» και «Γλυκειά έξαψη». Αναφέρουμε ενδεικτικά: «Κανάλ» (Kanal, 1957), «Κυνηγώντας μύγες» (Polowanie na muchi, 1969 ), «Τοπίο μετά τη μάχη» (Krajobraz po bitwie, 1970),«Χωρίς αναισθητικό» (Bez znieczulenia, 1978) και «Οι δεσποινίδες του Βίλκο» (Panny z Wilka, 1979).
Η έναρξη του αφιερώματος είναι προγραμματισμένη για τις 13 Δεκεμβρίου, μια σημαδιακή ημερομηνία για την ιστορία της Πολωνίας, καθώς πριν από ακριβώς 30 χρόνια, στις 13 Δεκεμβρίου του 1982, ο στρατηγός Γιαρουζέλσκι κήρυξε στην Πολωνία τον στρατιωτικό νόμο, βγάζοντας το στρατό στους δρόμους των πόλεων και συλλαμβάνοντας χιλιάδες στελέχη της «Αλληλεγγύης».
Το κρίμα είναι ότι, αν και ο ίδιος ο Αντρέι Βάιντα θα το ήθελε πολύ, δεν θα καταφέρει να παραστεί στην Αθήνα λόγω των εντατικής ενασχόλησής του με την ολοκλήρωση της νέας ταινίας του, «Βαλέσα» (Walesa). Ενδέχεται να παραστεί πάντως κάποιος από τους στενούς συνεργάτες του.
Το πρόγραμμα των προβολών συμπληρώνουν σπάνιες μικρού μήκους ταινίες και ντοκυμαντέρ του σκηνοθέτη, μεταξύ των οποίων και κάποιες που επέλεξε ο ίδιος, όπως η τηλεοπτική ταινία «Przekladaniec» – η μοναδική κωμωδία της καριέρας του -, αλλά και το ντοκυμαντέρ «Η νεκρή τάξη», αφιερωμένο στην ομότιτλη θεατρική παράσταση του Tαντέους Κάντορ.
Συμπληρωματικά το αφιέρωμα πλαισιώνει μια έκθεση πολυμέσων που θα παρουσιαστεί στους χώρους της Ταινιοθήκης και περιλαμβάνει άγνωστες φωτογραφίες από τις σημαντικότερες ταινίες του Βάιντα, έργα ζωγραφικής του ίδιου καθώς και μία συλλογή από τις καλύτερες αφίσες ταινιών του.
Εν τω μεταξύ αυτές τις μέρες στη Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται κινηματογραφικό αφιέρωμα με τίτλο «Με δύναμη από την Πολωνία». Μετά την προβολή των ταινιών «Η δομή του κρυστάλλου» του Κριστόφ Ζανούσι και «Το τρίτο μέρος της νύχτας» του Αντρέι Ζουλάφσκι, το Σάββατο προβάλλεται ο «Ερασιτέχνης κινηματογραφιστής» του Κριστόφ Κισλόφσκι και αύριο Κυριακή 25/11 η «Εγκατάλειψη» του Γέρζι Σκολιμόφσκι.
Στο Μουσείο Κινηματογράφου –Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α΄, Λιμάνι, τηλ. 2310 508.398)
Τιμή εισιτηρίου 4 ευρώ (γενική είσοδος), 3 ευρώ (για τα μέλη). Κάρτα μέλους 1 ευρώ.
Ώρα προβολών: 20:30